Новият YT Jeffsy е готов да стане най-добрият ви приятел по пътеките…

… или поне такова е внушението в двата видеоклипа, които съпровождат представянето на изцяло обновения AM велосипед на германската компания YT Industries. Затова и аз ще започна с единия от тях – този, който набляга на приятелството под формата на каране:

А ето и най-важното за това ново поколение на Jeffsy:

Визуално рамката не се различава съществено от предходния модел, който също бе с доста изчистен и „загладен“ дизайн. Все пак познавачите на модела лесно ще забележат някои дребни детайли тук и там, които са променени.

Една от съществените новости е добавянето на отделение за вещи в долната тръба. Капакът му е добре уплътнен, така че водата и мръсотията да не могат да си проправят път към „багажното“, а за още по-голяма сигурност и шумоизолация вещите (инструменти, енергийни десерти и др.) се поставят в две неопренови торбички с цип.

Отделно от тази кухина, всеки велосипед Jeffsy ще бъде доставян и с бидон за вода, включително и поставка за него. Той е с обем 620 мл и е с форма, която да пасне идеално на предвиденото за него място между долната тръба и шока. Под горната тръба има още един чифт отвори, към които може да закрепите още някакъв аксесоар (резервна гума, инструменти или др.).

YT запазват „входа“ на кабелите през челната тръба, а не през чашките, защото смятат това решение за по-добро от гл.т. на обслужване и сервизиране. Компанията има и собствен понижаващ кол за седалка, наречен Postman, който се слива приятно със скобата на седалковата тръба.

Геометрията на рамката и преди беше достатъчно универсална и модерна, но сега е пипната още малко – ефективният челен ъгъл е увеличен до 77 градуса, хоризонталният обхват (reach) също е малко по-голям при всеки от размерите, а челният ъгъл е намален с още малко (65 градуса). Целта е колоездачът да бъде позициониран централно върху велосипеда, а важно подобрение в тази насока е различната дължина на задния триъгълник в зависимост от размера на байка, т.е. по-дълга задница при по-голям размер и обратното. При една от ставите на окачването има и обръщаем чип за леки промени в геометрията.

Jeffsy остава изцяло 29-цолов велосипед и производителят не препоръчва подмяна на задното колело с 27.5, защото средното движение ще стане прекалено ниско. Причината да заложат на големия размер и в двата края на велосипеда е, че при този ход на окачването (150 мм отпред, 145 мм отзад) и с оглед на предназначението (с равен приоритет за изкачванията и спусканията), YT не виждат някакви съществени предимства на концепцията MX.

Реклама

Всичко казано дотук важи за карбоновите рамки, които са две. Външно са неразличими, но по-скъпата от тях използва по-леки карбонови платове, за да постигне същата здравина, но при по-ниско тегло. Има и алуминиева рамка, която споделя повечето „екстри“ за модела, но при нея липсва отделението за съхранение на вещи.

Засега Jeffsy ще се предлага в пет различни окомплектовки, като най-скъпата е Core 5 с по-леката карбонова рамка, окачване Fox Factory, скоростна система Sram X0 Eagle Transmission и цена 5999 евро.

Най-достъпният модел е Core 1 с алуминиева рамка, базово окачване от Rock Shox, задвижване Sram NX Eagle и цена 2499 евро.

За протокола ще кажа, че разликата в теглото между тези два велосипеда по данни на производителя е само 1.2 кг.

Още подробности за новите байкове Jeffsy вижте в сайта на производителя:
https://www.yt-industries.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>