Три нови модела очила от Shimano с технологията RIDESCAPE

В края на януари Shimano представи три нови модела очила (два от тях всъщност са ново поколение на съществуващи и преди продукти), подходящи за всички видове колоездене и използващи стъкла/плаки с технологията RIDESCAPE.

Какво точно се крие зад наименованието RIDESCAPE? Казано най-просто, това е широкият избор между няколко различни плаки, всяка от които е оптимизирана за конкретни настилки и условия на каране. ES са за силна слънчева осветеност; HC са с висок контраст за нормална дневна светлина; RD са универсални плаки за шосейно колоездене; GR са за любителите на Gravel велосипеди; OR (от Off-road) са оптимизирани за планинско колоездене и подобряват видимостта в смесени условия като шарена сянка или при преход от слънце на сянка и обратно; CL са за каране в полумрак или през нощта.

И трите нови модела са от типа с големи рамки и стъкла, покриващи немалка част от лицето около очите, с което създават едновременно добър щит срещу вятъра, клонките и светлината, но и добра видимост, без погледът да среща пред себе си очертанията на рамката или плаките. Въпреки това очилата са и доста леки. Следват малко повече подробности за всеки от новите модели.


Technium

Тези очила са с цели рамки, а вентилационните отвори в горните и долните ъгли на плаките осигуряват отлично проветрение дори при влажни условия и студени дни. Подложката за носа е обръщаема (за по-добро пасване на различен тип лица), а извивката на дръжките е направена с цел за обхванат по-добре ушите и да стоят по-стабилно, но и за по-добра съвместимост с модерните каски.

Technium ще се предлагат с три варианта плаки RIDESCAPE: RD за шосе, OR за планинско колоездене и GR за Gravel. Във всички случаи към основната плака получавате и допълнителна, която е безцветна. Плаките са изработени от полиамид (без BPA) и са устойчиви към надраскване и запотяване.

Рамката е изработена от материал със сложното име Arkema Rilsan® clear G850 Rnew® 45% bio-based, чиито процес на производство е по-щадящ към околната среда.

Technium се предлагат се в 7 цвята на рамката, тежат 27.4 грама и струват около 100 евро.


Technium L имат общо взето същата форма, само че рамката е „половинчата“, т.е. обгръща стъклата само отгоре. Затова и отворите за вентилация са налични само в горните краища.

Този модел е с още по-ниско тегло – 26 грама, а цената му е същата – около 100 евро.

Използвани са вече споменатите материали, като тук рамката се предлага в шест различни цвята, а при плаките, освен RD, OR или GR, може да изберете и фотохроматична. Отново, в комплект ще получите и безцветна резервна плака.


Реклама

Twinspark също са с големи стъкла и половинчати рамки, като формата е малко по-различна от тази при Technium, но в общи линии сходна. Теглото им е 25.3 грама, а цената е около 55 евро, т.е. по-достъпна. Това е така, защото те идват само с една плака и тя е RIDESCAPE HC, т.е. универсална, с висок контраст за нормална дневна светлина, подходяща общо взето за всякакви видове колоездене, но може би преобладаващо за каране по асфалт.

https://bike.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>