UCI Mountain Bike World Series 2023 | Горна Савоя, Франция – част 2

Втората част от програмата на UCI Mountain Bike World Series 2023 в департамента Горна Савоя, Франция включваше предпоследен кръг от Световната купа по ХСМ в курорта Морзин-Авориаз и последен кръг в ендуро дисциплината (със стандартни и с електрически велосипеди) в курорта Шател, което означава, че вече имаме и първите носители на СК за този сезон. В ендурото имаше и българско участие в лицето на Иван Колев и Йордан Донев.


XCM

Първи поред бяха състезателите в дисциплината крос-кънтри маратон. Те трябваше да преодолеят маршрут с дължина около 100 км и с внушителните 4000 м положителна денивелация, в който не липсваха технични и предизвикателни пътеки, с каквито изобилства този район.

Пръв пресече финалната линия колумбиецът Хектор Леонардо Паес Леон (двукратен световен шампион в тази дисциплина), който отметна дистанцията за 4 часа и 50 минути. Още по-впечатляващо е, че вторият в класирането, Диего Роса (Италия) завърши само с 34 секунди изоставане. Трети на подиума е Андреас Зеевалд (Германия).

При жените най-бърза бе Вера Луусър от Намибия, която доминираше през по-голямата част от състезанието, но реално го спечели при последното по-голямо спускане, където си върна челната позиция, след като я беше изгубила малко преди това. Втора е Лейла Немчевич (Босна и Херцеговина), която е и водач във временното класиране за сезона, а трета Ирина Лутцелшваб (Швейцария).

Кратък видеорепортаж от състезанието може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=AEXE5DpHQh0


Ендуро

Както вече споменах, двама от най-добрите български ендуро състезатели – Иван Колев и Йордан Донев – взеха участие в състезанието с логистичната и сервизна подкрепа от страна на Стефан Митков Иванов. Тъй като никой от тях нямаше необходимия брой точки за елитните категории, Ванката и Данчо трябваше да се задоволят само с отворените категории, но и там конкуренцията е на доста добро ниво. В този смисъл класирането им може само да ни радва. Йордан Донев е на 31 място в основната отворена мъжка категория, където се съревноваваше с около 140 участници. Иван Колев пък е десети във възрастовата група Master 35+, като в нея имаше над 40 състезатели.

А сега към елитните категории, в които състезателите трябваше да преминат общо 7 специални етапа и над 60 км в състезателния ден.

При жените Изабеу Кордурие (Франция) завърши втора, но това ѝ бе достатъчно, за да спечели сериите за тази година. Единствено сънародничката ѝ Морган Чар имаше теоретични шансове да отнеме титлата ѝ – тя спечели състезанието, но Кордурие караше достатъчно сигурно и стабилно, зада си осигури нужните ѝ точки за крайното класиране, където пък Чар е втора. Трета и в състезанието, и в сериите е Хариет Харндън (Великобритания).

Ричи Рууд (САЩ) също не завърши този кръг на първо място. Третото обаче му бе достатъчно, за да стане първият носител при мъжете на Световната купа по ендуро. Джес Меламед (Канада) спечели цели четири специални етапа и с това си осигури победата в Шател, но точките му достигнаха само за второто място в крайното класиране. Алекс Ридо (Франция) отново караше блестящо и зае второто място на подиума, а в класирането за сезона остана трети.

Интересно беше и при е-байковете, където специалните етапи бяха цели 10, включително и с технични изкачвания. При жените няколко състезателки спечелиха етапни победи – три за Трейси Моузли, две за Инес Тома и една за Лаура Шарл. Никоя от тях обаче не успя да спре Флоренсия Еспинейра, която спечели както състезанието, така и сериите. Този кръг ще бъде запомнен като най-оспорвания при жените до момента, защото в края на деня Моузли завърши само на 40 стотни от Еспинейра, а пък Инес Тома е трета на 41 секунди след тях. В крайното класиране за 2023 г. Тома е втора, а Лаура Шарл е трета.

Междувременно при мъжете Фабиен Барел не успя да добави поредна победа към актива си, защото допусна грешка при един от трансферите, пропускайки малка част от маршрута, заради която получи наказание 60 секунди. Въпреки че това го изпрати от първо на девето място, французинът имаше достатъчно точки от предишните стартове и завърши сезон 2023 като победител в крайното класиране. А в Шател първото място отиде при Кевин Мари, следван от Тиаго Ладейра и Мик Хана. Мари е и втори в крайното класиране, а Ладейра е трети там.

Подробен видеорепортаж от състезанието може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=cGoWRdx5a-4

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>