Росен Ковачев изпрати отворено писмо до БФК заради ДЛОШ по спускане

Вчера, 29 май, дългогодишният шампион по спускане на България Росен Ковачев, който е и основател и представляващ клуб Gravity, изпрати писмо до ръководството на Българска федерация колоездене (БФК), както и до всички клубове, членуващи в нея, а май и до такива, които не са нейни членове. Копие от писмото бе адресирано и да МТБ-БГ като медия с молба да се даде гласност на проблемите.

Предисторията е, че при обявяването на спортния календар на БФК за 2023 г. (през зимата) за държавния личен и отборен шампионат (ДЛОШ) в дисциплината спускане не бе ясно къде и кога ще се проведе (всъщност по онова време и някои от шампионатите в други дисциплини не бяха уточнени). Наскоро стана ясно, че стартът, в който ще бъдат определени шампионите на България по спускане за 2023 г., ще бъде част от по-голямото събитие Borovets Open Cup в средата на месец юни. В тази връзка обаче Росен Ковачев изтъква няколко неща, които според него противоречат на правилата на UCI и именно това е предмет на писмото му. Според него на същото мнение са и други клубове, с които и говорил.

Разбира се, при подобни публикации е редно винаги да се потърси мнението и на ответната страна, така че веднага след получаването на писмото изпратих запитване до БФК за коментар по него. От федерацията получих отговор от Борислав Иванов. В следващите редове ще публикувам и двете мнения.


Писмо от Росен Ковачев до БФК:

Здравейте,

Най-накрая имаме информация за провеждане на ДЛОШ 23 по спускане, което ще се проведе на 24 юни в Боровец, но налице са следните груби нарушения:
1. Не се спазват датите за провеждане на Национален шампионат;
2. Провеждат се повече от едно състезание едновременно;
3. Състезанието не е обявено пред UCI;
4. Провеждането на тренировки не е съобразно с правилника на UCI, който е върховен! Тренировките и състезанието ще бъдат проведени в един ден! На следния линк може да се запознаете с правилата за провеждането на това състезание – https://drive.google.com/file/d/1vDsx-hur9cUoritYH8tUdy2EsLCLmKTm/view

Прилагам извадка от правилника за провеждане на състезания по спускане от UCI:

Състезанието трябва да бъде организирано от БФК и да се покрият всички разноски, а не да се отбие номера само за 1 ден! Разбирам, че БФК не иска да отделя пари за планинското колоездене, а Бороспорт искат да съберат колкото се може повече такси, но това няма да се толерира! 

Няма да цитирам цифри за сумите, които са отпуснати за провеждането на ДЛОШ по писта примерно, но са в десетки пъти в повече, от тези за спускане. Организирането на ДЛОШ е едно от основите задължения на федерацията и тя трябва да го изпълни!

Моля, до края на седмицата тези пропуски да бъдат отстранени или ще входирам жалба към UCI за нарушенията от страна на БФК и нехайството при организацията и провеждането на шампионата.

Като главни организатори на събитието са вписани СК Про Тийм Самоков и Бороспорт АД, които също трябва да имат предвид, че грубо нарушават правилата за провеждане на ДЛОШ.

ПС: Искам да попитам УС, в кои дисциплини България има Европейски и Световен шампион?! Най-лесно е да си преписваш чужди успехи, без да си допринесъл по никакъв начин и да продължаваш да игнорираш съответната дисциплина, но това няма да продължава повече! 

Поздрави,
Росен Ковачев


Отговор, изпратен до МТБ-БГ след запитване до официалния мейл на БФК:

Здравейте,

Единственото разминаване е, че в петъчния ден тренировката е отворена само за UCI състезанието, но след като проведохме разговор с Бороспорт, то състезателите за ДЛОШ ще бъдат допуснати в петък за тренировки. Така регламентът ще бъде спазен изцяло. Относно публикуването на състезанието в сайта на UCI, бих искал да Ви уведомя, че БФК няма работещ служител в момента, но въпреки това съм изпратил лично заявката за включване в календара и до няколко дни ще излезе. Коментарът за таксите ще го пропусна, т.к. е меко казано несериозен.

Поздрави,

Борислав Иванов


Ако има някакво развитие по темата, може да ви занимая отново с нея, но аз лично предполагам, че проблемите по-скоро вървят към решаване… ще видим!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>