Драгоман – Трън

Това е маршрут, който направихме с Ram Bikes през пролетта на 2014 г. и който за пръв път ме срещна с тишината и спокойствието на този близък до София, но толкова отдалечен от шумотевицата на модерния живот край. Район с доста контрасти и с доста интересни неща за разглеждане, който в голяма степен преобърна представите ми за каране по асфалт, тъй като се оказа, че то може да е доста приятно, когато е по такива странични и слабо натоварени пътища, каквито са повечето в това каране. Все пак, макар да е доста, асфалтът не е единствената съставка на този маршрут – навсякъде, където можеше, минавахме по черни пътища, а на едно място дори открихме кратка пътека.


В този смисъл маршрутът е насочен главно към любителите на по-леки терени, но смятам, че ще се хареса и на по-напреднали колоездачи, които могат да го ползват или за тренировка, или като вариант да заведат по него приятели/половинки, които все още развиват уменията си за каране по пресечен терен. В интерес на истината, има две отсечки, които макар и кратки, не са от най-лесните, така че разнообразие не липсва и ако има съвсем начинаещи в групата, може да се наложи тук-там да побутат, но предполагам, че това няма да развали цялостното им преживяване.

Както се вижда от данните долу, маршрутът е дълъг, целодневен, като времето за преминаването му много зависи от начина на каране. Тренирани колоездачи с по-спортно темпо вероятно могат да го „вземат“ за 3-4 часа, барабар с разглеждането на забележителностите, докато „по-моткавите“ е хубаво да си предвидят пълен ден – 7-8 часа, че дори и повече. Например, ако желаете да разгледате ждрелото на р. Ерма, ходейки пеша по екопътеката (за целта някой трябва да остане да пази велосипедите на пътя), само това упражнение може да отнеме повече от час.

Друга много важна подробност е, че маршрутът е с различни и доста отдалечени начална и крайна точки. Това ще рече, че е необходим подпомагащ транспорт – или някой приятел, или някой член от семейството, който да закара колата от Драгоман до Трън. Макар на пръв поглед това да изглежда като усложнение от гледна точка на логистиката, то всъщност може да е добър вариант за семеен уикенд, при което колоездачната половинка от семейството кара по маршрута, а неколоездачната минава с автомобил обходно и разглежда спокойно и дълго Трънското ждрело, евентуално водопада до с. Врапча, екопътеката към с. Банкя… забележителностите са доста и зависят от избрания маршрут за придвижване с автомобила.

Макар и дълъг, не бих нарекъл този маршрут тежък, с уговорката човек все пак да не е карал само в парка преди това. Има някои стръмни изкачвания, но като цяло наклоните са плавни, много често изкачванията са и по асфалт, така че денивелацията се натрупва, но не се усеща като голямо бреме. Не бива обаче и да подценяваме това каране – 50 км са си доста и изискват достатъчно количество храна и вода.

Най-подходящите сезони за каране по маршрута са пролет и есен, но дори и през лятото има достатъчно сянка по най-стръмните баири. Има обаче и доста открити места, така че аз лично бих пропуснал най-горещите летни дни. Също така, ако се кара през месеците юни-август, добре е да се започне сутринта, защото първите километри са предимно открити и напечени.

Последното важно уточнение, което искам да направя, е за пътеката между с. Дреатин и Горно село. Ние направихме маршрута в средата на месец април и тогава растителността още не беше избуяла напълно, но въпреки това си личеше, че тази отсечка е занемарена и слабо използвана. Наскоро минах по тези места и през месец юни – да ви призная, ако не знаех, че там тръгва нещо, не би ми хрумнало, дотолкова зеленината бе превзела всичко. Затова пътеката е добавена като бонус следа – хората с храсталяснически наклонности биха я оценили, за всеки друг (и особено за по-начинаещи) препоръчвам да си кара по черния път между двете села. Иначе пътеката не е трудна и е съвсем кратка, но доколкото я има, става за каране.

Пътепис от карането през 2014 г. можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/2805-travel082-dragoman-tran-ram-bikes

Снимки от карането можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/dragoman-tran-ram-bikes


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Драгоман, централен площад, ул. „Александър Стамболийски“
Дължина: 48.0 км
Изкачване: 1200 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2, Т2), възможност за кратки Т3 и Т4 по желание
Физическо натоварване: средно, КФН=7
Продължителност: 3-4 часа с по-бързо темпо, 5-10 часа с по-бавно темпо, почивки и разглеждане на забележителности
Вода: 3 литра, в някои от селата има чешми, но по-добре разчитайте на собствени запаси
Храна: За цял ден (освен ако не сте сигурни, че ще го направите за половин)
Терен:
– асфалт – 27.8 км
– черни пътища – 19.7 км
– пътеки – 0.5/1.8 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2015_dragoman-tran.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2015_dragoman-tran.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – Започваме от центъра на Драгоман, по-специално от началото на ул. „Александър Стамболийски“. Караме по нея само направо (югозападна посока), сокато не напуснем града по шосето в посока кв. Ярловци. Преминаваме набързо през него и продължаваме към следващото село – Чуковезер. В него също следваме главния път, но внимваме, защото след първите 2-3 завоя, които са при спускане, ще трябва да се отклоним.

