Нови и интересни продукти: Scor 2030

Scor е една сравнително нова (поне за мен) швейцарска компания, зад която обаче стоят хора с богат опит във велоиндустрията. Тези прости факти са достатъчни, за да се предположи, че продуктите им са с високо качество и висока цена, но това не е най-важното, което може да се каже за тях. Това, което аз бих извел на първо място е, че техните байкове са преди всичко интересни и смели като дизайн и концепция. А новият за 2024 г. модел 2030 е чудесна илюстрация в тази насока.

Историята за създаването на Scor е разказана в сайта им и накратко звучи така:
Част от работещите в BMC (един от най-известните и реномирани швейцарски производители на ХС и шосейни велосипеди от висок клас със силно присъствие и на състезателната сцена) решават да използват развойните ресурси, които са им подръка, за да създадат велосипед, подходящ за карането, каквото те го разбират, а именно – за максимално забавление по пътеките и байкпарковете, но подходящ и за по-дълги преходи; лек и здрав; оптимизиран за каране в свободното време, навсякъде и по всякакъв начин, а не за състезания или тясно специализиран за конкретен тип трасета или дисциплина. Така се раждат първите прототипи, проектът става популярен в компанията и в него се включват още хора. Новият велосипед обаче не се вписва в имиджа и „идеологията“ на BMC, затова се взима решение за създаване на нова марка, в която да бъде въплътена концепцията за такъв тип велосипеди, но използвайки опита и ресурсите на утвърдения швейцарски производител. Първият им модел се казва 4060, като името отразява факта, че една и съща рамка може да бъде ползвана и със 140, и със 160 мм заден ход.

След това кратко встъпление, продължавам с най-важните неща за новия модел 2030, с които той ме заинтригува…

Ако използвам мотиви от приказките, бих го определил като ендуро вълк в овча ХС/АМ кожа. А ако цитирам отново сайта на компанията, той е замислен като велосипед, предназначен 50% за изкачване и 60% за спускане. Scor 2030 е само със 120 мм ход на задното окачване, партниращи си със 140 мм ход на вилката, но тези числа могат да оставят по-скоро грешно впечатление, ако не добавим към тях 64.5 градуса челен ъгъл и карбонова рамка, покриваща категорията ASTM 4, т.е. напълно подходяща за ендуро каране и не по-малко здрава от техния по-дългоходов модел 4060. Предполагам вече разбирате защо създателите на велосипеда предпочитат да говорят за него като за късоходов ендуро байк. В същото време теглото на рамката е достатъчно ниско и поведението на окачването достатъчно добро и ефективно, за да стимулират ездача да се впуска смело в дълги карания с много изкачвания и денивелация, стига да има сила в краката за такива приключения. Нещо повече – такива карачи, с физическите дадености на ХС състезатели, но с афинитет към по-технични, стръмни и трудни пътеки, са може би основната целева група за този нов модел.

Сами виждате от снимките, че дизайнът на рамката е изчистен, разпознаваем и отличаващ се от „масовката“, макар че в нея няма нищо, което да е коренно различно от конкуренцията. Имам предвид, че окачването, макар и доста интересно с компактния си дизайн, при който задният амортисьор е позициониран ниско долу под седалковата тръба и над средното движение, на практика е поредната многоставна система с виртуална опорна точка и къси ставни връзки, задвижващи шока. Scor твърдят, че окачването е активно, ефективно и прогресивно и че е проектирано да извлече максимума от тези 120 мм ход. Склонен съм да им вярвам, съдейки по всички други детайли и характеристики на рамката и байка.

Като стана дума за хода на окачването, ако много държите, може да го увеличите до 130 мм чрез използването на по-дълъг заден амортисьор. Оттам идва и числото 30 в името на модела. Байкът идва и с чашки с променлив ъгъл, чрез които можете да го увеличите до 65.5 градуса, ако смятате, че изкачванията са ви по-важни и искате да повишите ефективността при тях. Рамката се предлага в общо пет размера, така че всеки колоездач, от най-ниските до най-високите, да може да намери подходящия за себе си. Важно е да отбележа, че при двата най-големи размера дължината на задницата е увеличена, за да се постигне по-добра пропорция спрямо предния триъгълник. Подробните данни може да видите в сайта на производителя.

Реклама

Scor акцентират върху възможността да поберете 500 мл бидон при всеки размер на рамката, дори при най-малкия. Наред с това в долната тръба има интегрирана кутия за дребни вещи, а под горната може да прикрепите още аксесоари. Вътрешното окабеляване минава през тунели, така че броните/маркучите да не тропат и да се извеждат лесно, а входовете са в челната тръба, а НЕ през чашките.

Съвместимост с ISCG05, ухо за задния дерайльор UDH, място за задна гума до 29х2.5, интегриран към рамката водач за веригата и страхотни цветове допълват картинката. Като стана дума за външния вид, можете да поръчате рамката със защитно фолио в десен/шарка по ваш избор, с което допълнително да индивидуализирате байка си.

Ако държите да споменавам цени, рамката се продава за 3299 евро, а трите готови велосипеда са между 4999 евро и 7999 евро, което всъщност далеч не са най-високите стойности, които може да видите за такива окомплектовки.

https://www.scor-mtb.com/


Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Scor


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>