UCI Mountain Bike World Series 2023 | Последните два кръга в Сноушу (САЩ) и Мон-Сен-Ан (Канада)

В края на септември и началото на октомври елитните състезатели по спускане и крос-кънтри бяха на територията на Северна Америка за последните кръгове от Световната купа в дисциплините спускане (DHI), крос-кънтри маратон (ХСМ), крос-кънтри на късо трасе (XCC) и крос-кънтри олимпик (ХСО). Техни домакини бяха курортите Сноушу в САЩ и Мон-Сен-Ан в Канада. И двете места са с дългогодишен опит в провеждането на състезания от най-висок клас, а каменистите терени, които предлагат, винаги са подлагали на изпитание и най-добрите атлети в планинското колоездене. През 2023 г. положението не бе по-различно. Вижте накратко какво се случи…

Сноушу

ХСМ

Състезанията в Сноушу се проведоха от 29 септември до 1 октомври, като началото бе дадено с дисциплината ХСМ по маршрут с дължина 105 км. Участниците стартираха в мъгла, дъжд и кал, като до края на надпреварата условията не станаха по-добри – даже обратното.

При жените американката Хана Ото спечели първата си Световна купа, при това с много доминиращо каране, откъсвайки се с цели 5 минути пред Хейли Смит от Канада. Трета завърши Катажина Сосна от Литва. Победителка в сериите обаче е Лейла Немчевич от Босна и Херцеговина, която имаше комфортна преднина в точките и заложи на сигурно каране в тежките условия, завършвайки на 4 място.

Различно изглеждаха нещата при мъжете, където битката бе изключително оспорвана и завърши с финален спринт, в който пръв пресече финалната линия Зимон Щийбан (Германия), следван от французина Аксел Рудил-Кортина и Кейси Саут от Швейцария. Победител в крайното класиране обаче е италианецът Фабиан Рабенщайнер, който завърши на 5 място.

Реклама

ХСС

За ХС надпреварата по късо трасе условията вече бяха значително по-добри. При жените Лоана Лекомт (Франция) бе начело на колоната в първите две обиколки, но след това Иви Ричардс (Великобритания) атакува и зае първата позиция, а скоро след това успя и да се откъсне напред и да задържи преднината си чак до финала. Така тя най-сетне постигна и първата си победа за сезон 2023. След нея финишираха Пук Питерсе (Нидерландия) и Ребека Хендерсън (Австралия).

Иви Ричардс | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете през по-голямата част от състезанието битката се водеше между Виктор Корецки, Жордан Сару и Лука Шварцбауер. Посочвам ги в реда на финиширането им, като Корецки поведе в началото на състезанието, в средата отстъпи малко под напора на Шварцбауер и Сару, но явно за да събере сили за финална атака, която му донесе първото място.

DHI

Състезанието в Сноушу със сигурност ще бъде запомнено като едно от най-травматичните и с най-много падания. Това в голяма степен допринесе и за някои изненади в класирането при мъжете.

Преди това обаче Валентина Хол (Австрия) си подсигури титлата за сезон 2023, завършвайки на трето място при жените, което ѝ донесе необходимия брой точки, за да стане недостижима на върха. Вали даде най-доброто време в квалификацията, но на финалите може би заложи на малко по-сигурно каране и не успя да подобри близките времена на Марин Кабиру (Франция) и Нина Хофман (Германия), които заеха първо и второ място. За Кабиру това бе втора поредна победа, която показа, че след травма в началото на сезона, тя вече е готова да се бори за най-високото място на подиума.

Марин Кабиру | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Нина Хофман | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Валентина Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Та да се върнем към мъжете… Трудно е да се изброят всички падания по време на тренировките и при финалните спускания, но това на Лоик Бруни (Франция), който беше най-бърз в квалификацията, се оказа решаващо за неочаквания триумф на ирландеца Ойшин О’Калахан, който стана победител, и сънародника му Ронан Дън, който зае второто място. В никакъв случай не може да се каже, че успехът на двамата младоци е случаен – те дадоха доста добри времена в квалификацията и по всичко личеше, че трасето и условията в Сноушу им пасват добре. Преди те да направят спусканията си и да дадат доста близки времена, американецът Дакота Нортън зарадва местната публика с чисто и бързо каране, което му донесе трето място.

Ойшин О’Калахан | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Ронан Дън | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Дакота Нортън | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лоик Бруни | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

ХСО

Лаура Щигер (Австрия) постигна първата си победа в Световната купа на американска земя. Тя успя да се откъсне напред в третата обиколка и запази неголяма, но достатъчно комфортна преднина до края на състезанието, завършвайки 23 секунди преди Лоана Лекомт (Франция), която пък пребори италианката Мартина Берта за сребърния медал.