02 (3.2 км) – Отклоняваме се надясно по черен път покрай последните къщи и навлизаме в нивите край селото.

03 (3.9 км) – Кръстопът в полето, караме по черния път наляво.

04 (5.4 км) – Отново излизаме на асфалт при с. Камбелевци. Караме надясно по шосето.

05 (7.0 км) – Вливаме се в друг асфалтов път и навлизаме в с. Габер.

06 (7.5 км) – В центъра на селото има кръстопът, караме наляво по основната улица и скоро напускаме пределите на Габер.

07 (10.6 км) – Надясно по асфалтов път през мина „Бели брег“.

08 (12.9 км) – След мината навлизаме в с. Ялботина. Тук пътят се раздвоява – караме по десния път.

09 (14.4 км) – Влизаме в с. Начево и в центъра му продължаваме по тесен асфалтов път към с. Дреатин.

10 (18.2 км) – Вдясно се отклонява черен път към Неделишкия манастир. Силно ви препоръчвам да се спуснете по него и да разгледате старата черква.

11 (19.2 км) – При манастира обръщаме и се връщаме нагоре до асфалта, продължавайки надясно по него.

12 (21.2 км) – Достигаме с. Дреатин. В центъра му продължаваме по черен път направо, леко вляво, посока юг, който се явява естественото продължение на досегашния и се спуска към близкото дере. След малко пътят преминава в асфалт.

13 (21.7 км) – В дерето пътят прави завой надясно на 180 градуса. Тук желаещите да карат по пътеката трябва да се отклонят наляво по доста занемарен и обрасъл черен път нагоре. Пътят преваля, постепенно обраства и се превръща в пътека надолу, която е малко трудно да намерите сред бодливите храсти, така че за тази отсечка ви е необходим GPS-уред. За повечето хора препоръчвам в тази точка да продължат надясно по асфалта, който скоро отново преминава в макадам и като следваме само основния път, се спускаме в с. Горно село.

14 (24.7 км) – Тук пътеката и черния път се събират в края с. Горно село.

15 (24.9 км) – Веднага след това правим завой надясно към селото.

16 (25.3 км) – В центъра на селото, при една голяма стара къща отляво, завиваме остро наляво по черен път между къщите, пресичаме река Дервент и продължаваме с изкачване покрай един от притоците ѝ между къщите в тази част на селото. При последните къщи очаквайте среща с 2-3 не съвсем дружелюбни кучета. След тях пътят завива надясно и започва стръмно изкачване, но кратко. После наклонът отпуска и продължаваме през много хубава гора.

17 (27.1 км) – Пътят се раздвоява, следваме десния.

18 (29.3 км) – Влизаме в с. Проданча. Следваме главната улица, която ни извежда от селото и започваме изкачване по асфалт.

19 (30.8 км) – Включваме се в по-главен път и караме наляво по него към с. Врабча.

20 (34.1 км) – Влизаме във Врабча и пътят се раздвоява, следваме дясната улица. Минаваме през центъра, двете главни улици отново се събират и излизаме от населеното място.

21 (35.0 км) – След него, точно след един остър десен завой, вдясно се отклонява пътеката към водопада. Има пряка, по-стръмна пътека, и обиколна, която е лесна. Мястото долу е страхотно за почивка, струва си да се отбием. После се изкачваме обратно до пътя (по обиколната пътека) и продължаваме по него в южна посока.

22 (37.3 км) – При едно кръстовище вдясно, почти в обратна посока тръгва черен път надолу. Поемаме по него. На места е изровен и като цяло е леко занемарен, но може да се кара.

23 (37.5 км) – Пътя се раздвоява, следваме десния.

24 (37.7 км) – Отново разклон, този път сме по левия надолу.

25 (39.3 км) – Достигаме крайните къщи на с. Банкя, продължаваме наляво към центъра.

26 (39.7 км) – В центъра на с. Банкя завиваме надясно по главната улица.

27 (39.9 км) – Вдясно се намира минералната баня. Не работи целогодишно. След нея улицата преминава в черен път, който се спуска наляво към реката и я пресичаме по мост. Пътят продължава от другата страна в посока Трънското ждрело. Води се екопътека, така че на места има и маркировка. Следваме само основния път, пропускаме евентуални разклонения вляво или дясно.

28 (42.5 км) – Вдясно се отклонява черен път към с. Богойна, пропускаме го и продължаваме напред. Оттук пътят става по-широк и по-често използван, появяват се пейки и беседки, навлизаме в ждрелото на р. Ерма. На едно място минаваме през тунел в скалите и от другата му страна пътят продължава като асфалтов.

29 (44.9 км) – Включваме се в асфалтовия път към гр. Трън.

30 (47.8 км) – При механа „Чардака“ (която е чудесно място за хапване) завиваме наляво по мост над реката, за да излезем към централния площад.

31 (48.0 км) – Завършваме в центъра на град Трън.