Pinion MGU съчетава в едно електрическо задвижване и скоростна кутия

Германската компания Pinion е един от успешните и утвърдени производители на скоростни кутии за велосипеди. Не че това е някакъв огромен сегмент от пазара, но в неговите рамки марката е може би най-популярната в последните години, поне ако говорим за маунтин байкове. Екипът на Pinion вярва безрезервно в този тип трансмисия и нейните предимства, така че от тяхна гледна точка е въпрос само на време тази технология да стане масова. А бумът на електрически велосипеди, оказва се, може да им помогне в този процес. Пример за това е техният най-нов продукт, наречен MGU.

MGU е съкращение от Motor.Gearbox.Unit или „мотор и скоростна кутия в едно“, ако трябва да го преведем най-просто. Към тези два елемента е добре да добавим и безжичното електрическо превключване на скоростите – също технология, която е все по-модерна в наши дни. И нещата започват да звучат доста хубаво, поне за любителите на е-байкове.

Идеята на Pinion всъщност е съвсем логична. Техните скоростни кутии за „нормални“ байкове са разположени именно около средното движение и, подобно на мотора при е-байковете, изискват специален дизайн на рамката, който да е съвместим с тях. Инженерите на компанията са успели да съберат в един общ корпус и електромотор с пълна мощност, и трансмисия с 9 или 12 предавки, като в същото време размерите на този задвижващ модул почти не се различават от тези на другите мотори за е-байкове. На всичкото отгоре и теглото не е много по-високо – целият елемент с 12 скорости тежи около 4100 грама, т.е. съвсем реалистично може да се каже, че системата на Pinion (включително с допълнителните елементи като верига/ремък, преден и заден венец и обтегач за веригата/ремъка) не е по-тежка, отколкото „класическа“ е-байк система с мотор, задна касета и заден дерайльор. Даже може да се окаже и по-лека…

Реклама

Ако гледаме параметрите на електрическо подпомагане, агрегатът на Pinion е с пълна мощност – номинално ограничена до 250 вата, пиковата достига 600/800 вата, а въртящият момент е 85 Nm. Компанията (логично) набляга повече на предимствата, които носи скоростната кутия. Както вероятно знаете, при такъв тип трансмисия почти всички елементи са защитени от околната среда и няма как да счупите дерайлор, нито пък има нужда от кой знае каква поддръжка – достатъчно е да поддържате веригата сравнително чиста и смазана, а при вариантите с ремък дори и това не е нужно. В същото време при 12-скоростния вариант на MGU имате на разположение обхват от 600% между най-ниската и най-високата предавка, а още по-хубавото е, че може да сменяте скоростите и при движение, и при спряло положение. Самият модул MGU според производителя се нуждае само от една 10-минутна смяна на маслото на всеки 10 000 км, нищо повече!

Освен мотора с трансмисията, към системата са интегрирани няколко модела батерии, както и различни варианти за безжични команди, дисплеи и всичко това е свързано и с мобилно приложение, чрез което можете да настройвате и управлявате системата. Pinion MGU разполага дори и с автоматизирани функции, наречени Smart.Shift. Така например функцията Pre.Select осигурява автоматичен избор на предавка, когато се спускате, съобразена със скоростта и наклона, така че когато се наложи да завъртите педалите, да не се окажете на твърде висока или твърде ниска предавка. Друга такава функция е Start.Select – при нея системата MGU автоматично превключва на предварително зададена „стартова предавка“, когато сте спрели, за да може потеглянето винаги да е леко и плавно.

И това е един съвсем бърз и неизчерпателен преглед на „благините“, които идват с този иновативен продукт! За момента системата Pinion MGU вече се вгражда в няколко модела планински велосипеди – за пример може да видите два от тях на снимките долу. А повече за всичко това вижте в сайта на производителя: https://pinion.eu/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>