Няколко думи за Red Bull Rampage 2023

Снимка: Paris Gore / Red Bull Content Pool

Както и миналата година, не мога да оставя Red Bull Rampage без статия, макар че със сигурност повечето от вас са го гледали и едва ли ще напиша нещо ново за някого. А и да не сте, винаги може да си пуснете записа и да проследите цялата „лудница“ по склоновете на Върджин в щата Юта.

Камерън Зинк| Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Камерън Зинк спечели състезанието с брилянтно спускане, включващо и задно салто на един от огромните падове по трасето, за което съдиите му присъдиха недостижимите 95 точки. За американеца това е втора победа в състезанието (първата беше преди 13 години) и фактът, че бе най-възрастният участник през 2023 г. (на 37) изобщо не му попречи да я постигне. Това стана при второто му спускане, след като той сам прекрати първото заради недостатъчна скорост при един от предишните скокове. Втори остана Том ван Стийнбъргън с 89 т., а трети Карсън Сторч с 87 т., които постигнаха резултатите си в първия рунд, а във втория решиха да се спуснат заедно „на влакче“, без да пропускат скоковете и триковете, разбира се.

Том ван Стийнбъргън | Снимка: Long Nguyen / Red Bull Content Pool
Биенвенидо Агуадо Алба | Снимка: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Въпреки че карането на Зинк бе наистина едно от най-впечатляващите, тази година мнението на публиката и на съдиите като че ли се размина повече от всякога. И в двата рунда испанецът Биенвенидо Агуадо Алба направи предно салто от огромния 20-метров скок над каньона – каскада, която едва ли някой (освен него, очевидно) си бе представял до този момент! При това още на тренировките Биенве прескочи „леко“ попивката на скока и падна, за щастие без да се потроши, но смелостта да опита и да приземи успешно два пъти предно салто от същия скок граничи с безразсъдство за повечето „простосмъртни“. Въпреки това обаче (и въпреки някои други отлично изпълнени трикове в рамките на спускането му), съдиите оставиха Алба чак на 8 място. Затова пък той получи три специални награди – за най-добър трик, наградата на публиката и наградата Kelly McGarry Spirit. Това сякаш говори достатъчно за представянето му, повече от самото класиране.

Биенвенидо Агуадо Алба | Снимка: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Не крия, че неговото спускане, както и това на Брендан Феърклоф, ме впечатлиха най-много. Британецът, класиран от съдиите на 4 място, вдигна много летвата на собственото си представяне в Rampage, а и показа някои наистина интересни линии и скокове, при това гарнирани с отлично изпълнени трикове.

Брендан Феърклоф | Снимка: Christian Pondella / Red Bull Content Pool

Така или иначе, резултатите са такива, какви са, ето ги за протокола:

1. Cam Zink USA 95.00
2. Tom Van Steenbergen CAN 89.00
3. Carson Storch USA 87.00
4. Brendan Fairclough GBR 86.66
5. Talus Turk USA 84.00
6. Kyle Strait USA 83.58
7. Emil Johansson SWE 82.83
8. Bienvenido Aguado Alba ESP 79.44
9. Thomas Genon BEL 77.41
10. Reed Boggs USA 76.73
11. DJ Brandt USA 73.51
12. Alex Volokhov CAN 72.00
13. Kurt Sorge CAN 69.66
14. Jaxson Riddle USA 68.00
15. Adolf Silva ESP 51.33
16. Szymon Godziek POL 0.00
17. Clemens Kaudela AUT 0.00

Във фрийрайда оценяването винаги е субективно, включително и от страна на публиката. По важното е, че въпреки няколкото брутални падания (например на Зимон Годзиек и Клеменс Каудела), повечето участници завършиха живи и сравнително здрави. Тази година още от тренировките стана ясно, че поетите рискове ще бъдат много големи, а Джий Атертън плати и доста висока цена за тях, след като още преди състезанието се „взриви“ при приземяването на 20-метровия пад, който подготвяше като гвоздей в програмата си и по-късно стана ясно, че има фрактури на прешлени и на черепа, които той нарече от болничното легло „не много тежки наранявания“… Дори не знам как да го коментирам това!

Реклама

Изобщо, Red Bull Rampage продължава да осигурява невиждано зрелище, а участниците да превръщат немислимото в реалност, макар че това винаги ще повдига и въпроса за съотношението между риск и награда. Тук обаче аз съм пас с коментарите – не мога да се „поставя в обувките“ на хора, които правят със затворени очи скокове и трикове, каквито аз едва ли някога ще посмея дори да доближа. Така че тази преценка си е тяхна!

Пак напомням, че целия запис от състезанието може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=1OG1KEjJu48

Вижте също и репортажа в сайта на Red Bull: https://www.redbull.com/int-en/red-bull-rampage-2023-report-and-highlights


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>