Четири нови ръкохватки от WTB

Ръкохватките са един често пренебрегван компонент, но значението им съвсем не е маловажно – като се започне от това, че са една от контактните точки между колоездача и байка и се свърши с факта, че мнозина ги използват и като елемент за индивидуализация на външния вид на велосипеда. Затова не е учудващо, че в последните години тези продукти се развиха във всякакви разновидности. В началото на февруари WTB представиха четири нови модела – Trace, Wavelength, CZ Control и Burr – които може да са ви интересни.

WTB стъпват върху своя 35-годишен опит в областта на периферните компоненти и са работили с един от най-добрите експерти по биомеханика в колоезденето, за да създадат тези четири ръкохватки за няколко различни типа карачи. Продуктите са тествани продължително и са доизпипани с обратна връзка от спортисти по целия свят.

Обширно теренно проучване показва, че с оглед предпочитанията на повечето карачи по отношение на ръкохватките и техните виброобиращи свойства, тези продукти могат да бъдат групирани в няколко категории. „Омекотяващите“ се фокусират върху максималното абсорбиране на вибрациите. В другия край на спектъра са ръкохватките с минимално „поглъщане“ на вибрациите, които обаче създават по-добра обратна връзка с терена и велосипеда. „Балансираните“ ръкохватки съчетават характеристиките на горните два вида, а като четвърти вид може да добавим и ергономичните, които се фокусират върху специфична форма, разпределяща по-добре и по-естествено натоварването върху дланите и ръцете.

И четирите нови модела на WTB използват меки каучукови смеси против хлъзгане, единична вътрешна скоба за притягане към кормилото с лесно достъпен болт за 3 мм шестогран и вътрешна основа с променлива дебелина, която елиминира нежеланото въртене или усукване във външния край. Предлагат се в два цвята – черен и светлокафяв (т.нар. цвят тен, на англ. tan). Препоръчителната им цена за Европа е 29.95 евро.


Trace

Тези ръкохватки са от категорията „омекотяващи“. Това им качество идва не само от по-голямата дебелина на материала (диаметърът им е 32 мм), но и от характерната шарка от горната страна с трапецовидни блокчета, които допълнително се огъват и поддават при натиск. Меката каучукова смес също има антивибрационни свойства. От долната страна шарката е оптимизирана за добро сцепление и „контра“ на пръстите, така че захватът да е добър във всякакви условия. Дължината им е 140 мм.


Wavelength

Това са „балансираните“ ръкохватки на WTB с променлив диаметър от 30 мм във вътрешния край към 32 мм във външния, което според производителя подобрява контрола и увеличава комфорта при по-груби терени. Основната шарка включва панели с „реснички“, ориентирани в различни посоки, за да противодействат на натрупването на напрежение в дланите. От долната страна има панел с шарка тип „вафла“, разделен от няколко „ребра“, за да оформи зона за добър захват с пръстите. Дължината им е 140 мм.


Burr

Burr са минималистичните ръкохватки на WTB с изтънен профил (30 мм), който осигурява възможно най-директна връзка с кормилото. Шарката е с множество „зъбчета“, ориентирани двупосочно, които гарантират добро сцепление с дланта и пръстите във всички ситуации – и при натиск, и при издърпване. Дължината им е 138 мм.


CZ Control

WTB наричат тези ръкохватки полуергономични, имайки предвид вероятно това, че те нямат някакви ясно изразени и очертани издатъци за опиране на дланите в краищата. В същото време обаче формата им е видимо „засукана“ и това е, защото WTB са изследвали внимателно къде са разположени зоните с натрупване на напрежение и са проектирали ръкохватките така, че да разнасят това напрежение и да следват естествената форма на ръката. CZ Control имат за цел едновременно да намалят изтръпването на ръцете и да подобрят контрола върху кормилото и велосипеда. Дължината им е 143 мм.

https://www.wtb.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>