Грандиозен финал на Българските даунхил серии 2023 на Витоша през уикенда!

На 14-15 октомври на Витоша се проведе десетото поредно издание на състезанието по планинско колоездене в дисциплина спускане – Home Mountain Bike Cup! Колоездачи от цяла България, Гърция, Великобритания, Нидерландия и Република Северна Македония се включиха в надпреварата. За първи път в историята на състезанието то се проведе по новото трасе за спускане „Лалето“, което предложи много зрелища и адреналин както за участниците, така и за многобройната публика!

Събитието по традиция е част от календара на Столична община и се провежда с подкрепата на Фондация „София – европейска столица на спорта“, а тази година беше и финален кръг на Българските даунхил серии и определи шампионите за годината.

Трасето, по което се проведе състезанието, е доста технично и тежко, дълго е близо 2 км и включва множество стръмни участъци, каменни „реки“, скокове, скални падове и други естествени и изкуствено създадени препятствия, а сухото време и прахта го направиха още по-предизвикателно.

Най-бърз във финалното спускане бе представителят на съседна Гърция Александрос Топкароглу, който премина по трасето с време 3:34.52 минути и заслужено оглави класирането в категория Мъже елит. На второ място след него се класира националният шампион на България Стивиан Гатев от КК „Хоталич“ (на снимката горе), който спря часовника на  3:40.40. Трети след тях само на 37 стотни след съотборника си остана Йордан Донев.

При 15-16 годишните юноши най-добро време от всички в категорията и четвърто време от всички участници в състезанието успя да постигне Аспарух Соколов (на снимката горе), който е един от най-успешните ни ски състезатели от клуба на „Витоша ски“, а от тази година се състезава и в планинското колоездене. Той премина по трасето за 3:41.08, втори след него на над 17 секунди се класира Атанасиос Парадас от Гърция, а трети остана Теодор Георгиев от Райдърс Юнайтед.

При дамите най-бърза бе националната ни шампионка Деница Тошева от Райдърс Юнайтед, а на второто и третото стъпало на почетната стълбичка до нея се наредиха Емма Мартино от Нидерландия и Карина Иванова, за която това бе едва първо състезание!

Реклама

Победителите получиха парични и предметни награди, предоставени от партньорите на събитието – Stanley България, Aquamatrix, Doppelherz, Керхер, Furry Flow и други, а след награждаването за състезанието се проведе и церемонията по награждаването на победителите в Българските колоездачни серии за 2023 година. Пълното класиране в годишната ранглиста във всички дисциплини и категории на сериите можете да откриете на www.race-series.com.


Текст и снимки: Организаторите


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>