Предстоящи събития в календара на МТБ-БГ през септември 2023 г.

Септември със сигурност ще е един от най-интересните и натоварени месеци през годината от гледна точка на събития и карания. Дори човек да разполага с всичките му дни, пак ще е трудно да си избере къде и с кого точно да приключенства или да се състезава. Има предложения и наблизо, и надалеч, и за всеки тип каране. Вижте какво съм успял да събера в календара на МТБ-БГ, като изобщо не претендирам за изчерпателност:

Още в първите дни на месеца, които са и първи уикенд, програмата започва ударно с едно от най-популярните и разнообразни като терен и условия ендуро състезания – смолянско-пампоровското Elevation 999 Enduro.

За любителите на състезанията обаче това е само загрявка за втория уикенд на месеца (9-10 септември), когато в с. Мътеница велоклуб „Крива спица“ провежда 24-часовия маратон по планинско колоездене (а като част от предварителната му програма в петък Велоучилище МТБ-БГ ще направи кратко обучение по трасето), а в с. Батулия край гр. Своге клубовете „Велокрация“ и „Велораптор“ организират осмото издание на състезанието по планинско колоездене и бягане „Джуренец Куест“.

За хората, които не са състезателно настроени, началото на септември също има какво да предложи, особено в Родопите. В наситения с почивни дни период от 2 до 6 септември Biking Tours организират петдневен велопреход в една от най-красивите и високи части на необятната планина, а пък от 8 до 10 септември няколко запалени местни карачи организират край Смолян за трети път велосъбор с уникалното име „Напеналки с търкелеци“, който ще включва каране по някои от най-добрите пътеки в района, както и други забавления.

А пък за тези, които търсят и нещо извън планинското колоездене, в първата половина на септември ще се проведат две доста популярни събития – масовото преминаване по маршрута „Дунав Ултра“ с начало 5 септември и приключенското състезание „Чудобой“ на 10 септември.

Реклама

В средата на месеца AdventureVan организират интересно каране на остров Тасос от 14 до 17 септември. Можете да се потопите в невероятната природа на острова, да се запознаете с местната култура и да карате по маршрути, които обхващат всичко – от красиви плажове до гористи местности със спиращи дъха гледки. 

Същевременно на 16-17 септември велоклуб „Зарата“ ще проведе традиционното си и доста популярно велорали „Средна гора“, включващо колоездене и бягане.

През втората половина на септември вече наистина става много натоварено и изкушаващо, особено за тези, които имат време за многодневни велотурове на интересни и красиви места. Най-рано, на 21 септември, започват две страхотни карания на територията на Гърция. „Обиколката на Ситония“ е един от най-популярните велотурове на Biking Tours и няма как да е иначе, когато става дума за комбинация от море и планинско колоездене, а в Ситония има изобилие и от двете! Характерно за това каране е, че терените са предимно леки, така че и хора с по-малко опит могат да се справят с него.

Ако търсите по-технични и интересни пътеки, но без да са прекалено трудни, в същия период (21 до 24 септември) IztreshTeam организират каране с името „Όλλ Mounταin по гръцки“, което говори достатъчно само по себе си и ще ви срещне с четири различни планини в южната ни съседка – от Хортач до Метеора.

На 22 септември започва и поредната Рудопия, организирана от Байкария. Този път обаче маршрутът е доста по-различен – от север на юг през Родопите та чак до остров Тасос в продължение на цели 9 дни, чак до края на месеца!

И ако всичко това не е достатъчно, от 22 до 24 септември AdventureVan отново са на линия, този път с една една наситена, цветна тридневна велообиколка на Северозапада в района на Белоградчик и Белоградчишките скали

В същия уикенд беше обявено и ендуро състезание в Петрич, но до момента не намирам актуална информация за него.

И за финал в края на месеца интересните събития продължават с пълна сила! От 27 септември AdventureVan на свой ред се отправят към полуостров Ситония за цели пет дни. И тук комбинацията от планински маршрути и къпане в морето след тях ще е отлична!

На 29 септември пък започва „Байк фест Гарванец“. Този фестивал е наследник на популярното БОЧ събитие „Ендуро Гарванец“, което с годините се разширява и разнообразява все повече, добавяйки възможност за все повече хора да се запознаят с пътеките и хубостите на Врачанския Балкан над с. Згориград.

И като сме на тема технични пътеки, на 30 септември и 1 октомври Biking Tours ще повторят своето старопланинско каране по някои от най-добрите пътеки в Балкана – „Амбарица, Сакарица, Топалица“.

За същите дати се очакват подробности и за детското състезание по спускане „Деца на колела“ в Ловеч.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>