Schwalbe представи нов вид вентили: Click Valve

Ако се чудите кой тип вентили са по-добри – френските (Presta) или автомобилните (Schrader) – Schwalbe добавят към дилемата един нов вид, наречен Click Valve, и твърдят, че е по-добър от всички други на пазара.

Основната идея при Click Valve e, че е по-лесен за употреба. Нищо не отвивате и завивате, нищо не и не заключвате – просто нанизвате главата на помпата върху вентила, докато щракне, и помпате до желаното налягане. След това дръпвате главата на помпата и сте готови. По време на помпането, както и при откачането на помпата, не се губи никакво налягане. Освен това новите вентили имат по-голям дебит – според Schwalbe до 50% повече конкретно при вентилите за безкамерни гуми.

Изобретателят на новия Click Valve Джон Куинтана създава прототипа на системата за децата си, тъй като е сметнал съществуващите видове вентили за твърде усложнени. Така че не случайно лекотата при употреба е основният акцент в новия продукт.

За да се възползвате от Click Valve, ще ви е необходим както такъв вентил, така и помпа с подходящата за него глава. Schwalbe директно казват, че ще се опитат да въведат новата система като стандарт при велосипедите.

Добрите новини за тези, които „мразят“ новите стандарти, са няколко. На първо място, налични са преходници, чрез които можете да пригодите сегашните си гуми и/или помпа към новата система Click Valve. По отношение на вътрешните гуми или безкамерните вентили, това става чрез подмяна на главата при Presta (стига вентилът да е разглобяем, защото има и такива, които не са) или чрез навиване на външен преходник при автомобилните вентили. По отношение на помпите също има варианти да подмените помпащата глава, макар че това ще работи само за някои марки и модели. Ако не, наличен е преходник, който от едната страна е с интерфейса на автомобилен вентил. Дори и без преходник обаче, повечето помпи с глави за Presta вентили би трябвало да работят и с Click Valve, макар и без да ползват изцяло предимствата на новата система.

Реклама

Очаква се новите вентили и аксесоари за тях да се появят в търговската мрежа още в следващите 2-3 месеца, а дали ще се харесат на потребители дотолкова, че да изместят съществуващите стандарти, предстои да видим.

Засега може да прочетете повече за Click Valve в сайта на производителя: https://www.schwalbe.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>