17 щриха от 24-часовия маратон през 2023 г.

Тъй като ми е трудно да намеря време за подробен репортаж, а пък винаги има какво да се каже за 24-часовия маратон по планинско колоездене, организиран от „Крива спица“ край с. Мътеница в Средна гора, и понеже това беше 17-ото му издание, реших да избера 17 снимки от стотиците, които направих, и с кратки описания към всяка от тях да ви разкажа набързо за това мое любимо състезание.

А то не е любимо само на мен! С всяка следваща година участниците и придружителите им стават все повече. Колите бяха направо една върху друга, като в междублоково пространство на елитен софийски квартал! И палатките бяха една в друга, като блоковете в същия квартал. По най-груба преценка състезателите и кибиците наброяваха общо поне 500-600 човека, което вероятно е рекорд за това събитие, ако имаше кой да го отчете. Рекорди не липсваха де, но за тях след малко…

На предстартовия брифинг се събра множество, на което биха могли да завидят някои политически партии и лидери, които дори с масирана пропаганда не винаги успяват да привлекат толкова поддръжници. И пак за разлика от някои политически митинги, тук имаше какво да се чуе и научи. Например новости относно системата за времеизмерване и правилата за преминаване през старт-финалната зона, така че всичко с отчитането на обиколките да бъде перфектно. „Крива спица“ продължават да усъвършенстват и автоматизират този процес, включително за да може цялата информация да бъде предавана онлайн в реално време.

13:00 – стартът е даден! Соло, отбори и щафети се втурват по трасето, а кибиците започват моабети под приятната следобедна сянка. Започва едно необичайно денонощие, но пък напълно типично за това събитие.

В следобедните часове обиколките започват бързо да се трупат, а трасето е сухо и напечено. Атанас Попов, който е редовен призьор в надпреварата, в тези начални часове е един от фаворитите за челно място в категория „Соло – мъже ≥ 40“.

Друг силен претендент в тази категория е Николай Колев, който също е бил победител в предишни издания.

С най-добра стратегия и най-много издръжливост обаче на върха на подиума в тази група се качи (отново) Борис Първанов. Струва си да гледате и неговия видеорепортаж от събитието. А пък на горната снимка той е следван от победителя в категорията на най-малките (соло под 14 г.) Мартин Шопов, който направи цели 11 обиколки. И това ако не е приемственост!

Впрочем децата и младежите бяха достатъчно много, за да сформират цели две категории – под 14 г. и под 18 г. Те задължително караха с придружител по трасето, но обиколките и резултатите си бяха изцяло техни.

И ако се върна още веднъж към хората, чието ЕГН буди уважение, най-възрастният участник в маратона, 68-годишният Найджъл Морган, завърши на пето място в своята категория с внушителните 17 обиколки!

Както споменах, рекорди в това издание определено не липсваха. Големият брой участници води до силна конкуренция, а пък тя до все по-добри резултати. В „кралската“ категория „Соло – мъже ≤ 39“ Петър Матов (на снимката горе) направи рекордните 30 обиколки, надделявайки по този начин над миналогодишния победител Станислав Грабчев (на снимката долу), който също се отчете с впечатляващите 28.

Реклама

Нова победителка имаше и при жените! Макар че Шени Бензеш участва за пръв път в маратона, това никак не ѝ попречи да завърти 15 обиколки по трасето.

За първи път имаше и отделна категория „Щафети 4х – жени“, тъй като се събраха цели три отбора, а момичетата в тях караха силно и неуморно (и преди е имало отделни дамски щафети, но като част от общата категория, а не със собствено класиране). Радина Попова (на снимката) е от щафетата „Ендуро мац пис пис“, които направиха 24 обиколки, но с три повече от тях отборът „Крива Цица %“ станаха първите победителки в щафетния дамски формат. Трети останаха „От кол и въже“ с 20.

С приближаването на нощта фаровете се палят и по трасето остават само най-издръжливите. В лагерите димят скари, вдигат се наздравици, премигват челници. Лека-полека всичко утихва и остава само ритмичното хъркане от някои палатки…

Пауза 8 часа.

Неделя сутрин. Някои вече са изтощени, други са презаредени след някой и друг час сън. Всеки обаче се опитва да използва тези най-хубави часове за каране – светли, но прохладни.

Аз също правя една сутрешна обиколка, за да поснимам още малко. За съжаление мнозина заобикалят една от най-готините скали при спускането, макар че тя изобщо не е трудна. Тяхна си работа де, можеха да имат снимка като тази:

Още няколкостотин снимки от маратона може да разгледате в тези два албума:

Многото участници, подобряващи рекорд след рекорд, заслужават и много награди. За щастие спонсорите на събитието също се увеличават, така че наградният фонд е добре подсигурен. Класирането е запазено за вечни времена тук: https://live.kriva.org/live/events/22.

А това са хората, които не само карат в маратона, но и го организират. Велоклуб „Крива спица“, благодарим ви за поредното чудесно преживяване!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>