Венета Захариева спечели Гръцките ендуро серии за 2023 г.

Новината в тази кратка статия може да е изненадваща за хората, които не познават и/или не следят отблизо Венета Захариева (Нети), но какво по-хубаво от това да отбележим още един български успех зад граница. След няколко участия в ендуро състезания в съседна Гърция, една от най-упоритите и последователни наши състезателки в тази дисциплина приключи сезона начело в генералното класиране на техните серии. Това донякъде бе неочаквано и за нея самата, но пък в никакъв случай не е незаслужено. Ето един бърз преглед на гръцкия сезон на Нети през 2023 г.:

1 кръг | Keen on speed | 1-2 април 2023
За това състезание Нети казва, че е „може би най-любимото ѝ за 2023 г.“ То се провежда на остров Кос, а етапите представляват дълги и типични ендуро пътеки. Българката го завършва на 2 място.

2 кръг | Goulinas Volcano Enduro | 29-30 април 2023
Надпреварата се провежда в планината Гулинас над градчето Сперхиада. Според Нети това е „едно от най-красивите места за каране, със страхотни гледки наоколо“. И тук участието ѝ завършва с второ място.

Реклама

3 кръг | Rockatreellity Race | 10-11 юни 2023
За това състезание Нети споделя: „Най-тежките метеорологични условия, в които съм карала! Валя проливно по време на трансферите, калта беше невъзможна за каране, дори и за плъзгане „по обувки“ не ставаше. Въобще, голямо изпитание и за психиката, и за физиката.“ Към тези трудности се добавя и падане на веригата заради калта в етап едно, а пък последният (четвърти) етап е отменен от съображения за сигурност. Нети успява да завърши – отново на „дежурното“ второ място. „Калта не можех да измия в продължение на месец“, спомня си тя.

4 кръг | Chamoise ride | 8-9 юли 2023
Тази надпревара се провежда в ски курорта Анилио близо до Мецово. И тук Нети завършва на 2 място. Оттам е и тази снимка:

5 кръг | Zalogo Race | 16-17 септември
Последният кръг се оказва решаващ за Нети. Трасетата, разположени в планините близо до гр. Превеза, са типични ендуро пътеки с лек уклон към фрирайд (т.е. доста неизчистени и естествени). Състезанието се провежда в брутална жега (35 градуса) и влага едновременно, а терените са „сухи на барут“, камъните – гладки и остри. Ето какво споделя нашата състезателка: „За мен това бе най-тежкото състезание, предвид че получих топлинен удар на тренировките и трябваше да спра. Водачката във временното класиране, Мария Кацаро от Гърция, дойде да тренира, но се отказа и не се пусна на състезанието. За мен е необяснимо поради каква причина. Аз участвах и завърших първа. Точките от това първо място ме изстреляха начело и в генералното класиране.“

И така, първо място за Венета Захариева в Гръцките ендуро за 2023 г. Браво и честито!

Като обобщение за гръцките ендуро състезания може да се каже, че по нищо не отстъпват на родните – конкуренцията, надпреварата, напрежението, трасетата, всичко е поне на българското ниво. А към това трябва да се добавят и някои особености/модификации, които са си техни – например да се върти някой от трансферите за време, което твърде често е недостатъчно, а денивелацията голяма, и задължително с каска (можете да си представите какви са температурите в Гърция!). С други думи, предизвикателствата в тези събития често са много сурови.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>