Mondraker е най-новата марка в МСМ Спорт

Едно от най-елитните имена в света на планинските велосипеди в последните години, испанската марка Mondraker, се предлага отново в България. Някои читатели може би си спомнят, че преди доста години техни байкове стъпиха на български пътеки, но за жалост само за кратко. Сега вносител на Mondraker е магазин МСМ Спорт, а и пазарната конюнктура в България е доста по-различна, така че са налице всички шансове да виждате по-често велосипеди с това име в планината.

А за по-сигурно първо може да се разходите до магазина на ул. „Козяк“ №14 в София, където вече са налични някои от най-популярните и усъвършенствани модели на компанията, включително лекият е-байк Neat RR, ендуро велосипедът Foxy, ХС твърдакът Chrono Carbon и др. В сайта на МСМ Спорт има и няколко велосипеда, които могат да бъдат доставени бързо при наличие на заявка за това.

Ако не сте запознати с марката Mondraker, ето едно кратко резюме за нея:
Преди двайсетина години Mondraker започва дейност в Аликанте с амбицията да се развие като успешна местна марка за испанския пазар. В началото ползва „каталожни рамки“ от утвърдени производители в Далечния Изток, а благодарение на добрия маркетинг и успешното присъствие на испанската състезателна сцена, продажбите започват да растат и компанията става разпознаваема и популярна, поне на Пиренейския полуостров. Следващите стъпки в развитието са особено важни, защото именно те превръщат Mondraker в една елитна и новаторска марка. Първо, в сътрудничество със Сезар Ройо, който е и състезател по спускане, и талантлив инженер и дизайнер, компанията разработва кинематиката на окачването, наречена Zero Suspension System – с виртуална опорна точка и отлични характеристики при педалиране, спиране и преминаване през неравности. Тази разработка върви ръка за ръка и със собствен дизайн на рамките – те все още се произвеждат в азиатски фабрики, но вече специално и само за Mondraker, при което концепцията, дизайнът и качеството са на най-високо ниво. Наред с това Mondraker излиза и на международната състезателна сцена, при това с атлети, които и до днес са живи легенди в спорта – Фабиен Барел, Флорент Пайе, а по-късно Брук Макдонард, Дани Харт, Лори Грийнленд и др. Успехите в състезанията затвърждават принципите и решенията, използвани при проектирането и създаването на велосипедите. Сред тях изключително място има и т.нар. Forward Geometry – това е на практика концепцията, с която Mondraker се превръщат в един от пионерите по отношение на съвременната геометрия на планинските велосипеди, включваща малък челен ъгъл, къса лапа и по-дълъг преден триъгълник, позиционираща колоездача по-централно и осигуряваща повече стабилност и контрол. В последните години, стъпвайки върху 20-годшния си опит, а същевременно следвайки и създавайки най-новите тенденции, испанската марка набляга и на карбоновите рамки с ниско тегло, е-байковете (включително олекотени модели като Neat RR) и продължава да печели клиенти по цял свят с дизайн и иновации.

Както вече стана ясно, ще намерите първите бройки Mondraker на адрес София, ул. „Козяк“ №14, магазин МСМ Спорт.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>