Last Bikes твърдят, че Tarvo e най-лекият ендуро велосипед на пазара

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Last Bikes

Last Bikes е германска компания за планински велосипеди от висок клас и една от основните цели, които си поставя, е да създава възможно най-леките велосипеди за даден тип каране, без това да е за сметка на здравината им. Те твърдят, че ендуро байкът Tarvo, който през 2023 г. бе представен в новото си поколение, продължава да бъде с най-леката серийно произвеждана рамка на пазара. Това обаче съвсем не е единственото, което може да се каже за нея.

Рамката, разбира се, е изработена от въглеродни нишки, с платове и смоли от най-висок клас и с прецизно проектиране и оптимизация във всяка област. Целият процес на разработка и изработка на рамките и велосипедите се случва в Германия – досещате се, че това няма как да не се отрази и на цената, особено като се има предвид, че производството е ограничено до 100 броя годишно.

Преди да стигна до стойностите за теглото (сигурен съм, че с оглед на заглавието те са ви интересни), ще трябва да разясня размерите на рамката. Те са четири: 165, 175, 185 и 195. Числата не отразяват хода на окачването, който във всички случаи е 160 мм, а ръста на колоездача, за който дадената рамка е оптимизирана и сметната. Това обаче не означава, че сте обвързани задължително с размера, близък до вашия ръст – ако предпочитате по-дълга или пък по-къса рамка, можете да се отклоните от предписанията.

Реклама

И така, рамките с размер 165 и 175 тежат 2.1 кг, 185 е 2.2 кг, а 195 е 2.3 кг. Доколкото разбрах, тези стойности са без даден амортисьор, какъвто може да си изберете отделно от един доволно дълъг списък. Също така, най-ниското тегло е за рамка без боя, само със защитен лак върху композитния материал. Цял велосипед, сглобен с леки, но подходящи за ендуро каране компоненти, може да постигне тегло около 11.5-12.0 кг.

Ходът на вилката стандартно е 170 мм, но ако държите, може да сложите дори и вилка със 180 мм ход. Отзад пък може да замените 29-цоловото колело с 27.5, превръщайки байка в тип МХ, като в този случай трябва да смените и кобилицата, увеличавайки хода на задницата до 170 мм.

В сайта на компанията може да видите стойностите за кинематиката на окачването и ще установите не само, че то е прогресивно, но и че показатели като Anti-squat и Anti-rise са посочени и оптимизирани за всеки отделен размер в съответствие с очакваната височина на колоездача и оттам на центъра на тежестта.

Друга интересна подробност е, че задният триъгълник е монолитен, без става около задната ос, и разчита на огъването на композита. Виждали сме този подход при много ХС велосипеди и той със сигурност допринася за постигане на ниското тегло.

Внимание заслужава и вградената в долната тръба кутия за съхранение на дребни вещи, която се затваря с магнитен капак. Интересно е и разположението на накрайниците за задната спирачка от вътрешната страна на задния триъгълник.

Но може би най-необичайна е възможността да конвертирате рамката в такава с по-малък ход, т.е. да я превърнете на практика в някой от другите модели на компанията – Cinto, Asco или Celos. Това става чрез смяна на кобилицата и задния амортисьор. Разбира се, при такова решение ще трябва да смените и други компоненти (като минимум вилката), но все пак това може би е по-евтино, отколкото да имате два отделни велосипеда. Важно е обаче да се уточни, че обратното не е възможно, т.е. не може от другите велосипеди да направите Tarvo, защото при тях рамките са още по-леки и нямат гаранция за ендуро каране.

Изобщо, твърде много неща могат да се кажат за този велосипед и изобщо за Last Bikes и продуктите им. Ще ви оставя обаче сами да откриете повече подробности в сайта на компанията, а преди това все пак ще споделя и цената на Tarvo. Във вариант самостоятелна рамка тя е 4399 евро (без шок), а при готовите велосипеди най-достъпната окомплектовка е 6544 евро, а „таванът“ е над 12 000 евро.

https://www.last-bikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>