Нови и интересни продукти: KOM и техните главини Xeno

На пазара има десетки или дори стотици хубави главини за планински велосипеди, но британската компания King Of The Mountain (KOM) създаде продукт, който наистина е нов и различен от всичко, което съм виждал до момента по темата. Това, освен че прави главините Xeno много интересни, може би ги прави и по-добри от конкурентите им. Преценете сами, след като се запознаете с подробностите…

Може би се досещате, че тук ще говоря основно за задната главина Xeno. При предните няма кой знае какво да се „сбърка“ или да се промени в конструкцията и принципа на действие, защото това са доста простички и „дуракоустайчиви“ компоненти. Задните обаче са доста по-сложни от конструктивна гледна точка, включвайки храпов механизъм, чрез който задното колело да се движи свободно, когато не въртим педалите. И заради този механизъм цялото „вътрешно разпределение“ на елементите е доста „сгъчкано“ и налага редица компромиси. Поне така е при повечето главини, познати до момента.

Създателите на Xeno сякаш са започнали от нулата, с идеята да създадат максимално здрава, корава и издръжлива задна главина, способна да носи много по-големи натоварвания спрямо наличните на пазара. За хора като мен, които дори с мокри дрехи не достигат 70 кг живо тегло, въпросът „кому е нужно това?“ може и да звучи резонно, но за по-тежки колоездачи, за е-байкове и за спускачи и ендуро карачи на високо ниво якостните характеристики на който и да е компонент са от сериозно значение.

Една от съществените разлики при задната главина Xeno е в това, че храповият механизъм е изнесен от страната на диска, а не от страната на венците. Колкото и „шокиращо“ да звучи това в първия момент, то всъщност е съвсем лесно постижимо от инженерна и конструктивна гледна точка и носи със себе си доста предимства, които се превръщат в плюс и за целия продукт. В лявата част на главината (ако приемем гледната точка отгоре на байка и отзад напред като меродавна) има много повече свободно място, в което KOM са разположили зъбен пръстен с голям диаметър и това намалява натоварването върху зъбите и кученцата, заклинващи в тях, което пък позволява те да са направени от по-леки материали, без да се влошава издръжливостта на механизма. Друг съществен плюс е лесният достъп за сервизиране/подмяна на елементите на храповика, ако се наложат такива действия. Шестте кученца са групирани в две тройки и това осигурява 120 точки на зацепване, т.е. на всеки 3 градуса – в общи линии почти моментално.

Отделението за храповия механизъм се затваря с капачка с 4 болта; същите отвори служат за монтаж и на диска. Някои веднага ще „подскочат“ при споменаването на нов стандарт в това отношение, а още повече са хората, които ще кажат „откъде да взема дискове с 4 болта?“. Разбира се, KOM продават такива и твърдят за тях, че хем са по-леки (включително заради по-големия „отвор“ в средата на диска заради диаметъра на окръжността, по която са разположени четирите болта), хем са от висококачествена стомана, която по-трудно се изкривява и е по-износоустойчива.

Реклама

Особеностите на конструкцията не свършват дотук. Производителят сякаш акцентира дори повече върху лагерите и оста на главината, откъдето идват и твърденията за нейната якост. Всъщност осите са две, концентрични. Едната е с диаметър 32 мм и е наречена задвижващ вал, а другата е вътре в нея и е с диаметър 19 мм. Тя вече, чрез съответните капачки/накрайници, се нанизва на проходната ос на рамката. На пръв поглед звучи сложно, но идеята е да се разпредели натоварването върху по-голяма площ и по този начин самите оси могат да са с по-тънки стени и въпреки това главината да е по-корава и здрава от „обикновените“. Отношение към това имат и лагерите, които са две двойки и работят изолирано едни от други. По-малките като диаметър лагери са между вътрешната ос и задвижващия вал. Те са разположени колкото се може по-близо до краищата на главината. Въртят се само тогава, когато колоездачът педалира. Другите два лагера са с по-голям диаметър и са между задвижващия вал и тялото/корубата на главината. Те са активни, когато се кара по инерция, без педалиране. Те също са раздалечени толкова, колкото позволява наличието на задните венци, и макар че не са симетрично разположени (този откъм касетата е по-близо до центъра на главината), големият им размер позволява да носят сериозни натоварвания и увеличава изноустойчивостта им. Изолираната работа на едната двойка лагери спрямо другата осигурява по-малко триене, т.е. по-леко движение на главината. За онагледяване може да ползвате и това видео:

Всичко това, обединено под името Infinity Drive, чака одобрение на заявлението за патент. Дали е възможно след това някой от големите играчи на пазара да купи лиценз за ползването на технологията и да я направи по-масова и достъпна? Защо не!

Между другото, докато търсех повече информация за продукта, попаднах и на резултатите от едни лабораторни тестове за коравина, проведени с Xeno и още няколко популярни модела главини. Ако ви е интересно, може да видите подробностите тук: https://engineeringsport.co.uk/2023/10/19/mountain-bike-hubs/.

Към момента, ако искате да си подарите тази екзотика (съвсем не казвам, че е самоцелна, напротив!), ще трябва да отделите внушителна сума – по-конкретно 550 британски лири за задната и 275 за предната главина. Това е при стандартни цветове (т.е. тялото на главината е черно или сиво/сребристо), а при „цветната“ опция можете да изберете между пет други цвята. И в двата случая можете да изберете измежду седем цвята за капачката на храповия механизъм. Други параметри, които трябва да посочите при покупката, са брой спици (28 или 32), дължина на проходната ос (142, 148 или 157 мм) и тип на носача за касетата (Sram XD, Shimano HG или Shimano Microspline).

Както виждате, главините Xeno са съвместими общо взето с всички съвременни велосипеди, а още един голям техен плюс е това, че потребителите без особени затруднения могат да подменят всеки един елемент. Всеки, поотделно. Като се започне от капачките за размер на оста или от капачката за храповия механизъм и се стигне до самите елементи на свободното движение, лагерите, носача за касетата и т.н. Това позволява лесно и бързо да ремонтирате или модифицирате главината, когато се появи нужда от подобна намеса. Като стана дума за спиците, Xeno са предназначени за прави спици, които могат да се подменят без дори да се сваля задното колело от велосипеда.

Главините на KOM са съвсем прилични и като тегло. Предните започват от 140 грама, а задните от 260 грама.

Повече вижте в сайта на производителя: https://www.k-o-m.co.uk/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>