150 колоездачи от 7 държави стартират за 10-ото юбилейно издание на Дунав Ултра

12 общини партнират за единственото по рода си спортно-туристическо събитие в България

На 4 септември близо 150 любители колоездачи от седем държави  – България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания – се събират в гр. Видин за масовото преминаване на маршрута Дунав Ултра.

Стартът на 10-ото юбилейно издание на велопохода ще бъде даден на 5 септември от Видин, а каузата на събитието е популяризиране на над 110 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, откъдето преминава този туристически веломаршрут.

Ветерани, любители и по-напреднали атлети ще се включат в инициативата. Сред участниците и тази година ще бъдат проф. Антоанета Момчилова от Русенския университет (80 г.), и Евелин Евлогиев, който вече измина маршрута с български велосипед „Балкан“.

Първи на старта ще се наредят по-напредналите колоездачи, които имат лично предизвикателство и амбиция да изминат дистанцията от 700 км за по-малко от 48 часа. Участниците, изминали маршрута повече от 3 пъти, ще бъдат с изписани имена на колоездачните им блузи, а всички които успешно достигнат до крайната точка Дуранкулак в рамките до 10 дни, ще се сдобият със сертификат.

Общо 12 са общините, които се включват като официални партньори, като за целта ще организират по време на прехода на колоездачите подкрепителни пунктове – т.нар. контролни точки. Локациите са специално избрани места, откъдето велотуристите ще преминават и споделят снимки.

В последните години Дунав Ултра се наложи като най-популярния  туристически маршрут в България. Няколкостотин колоездачи ежегодно пътешестват по маршрута, като по този начин допринасят за местната икономика и развитието на туризма.

Очаква се по време на масовото му преминаване кампанията  да привнесе в местния туризъм над 250 000 лева.

Реклама

Инициативата има собствено мобилно приложение с информация за забележителности, логистика и близо 300 препоръчани партньори – по този начин всеки сам може да организира преминаване в този интересен регион.

През последните години популярността на маршрута доведе до създаването на печатна карта, разполагане на информационни табла-маркировка, а едноименното мобилното приложение Dunav Ultra е иновация в туризма както за страната, така и на международно ниво. Популяризирането на приложението се подкрепя от Фондация „Америка за България“.

Официални партньори на предстоящото събитие са: Община Видин, Община Мизия, Община Оряхово, Община Долна Митрополия, Община Гулянци, Община Белене, Община Никопол, Община Две Могили, Община Русе, Община Силистра, Община Генерал Тошево и Община Шабла.

Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

За мобилно приложение Dunav Ultra: https://dunavultra.com/mobile-app-2/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>