Кои са най-популярните МТБ гуми на Maxxis и как да изберем между тях?

Maxxis без съмнение е една от най-популярните марки за велосипедни гуми в България, особено сред планинските колоездачи. Това се дължи не само на известността им в световен мащаб, но и на дългогодишното присъствие на техните продукти в България, при което почти всеки МТБ карач се е срещал с един или с повече от моделите им. Тази статия е насочена към хората, които са навлезли в планинското колоездене по-отскоро и целта е да добият бързо и лесно представа кои са най-популярните гуми на марката, с какво се отличават и как могат да се комбинират помежду си. Използвал съм както преки лични впечатления, каквито през годините съм натрупал за много от представените тук продукти, така и информация от приятели, а също и насоките от самия производител – за моделите, които не съм ползвал лично.

Ще започна с гумите за спускане, фрийрайд и ендуро – не само защото някои от тях са еталон в своя клас за съответните условия и терени, но и защото исторически от тях тръгна популярността на марката в България преди доста години.


Assegai

Тази гума, която е сравнително нова в каталога на Maxxis, е проектирана в партньорство с Грег Минар и се превърна в абсолютен хит още с първата си поява на пазара преди 5 години и оттогава аз лично я виждам върху велосипедите на доста голям брой хора. Представена първоначално като универсален модел за спускане, понастоящем Assegai се предлага и във варианти за ендуро, т.е. със здрава, но и достатъчно лека конструкция. Досега не съм срещал човек, който да не е доволен от сцеплението, което тази гума осигурява във всякакви условия. Шарката е оптимизирана за отлично завиване и спиране, а ако има слабо място, това е съпротивлението при търкаляне, но всеки, който търси максимално сцепление, знае, че ще трябва да направи такъв компромис при изкачванията.

С оглед на предназначението си Assegai се предлага само с широчина 2.50 или 2.60 инча, но в доста различни варианти от гледна точка на конструкция и материали. Протекторът може да е дву- или трикомпонентен (като тук имате допълнителен избор между MaxxGrip, който е най-мек, или MaxxTerra, който е малко по-износоустойчив). По отношение на конструкцията разновидностите варират от DH каркас, който е максимално здрав и корав, през Double Down и EXO+, та чак до EXO, където теглото е важен приоритет, но все пак има и тънък защитен слой в стените на гумата. Бидейки по-нов модел, Assegai се предлага само за 27.5 и 29-цолови велосипеди. Теглото е между 1000 и 1560 грама в зависимост от размера и конструкцията.

Мнозина избират да монтират Assegai и на двете колела на байка си – това е добър вариант, ако ви влече основно спускането и не търсите особена ефективност при изкачванията. Ако все пак искате да намалите съпротивлението при търкаляне отзад, може да комбинирате Assegai върху предното колело и Minion DHR II, Dissector или High Roller II върху задното.


Minion DHF и DHR II

Преди да се появи Assegai, най-популярната гума за спускане не само в каталога на Maxxis, но може би изобщо сред любителите на тази дисциплина, беше моделът Minion, който открай време се предлага във варианти предна (DHF) и задна (DHR), като в един момент преди няколко години задната бе значително променена и подобрена, така че в момента носи името DHR II, т.е. второ поколение. А DHF е толкова обичан и доказал се продукт, че шарката му не е променяна, откакто е създаден. Освен това с нарастване популярността на ендуро и АМ велосипедите, Maxxis разумно приспособи този модел и за тях, предлагайки го с по-олекотена конструкция, и по този начин го превърнаха в един от лидерите и в този пазарен сегмент. В момента „миньоните“ се предлагат с диаметър 26, 27.5 и 29 цола; с широчина от 2.30 до 2.80 инча; с конструкция на каркаса EXO, EXO+, Double Down или DH; с общо пет варианта на протектора, включително трикомпонентните MaxxGrip и MaxxTerra, и меката и „бавна“ каучукова смес SuperTacky; и с тегло от около 750 грама за най-малките и леки разновидности до около 1500 грама за по-големите размери с DH конструкция.

Казано най-просто, Minion DHF е гума, която завива страхотно, спира отлично и се държи добре в един доста широк диапазон от условия и терени. Същото може да се каже и за DHR II, само че при нея е малко по-силен акцентът върху спирането, макар че всъщност и аз, и много други хора сме я ползвали като предна гума, без в никакъв случай да ни липсва поддръжка в завоите. Просто при DHF централните грайфери с надлъжни канали правят поведението в завой с една идея по-добро, макар че повечето от нас едва ли карат чак на такова ниво, че да усетят съществена разлика. И двете разновидности са предназначени основно за сухи терени, но при нужда се справят съвсем задоволително и в кални/мокри условия. Лекото въртене и тук не е основен приоритет, но съпротивлението им всъщност е съвсем прилично предвид агресивната шарка.

