OneUp представи третото поколение на своя понижаващ кол за седалка

Понижаващите колове за седалка на OneUp и до момента бяха смятани за едни от най-добрите на пазара. Разбира се, такава оценка винаги ще е субективна, но е факт, че продуктите от първите две поколения бяха общо взето безпроблемни в техническо отношение, конкурентни по отношение на теглото и сравнително достъпни като цена, т.е. в средния ценови диапазон. А може би най-важното е, че досега това бяха най-късите колове, сравнени с конкуренти при еднакъв ход. Това беше валидно както за общата дължина, така и за частта, която влиза в седалковата тръба, и ги правеше предпочитан избор за колоездачи, които имат ограничено място в рамката (поради малък размер или високо разположена извивка/прекъсване на тръбата), но искат все пак да имат колкото се може повече ход за височината на седалката.

Всички тези добри характеристики не само са запазени, но са и доразвити при третото поколение на продукта, представено в средата на януари 2024 г. За владеещите английски език вероятно ще е най-лесно просто да изгледат видеото:


А ето и в писмен вид накратко какви са новостите:

OneUp V3 Dropper Post е по-лек – с около 60-70 грама спрямо предходното поколение. Компанията твърди, че това са най-леките колове с безстепенна промяна на височината за всеки размер и ход на пазара. С други думи, ако вземем за пример колът със 150 мм ход, според OneUp няма да намерите в момента друг продукт с безстепененно понижаване, който да е по-лек. Единствено леки ХС колове, работещи обикновено само с две степени (вдигната и свалена седалка), изпреварват V3 по отношение на теглото, при това не всички от тях. Няма как да проверя щателно тези твърдения, но ако някой има желание да го прави, ето ги данните за теглото на OneUp V3:

Ход90 мм120 мм150 мм180 мм210 мм240 мм
Обща дължина295 мм350 мм415 мм480 мм545 мм610 мм
Тегло (30.9 мм)325 г370 г415 г460 г515 г585 г
Тегло (31.6 мм)337 г385 г433 г480 г538 г610 г
Тегло (34.9 мм)408 г472 г535 г600 г675 г765 г
Тегло (27.2 мм)304 г340 г

От таблицата може да видите и други важни параметри, като диаметър, дължина и ход. Можете да махнете още 10 грама, ако използвате комплекта титанови болтове. А пък по отношение на хода важно уточнение е, че можете да го намалите с до 20 мм (на части по 10 мм), което дава допълнителни възможности при рамки с недостатъчна дължина на седалковата тръба.

Реклама

По-ниското тегло е постигнато най-вече чрез използването на нов хидравличен патрон, който е напълно запечатан и според OneUp никога няма да ви се наложи да добавяте налягане в него. Рядко ще ви се налага да правите и профилактика на продукта – производителят препоръчва това да става с интервал 350 ч каране – лесно може да сметнете, че при повечето хора това означава минимум година, а може би и две. За целта са необходими само на три инструмента – гаечен ключ 14 мм и шестограни 2 и 5 мм. На всичкото отгоре компанията твърди, че новият патрон изисква 75% по-малко сила, за да започне да се сгъва, което прави работата на кола още по-лека и гладка. За това допринасят и новите плъзгащи лагери (втулки) IGUS, както и новото главно уплътнение SKF. Увеличен е (двойно) и броят на щифтовете, които пречат на двете тръби да се въртят една спрямо друга – по този начин се намалява хлабината, която е неизбежна при понижаващите колове, когато приложите усукваща сила.

Препоръчителната цена на OneUp V3 Dropper Post за Европа е 324.99 евро.

https://eu.oneupcomponents.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>