Новият Lapierre E-Zesty защитава позициите на марката при леките е-байкове

Lapierre се гордеят с факта, че са първите, които създадоха е-байк с т.нар. леко подпомагане, или ако предпочитате, „лека категория eMTB“ – сегмент, който в последните години става все по-търсен и популярен, а предложенията в него се увеличават с всеки следващ сезон. Първото поколение на техния E-Zesty се появи на пазара през 2019 г. и се отличаваше с няколко неща: изцяло карбонова рамка; модерна за времето си АМ/ендуро геометрия; ефективно окачване; но най-важното бе лекият задвижващ агрегат Fazua Ride 50 в комплект с лека батерия, като тези два елемента (всъщност един, защото бяха интегрирани помежду си) можеха дори да се демонтират и това беше много съществена част от концепцията на байка – човек можеше да си го кара и като съвсем стандартен, не-електрически планински велосипед с тегло около 15.5 кг, и като е-байк с тегло 18.7 кг.

Няколко години по-късно конкуренцията в този сегмент е много по-сериозна, но за френската компания това е само повод да премисли отново нещата и да предложи второ поколение E-Zesty, при което някои идеи и характеристики са запазени, а други са променени.

От пръв поглед прави впечатление изключително изчистеният външен вид на байка. Не че има нещо, което да не сме виждали при други производители и велосипеди – вътрешно окабеляване, заден амортисьор, минаващ „през седалковата тръба“ и др., но дизайнерите на марката наистина са успели да създадат един много приятен за окото силует, в който нищо не стърчи и не изпъква, а всички елементи са хармонично съчетани. Поне у мен новият E-Zesty създава такова впечатление и външно е трудно различим от „обикновен“ планински велосипед без подпомагане. Lapierre твърдят, че инженерите им са се постарали да постигнат колкото се може по-ниско тегло, използвайки по-висок клас карбонови платове, оптимизирайки всеки един детайл. В крайна сметка, без мотор и батерия, рамката на E-Zesty тежи 2.6 кг, което е респектиращо.

В същото време колелата на велосипеда са пораснали от 27.5 на 29 цола, което е довело до промени и в кинематиката на задното окачване със 150 мм ход (добавена е повече прогресия в края на хода и повече поддръжка в средата, подобрени са и характеристиките при педалиране), като все пак е запазена и възможност байкът да бъде каран с 27.5-цолово задно колело. Геометрията също е осъвременена.

Най-сериозните промени обаче засягат задвижващата система и изобщо цялостната концепция на E-Zesty. При новото поколение идеята за свалящ се блок от мотор+батерия е изоставена в полза на интеграция с рамката, която да доведе до по-ниско тегло на е-байка и по-добри параметри на подпомагането. Какво ще рече това в числа и подробности? Моторът и батерията не само са интегрирани помежду си, но и с рамката (т.е. не се вадят/демонтират) и по-този начин е постигната 400 грама икономия от теглото спрямо предишното поколение. Системата вече е Fazua Ride 60, като числото указва въртящият момент, т.е. той е увеличен, а също и пиковата мощност (350 вата). Батерията е с капацитет 430 Wh – и тук увеличението е съществено спрямо предишната, която беше 250 Wh. А в случай на нужда, може да добавите допълнителна батерия с формата на бидон за вода, която да осигури още 210 Wh. Теглото на мотора е 1.96 кг, а на батерията 2.3 кг, т.е. общо 4.26 кг. Всичко това позволява постигане на тегло около 18 кг за целия байк.

Реклама

И не е въпросът само в числата, а и в усещането – поне на това наблягат Lapierre и твърдят, че още с първото поколение целта е била то да е максимално близко до „обикновен“ байк. Така е и при новия модел – за постигането на тази цел не е достатъчно само ниското тегло и безшумния и с ниско съпротивление при педалиране мотор, но е важно и цялостното разпределение на масата, геометрията, кинематиката на окачването, всичко.

Ергономията и визията на контролните прибори също е подобрена. Режимите на подпомагане (Breeze, River и Rocket) се избират от пръстеновидна команда на кормилото, като е добавен и ежим за подпомагане при бутане/ходене. Дисплеят е преместен от кормилото и интегриран с бутона за включване в горната тръба, като включва и порт USB тип C за зареждане на телефон или GPS. Приложението за смартфон също е подобрено и включва дори възможност за промяна в настройките на електромотора.

Цената на модела E-Zesty AM LTD, за който се отнася всичко написано дотук, е 8,699 евро, т.е. съвсем конкурентна в този скъп пазарен сегмент.

https://www.lapierrebikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>