С Garmin по пътеките и през 2024 г.

Партньорската програма на МТБ-БГ с Garmin.bg в последните 2-3 години е много полезна и успешна за дейността на MTB-BG.com и на МТБ Справочника и това е повод да публикувам в началото на сезона тази статия, която има за цел да ви запознае с някои от популярните и актуални в момента уреди, които американската компания предлага на българския пазар и които вероятно биха представлявали интерес за колоездачната аудитория. Както става ясно от линка в първото изречение, при поръчка на уред в сайта Garmin.bg, стига той да не е в промоция или на изплащане, можете да се възползвате от 10% отстъпка чрез въвеждането на код MTBBG10 в съответното поле (долу вдясно). Кодът не работи за аксесоари, но за тях можете да получите отстъпката по друг начин. Вижте повече за партньорската програма на МТБ-БГ и Garmin тук: https://mtb-bg.com/2015/04/04/mtb-bg-garmin-partnership.

Моля, ако имате някакъв проблем при въвеждането на кода (получавате грешка за невалиден код, изтекъл срок или нещо подобно), да сигнализирате на e-mail: [email protected], за да можем да проверим и да съдействаме за отстраняване на проблема.


Многофункционални GPS часовници

Когато се появиха първите такива продукти преди няколко години, аз бях скептичен относно успеха им, поне по отношение на използването им за навигация и за колоездачни цели. В момента почти всичките ми приятели и познати ползват точно такъв уред и в ежедневието си, и в различните си спортни занимания на открито и закрито, включително и за GPS ориентация, включително и за МТБ статистика (т.е. като велокомпютър). Този факт доказва за пореден път, че нямам добре развит бизнес нюх, но пък Garmin очевидно имат такъв, защото в момента са един от неоспоримите лидери в този модерен, високотехнологичен и силно конкурентен пазарен сегмент.

Вероятно е излишно да обяснявам подробно какво могат тези „умни часовници“ – функциите им са наистина неизброими, като се започне от базови и общи неща като отчитане на данни и предлагане на съвети за здравословен режим на живот (броене на крачки, калории, километри, отчитане на пулс, време за сън и почивка, време за активни занимания и т.н.); мине се през специфични функции и менюта за занимания като бягане, колоездене, плуване, зимни спортове и др.; включи се и възможността за GPS позициониране, навигация, запис на следа и данни; добавят се и общи функции за безопасност, възможности за свързване и комуникация и още много други. Всичко това е на ръката ви, в един компактен, здрав и надежден уред, като при някои модели батерията може да се дозарежда и от слънчева енергия.

В каталога на Garmin всеки може да намери подходящия за него часовник. Фаворити сред почитателите на заниманията на открито са моделите fenix (в своето седмо поколение), Instinct (в своето второ поколение), epix (второ поколение) и Enduro (също второ поколение).

Ако търсите скъп и луксозен продукт, който ще стои стилно на ръката ви, но ще осигурява и богата функционалност при всякакви приключения и активности, не пропускайте сериите Marq (специално насочена към господата) и Quatix (за почитатели на плаването с яхта или други водни занимания).

За дамите има самостоятелна стилна серия Lily, за любителите на бягането е серията Forerunner, а за хората, които търсят по-опростени функции с акцент върху фитнеса и здравето, са сериите Venu, Vivomove и др.


Велокомпютри Edge

Специално за колоездачи са GPS базираните велокомпютри в серията Edge. Те също изобилстват от функции, като някои от тях са профилирани повече към състезатели и към хора, гледащи на колоезденето като спорт, а други са насочени към велоприключенците и изследователите на нови пътеки и маршрути (например моделът Edge Explore 2).

Топ-моделът в серията е Edge 1040, наличен и във вариант със соларно зареждане. Той е представен в МТБ-БГ с отделна статия, още когато излезе на пазара. По достъпни като цена и малко по-ограничени като функции, но отново с варианти и за соларно зареждане, са моделите Edge 840 и Edge 540, представени миналата година.


Ръчни GPS приемници с карта

Накрая стигам и до уредите, които аз лично наричам „туристически GPS-и“. Те може да изглеждат старомодни на вид и твърде големи като размер спрямо представените по-горе модерни джаджи, но за хора като мен, за които най-важни са навигационните функции, а спортните са далеч на заден план, тези приемници имат своите предимства. Те са с достатъчно голям екран, който в общия случай не е сензорен и затова достъпът до менютата е с бутони – има хора, за които това е предимство, особено в някои специфични условия на ползване. Както дисплеят, така и корпусът обикновено са достатъчно издръжливи и непретенциозни към външните условия, средата на ползване и евентуални физически въздействия. Повечето такива приемници са с външна антена, която повишава точността на позициониране при трудни условия (в клисури, дерета и т.н.), а сменяемите батерии тип АА при някои от тях дават възможност да носите достатъчно резервна енергия дори за няколкодневно ползване.

Моят личен фаворит сред тях е моделът GPSMAP 65s, но ако искате по-компактни размери и по-опростена функционалност, разгледайте еTrex 22x и eTrex 32x, а ако искате уред с огромен екран и отговарящ на военни стандарти за здравина и защитеност, вижте модели като GPSMAP 67 и Montana.


Ако желаете да закупите онлайн уред от сайта Garmin.bg с 10% отстъпка, въведете при поръчката следния код: MTBBG10. Важи само за уреди, които не са в промоция или на изплащане. Кодът не работи за аксесоари, но за тях можете да получите отстъпката по друг начин. Вижте повече за партньорската програма на МТБ-БГ и Garmin тук: https://mtb-bg.com/2015/04/04/mtb-bg-garmin-partnership.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>