Лаура Щигер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лоана Лекомт | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете станахме свидетели на поредното оспорвано състезание, като в първите обиколки водачът в черото на колоната се смени няколко пъти. Жордан Сару (Франция) и сънародникът му Виктор Корецки бяха неизменно в челната група, за разлика от Нино Шуртер (Швейцария), който се движеше около десетата позиция. Малко след като Том Пидкок излезе начело и изглеждаше достатъчно силен, за да устои на атаките, той спука предна гума и след смяната ѝ изостана в догонваща позиция, като в крайна сметка успя да завърши на пето място. Междувременно Шуртер се придвижи напред с две бързи атаки, като при втората дори поведе колоната. В петата обиколка Лука Шварцбауер (Германия) излезе начело, следван от Сару, но и германецът бе застигнат от лош късмет – спукана задна гума, която попари надеждите му за победа. В седмата обиколка Сару, Шуртер и Марсел Гуерини се впуснаха в ожесточена битка, сменяйки няколко пъти позициите си, като в крайна сметка малко преди финалната права Сару успя да се вмъкне преди Шуртер в предпоследния завой и да финишира пръв, а Гуерини остана трети, следван от още един швейцарец – Матиас Флюкигер.

Жордан Сару | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Том Пидкок | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Мон-Сен-Ан

ХСС

Окрилена от победата си в ХСО състезанието в Сноушу, Лаура Щигер спечели и ХСС надпреварата в Мон-Сен-Ан, при това с доста убедителна преднина. След нея финишираха Лоана Лекомт и Ребека Хендерсън (Австралия). Победителка в крайното класиране за сезон 2023 обаче е Пук Питерсе (Нидерландия), следвана от Алесандра Келер и Иви Ричардс.

При мъжете Виктор Корецки постигна втора поредна победа в краткия формат, следван от Жордан Сару и Кристофър Блевинс (САЩ). Това обаче по никакъв начин не застраши първата позиция на Лука Шварцбауер в крайното класиране за сезона. На второ и трето място са Сару и Джошуа Дибо.

DHI

Валентина Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Стартовете по спускане преминаха при променливи условия, след като квалификацията беше на сухо трасе, но за полуфинала и финала в събота времето се влоши и теренът стана мокър и хлъзгав. Това обаче по никакъв начин не попречи на Валентина Хол да даде най-добро време и в трите спускания. Макар че титлата ѝ за 2023 г. вече бе сигурна, Вали постигна четвърта победа за сезона, при това с внушителна преднина от 13 секунди, което бе отличен завършек на тази най-успешна за нея година, в която стана и световна шампионка. Втора и в Мон-Сен-Ан, и в крайното класиране, е Нина Хофман, а трета в състезанието е Вероника Уидман (Италия), но в сериите бронзовият медал отиде при Марин Кабиру, която направи сериозно падане, но въпреки него успя да завърши на 9 позиция.

Джксън Голдстоун | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете Джаксън Голдстоун стана единственият състезател през 2023 г., който успява да постигне втора победа през сезона. Във всеки кръг до момента победителят бе различен, но пред родната публика Голдстоун бе брилянтен и в квалификацията, и във финалите. С този резултат той завърши на второ място и в крайното класиране за сезона, като преди него е само Лоик Бруни. Французинът финишира трети в Мон-Сен-Ан след стабилно спускане без излишни рискове по хлъзгавото трасе. Голямата изненада в това състезание обаче стана британецът Итън Крейк, който завърши на второ място и явно също ще бъде едно от имената, които ще трябва да следим занапред.

Итън Крейк | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лоик Бруни | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

ХСО

Условията за ХС състезателите в неделя не бяха по-добри. Кал и хлъзгави секции с корени и камъни направиха ХСО старта труден и във физически, и в психологическо отношение.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Освен изброените предизвикателства по трасето, Лоана Лекомт (на снимката горе) трябваше да се справи и със забавяне, причинено от спукана задна гума, но въпреки това французойката в този ден сякаш бе настроена изцяло и само за победа. Тя навакса изоставането си, излезе начело и успя да се откъсне от Джени Рисведс (Швеция), която бе основната ѝ съперничка в този кръг. Пук Питерсе до последно се бореше да не изостане твърде много от тях, като за нея проблемите бяха най-вече при спусканията, но с третото си място в Мон-Сен-Ан състезателката от Нидерландия, която за първа година кара в категория жени елит, спечели сериите за 2023 г. Лекомт остана втора, а Мона Митервалнер (Австрия) е трета в крайното класиране.

Джени Рисведс | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Пук Питерсе | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете Томас Пидкок завърши сезон 2023 така, както го започна в Нове Место, Чехия – с победа. За нея обаче допринесе и лошият късмет на Матиас Флюкигер, който два пъти спука гума и въпреки забавянията около смените, завърши само на 26 секунди след победителя. Трети остана Марсел Гуерини. Никой от тях обаче не застраши деветата сезонна победа в Световната купа на Нино Шуртер. Швейцарецът също спука гума, освен това имаше и падане на веригата, така че тези технически неизправности го отпратиха на 12 позиция, но натрупаните точки бяха достатъчни за първо място в крайното класиране, където е следван от Жордан Сару и Флюкигер.

Том Пидкок | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Матиас Флюкигер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Марсел Гуерини | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Нино Шуртер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>