Няколко думи за скоростната система EVO12 на TRP

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: TRP

TRP е подразделението на Tektro за компоненти от висок клас и развитието на тази тяхна „дъщерна“ марка, както е логично да се очаква, започна с предлагането на спирачки, които вече успешно се конкурират с утвърдените имена в този сегмент. Наред с това обаче, в последните години TRP се опитва да заеме позиции и при компонентите за скоростната система на байковете. Очевидно целта е в някакъв момент да могат да предложат цялостен пакет задвижване + спирачки, от който производителите на готови велосипеди да се възползват и това да доведе до продажби в по-голям мащаб. Дали пък този момент не е настъпил с групата EVO12?

Както показва името, става дума за скоростна система с 1 венец отпред и 12 предавки отзад. На външен вид определено го докарват добре и, доколкото сравненията с продуктите на Sram и Shimano са неизбежни, компонентите на TRP на мен лично по-скоро ми приличат на Sram-ските във визуално отношение. По-важното обаче е какво предлагат като функционалност и характеристики.

Задният дерайльор с цена $239.99 тежи 300 грама и е съвместим със задни венци до 52 зъба. Конструкцията и външният му вид, както вече казах, доста напомнят тези на дерайльорите Sram. Специално внимание е обърнато на това дерайльорът да не се лашка насам-натам при каране, но и да е лесен за работа по велосипеда (например ако трябва да свалите задното колело). Той има цели две лостчета за заключване. Едно, което е отзад под болта за монтаж и се нарича Hall Lock, блокира движението на целия дерайлор около въпросния болт. Разликата спрямо Sram и Shimano е във възможността да отключите това движение – едва ли някой ще има нужда от това по време на каране, но при сервизиране може да е полезно и удобно. Разбира се, движението на рамото напред също е ограничено от ролков съединител, който на свой ред може да бъде изключен (с лостчето под него), за да се улеснят сервизните операции. Външната пластина на рамото е карбонова, а ролките са с размери 12 и 14 зъба, с добре уплътнени лагери.

Касетата е преминала през 15 прототипа, докато се стигне до крайния продукт. Тя използва интерфейса Microspline на Shimano и се състои от стоманен моноблок с 10 венеца + двата най-големи, които са от алуминиева сплав 7075. Най-малкият венец е с 10 зъба, най-големият с 52, а подредбата на зъбчатките е малко по-различна от тази на Sram – 10-11-13-15-18-21-24-28-32-36-44-52. Не зная защо TRP не са посочили теглото на този компонент, но по данни в интернет то е доста конкурентно – около 370-380 грама. Цената на касетата е $399.99.

Командата е може би най-интересният компонент, защото е снабдена с превключвател, чрез който можете да избирате дали голямото лостче (за качване на по-ниска предавка) да сменя само по една предавка, или по няколко наведнъж (до 5 броя, ако трябва да съм точен). Освен това може да се регулира и ъгълът му, при това в немалки граници: +/– 20 градуса спрямо нулевата позиция. Така всеки потребител би могъл да постигне най-удобната за неговата ръка ергономия. И двете лостчета се натискат с палеца, а ако искате да комбинирате командата със спирачно лостче, това може да стане чрез скобата Matchmaker на Sram. Теглото е 125 грама, а цената $109.99.

Курбелите EVO12 са в две разновидности – карбонов и алуминиев, с 30 мм ос и с директен захват на предния венец. Карбоновата версия е в две дължини – 165 и 170 мм, а при алуминиевата има и 175 мм. И при двата варианта венецът е един, продава се отделно, фрезован е от алуминиева сплав 7075-T6 и използва технологията Wave – това е името, което TRP използва за редуващите се широк/тесен зъби. Целта, както и при конкурентите, е по-добро задържане на веригата. Не е упоменато изрично дали скоростната система EVO12 работи само с принадлежащата към нея верига, която тежи 234 грама и е произведена от KMC, но така или иначе е най-логично да я ползвате именно с нея.

Реклама

Няма как да коментирам реалните качества на продуктите, без дори да съм ги виждал на живо, но сред очевидните неща е това, че компонентите са от висок клас, като не са и никак евтини. Това всъщност ги поставя в пряка конкуренция с вече утвърдени серии на Sram и Shimano и ще бъде интересно дали крайните потребители и велопроизводителите ще намерят достатъчна причина да изберат предложението на TRP, но тъй да се каже, заявката от тяхна страна вече е направена.

Между другото, TRP имат и 7-скоростна система за DH велосипеди, която е със сходен дизайн и характеристики и явно цели да конкурира аналогичната група при Sram. Повече за EVO7 обаче вижте в сайта на производителя.

https://trpcycling.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>