Отбори и състезатели 2024, част 3

Още няколко важни и интересни новини, свързани с трансфери и промени в отборите и състезателите за сезон 2024, станаха известни в последните дни, така че вижте за кои атлети става дума!

Шампионката по спускане Валентина Хол се завръща в отбора на YT, наречен Mob. Това несъмнено бе една от най-чаканите новини, след като се разбра, че RockShox Trek Race Team прекратява дейността си. Вали и YT се познават още от 2013 г., когато тя подписва първия си договор с тях на възраст едва 13 години. В следващите шест австрийката се утвърди като най-обещаващата състезателка по спускане в своята възрастова група и спечели Световната купа и Световното първенство при девойките с велосипеда Tues. В този смисъл завръщането на Вали в YT Mob със сигурност няма да ѝ донесе стрес, а велосипедът, който ще кара през 2024 г. и нататък ѝ е добре познат. Компания в DH направлението ще ѝ правят Ойшин О’Калахан, който е шампион при младежите за 2023 г., и Зиан Айерн – също една млада надежда в спускането, само че при жените.

Повече за атлетите на YT може да научите тук: https://www.yt-industries.com/world-of-yt/the-yt-mob/.


Както се очакваше, Mondraker обяви другите двама атлети (наред с вече обявения Раян Пинкертон) в своя „заводски“ отбор по спускане и техните имена също не са случайни – Ронан Дън (Ирландия) и Дакота Нортън (САЩ). И двамата вече имат в актива си национални шампионски титли, подиуми в Световната купа и са добре познати в света на спускането, но със сигурност имат потенциал да покажат още по-големи неща!


А пък Сам Рейнолдс, макар в момента да е доста зает с подготовката на Darkfest 2024, обяви, че вече са минали 10 години, откакто е в отбора UR, и засега нещата продължават в същия дух. Той запазва и спонсорския си договор с NS Bikes, които определено пасват добре на неговия свободен и скоклив стил на каране.

Към отбора през 2024 г. се присъединява и една от младите надежди на Канада – 18-годишният Теган Круз, който тепърва ще има какво да показва по трасетата. Той също ще кара с велосипед от NS Bikes.


Ендуро състезателката Андреан Лантие Надо, която доскоро беше в отбора на Rocky Mountain, от 2024 г. ще кара в нов канадски отбор, наречен Commencal 7mesh. Той е сформиран от представителството на френската марка в Канада и местната компания за облекло и екипировка 7mesh, а от мъжка страна в тима участват двама млади състезатели – Елиът Джеймисън и Вей Тиен Хо (чието име не е точно канадско, но шампионската му титла в ендурото при мъже до 21 г. е!). Отборът ще участва в Световната купа по ендуро, а вероятно и в доста канадски състезания.


Друга ендуро състезателка с доста опит, Морган Жоние, остава в отбора на Rossignol за още една година, като смята да се фокусира върху многодневните ендуро състезания и да участва в цели седем такива, пръснати по целия свят.


Уин Мастърс също продължава с досегашния си основен спонсор GT за още три години, в които ще продължава да впечатлява и забавлява публиката не само с карането си, но и с медийните си изяви в социалните мрежи.


Реклама

А пък Дилън Мейпълс вече е официален и пълноправен член на отбора Commencal Muc Off. Неслучайно използвам този израз, защото през 2023 г. младият, но обещаващ състезател, започна сезона като „частник“, т.е. за своя сметка, без да е член на търговски отбор. Към края на сезона обаче той вече бе със статут на „гостуващ“ в тима на Commencal, с което поне отчасти компенсира горчивия вкус от травмите на титулярите Амари Пиерон и Мириам Никол. Сега Мейпълс вече може да се похвали с договор и вероятно ще даде всичко от себе си, за да запише още по-добри класирания през 2024 г. Нови членове на тима са и братята Тил и Макс Алран, които са свързани с компанията още от детската си възраст, но сега ще се борят за добри позиции като състезатели в категория юноши.


Друга интересна новина от DH сцената е, че новозеландската компания Zerode ще има свой отбор, съставен от двама състезатели – Сам Бленкинсоп и Тейлър Върнън. Zerode нашумя много преди десетина години, когато се появи техния първи DH велосипед със скоростна кутия и High Pivot окачване, но досега компанията нямаше ресурси да поддържа международен отбор. В момента в продажба е вече трето поколение на модела, което е и с ремък, вместо с верига, а дали участието в Световната купа ще му донесе повече популярност, предстои да разберем.


Греъм Агасис и Брук Макдоналд ще карат за Forbidden Bikes, макар и в различен стил и формат. Брук си остава състезател в Световната купа по спускане, а пък Аги ще продължава да покорява фрийрайд склоновете в Канада и на други места по света.


Друг нов отбор е този на компанията We Ore One Composites (имат доста интересни байкове, хвърлете им един поглед!), който ще се казва We Are One Momentum и ще включва канадските състезатели Марк Уолъс и Джон Мозел.


А буквално преди няколко дни UCI обяви и списъка с отборите за Световната купа през 2024 г., което означава, че това може би ще е и последната статия с подобни новини. Можете да го видите в сайта на UCI, както и в Pinkbike:
https://www.uci.org/riders/mountain-bike-riders-teams/1V5hGPnEvXzbIqkjUHmFuw
https://www.pinkbike.com/news/the-uci-releases-the-2024-team-list.html


Извън състезанията, двойката Джил Книтнер и Брин Аткинсън обявиха, че от 2024 г. ще карат за Pivot Cycles. Макар че и двамата отдавна прекратиха състезателните си кариери, те продължават да бъдат много популярни като колоездачи и участват в множество медийни проекти и други активности. Повече вижте тук: https://www.pivotcycles.com/en/welcome-jill-kintner-bryn-atkinson/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>