„Миньоните“ са разработени като чифт (предна и задна), т.е. подобна комбинация е с гарантирано добро поведение, но също така могат да си „партнират“ и с много други модели на марката – например DHF или DHR II отпред и High Roller II или Dissector отзад. DHR II е и чудесен партньор (за задното колело) с по-агресивните шарки на Assegai или Shorty отпред.


Shorty

Това е още един модел с насоченост към спускането и ендурото, само че предназначен за доста по-специфични условия на каране. Шарката е заимствана от класическата гума на Maxxis за кални условия, наречена Wetscream, само че при Shorty бутоните са по-ниски. Това намалява бруталното съпротивление при търкаляне, но в голяма степен запазва агресивността на грайферите, които с лекота се забиват в меки почви и нестабилни терени. Затова Shorty е гума, която се ползва както за кални и влажни условия, така и за рохкави, меки или прашни/песъчливи/каменисти почви. Разбира се, не може да разчитате на леко търкаляне, тъй като то никога не е било приоритет при този модел.

Shorty е с широчина 2.40 инча, с диаметър 27.5 или 29 цола и е налична във варианти за спускане (с двуслоен каркас и трикомпонентен протектор MaxxGrip) или ендуро (с по-лека конструкция и трикомпонентен протектор MaxxTerra). В състезателни условия често ще я видите монтирана и на двете колела, но ако смятате да я ползвате по-универсално, тогава е логично да я монтирате отпред и да я комбинирате с нещо като Minion DHR II или Dissector отзад.


Dissector

Вече няколко пъти стана дума за този модел, който също е сред по-новите в каталога на Maxxis – затова ще го намерите само с диаметър 27.5 или 29 цола, а широчината е 2.40 или 2.60 инча. Dissector е гума за спускане или ендуро/АМ (в зависимост от конструкцията), която е разработена в партньорство с австралийския спускач Трой Броснан и може да се ползва и като предна, и като задна. Двата основни приоритета, заложени в нея, са добро поведение при завиване и намалено съпротивление при търкаляне – говорим най-вече за сухи терени, от твърди до рохкави и нестабилни като настилка. Широката и стабилна централна линия грайфери осигурява и добро спиране. Заради скосените и не много високи бутони в средата Dissector като задна гума допълва добре по-агресивни шарки от типа на Assegai, Shorty или Minion отпред. От друга страна, тя предлага достатъчно сцепление и контрол, за да може да я ползвате и като предна – например в комбинация с някоя още по-лесно търкаляща се гума отзад.


High Roller II

При толкова много модели с универсални характеристики, представени дотук, една от класиките на Maxxis, моделът High Roller в своето второ поколение, би могъл да остане незабелязан. Той обаче си остава еталон за комбинация между добро поведение при агресивно каране и понижено съпротивление при търкаляне. Заради второто High Roller II винаги е бил добро допълнение върху задното колело за по-агресивните гуми отпред – вече знаете кои са те. Това обаче съвсем не значи, че този модел няма какво да предложи и като предна гума, защото и завиването, и спирането с него са напълно предвидими и ефективни. Комбинирана с някоя още „по-въртелива“ гума отзад (например Ardent), High Roller II може да бъде чудесен избор за всеки, който търси добро поведение, но и добро търкаляне. Освен това, за разлика от някои по-нови модели, може да я намерите и в 26-цолови варианти. Широчината ѝ при различните разновидности е 2.30, 2.40 или 2.50, има я и в „плюс“ размер 27.5х2.80, а по отношение на конструкцията и каучуковите смеси разнообразието е като при разгледаните по-горе модели – има варианти и за спускане, и за АМ/ендуро.


Ardent и Ardent Race

Със споменаването на Ardent преминавам към моделите, които са предназначени предимно за ХС каране. Тази гума е сред по-агресивните шарки в тази категория и не случайно се предлага както с широчина 2.25 (типична за ХС велосипеди), така и с по-голям балон – 2.40 инча. Този вариант може да се ползва дори като задна гума за по-сухи и твърди настилки при АМ/ендуро велосипеди. За разлика от разгледаните по-горе модели обаче, при Ardent няма толкова много варианти по отношение на конструкцията и каучуковите смеси – допълнителната защита е само EXO, а каучуковите смеси за протектора са две, като едната е двукомпонентна (по-меки странични бутони и по-твърди в центъра). Това е допълнителна индикация за факта, че гумата не е предназначена за твърде агресивно каране. Характерна за Ardent е комбинацията от централна линия грайфери със средна височина и отчетливо скосяване в предната част и разминаващи се странични бутони, които са по-агресивни. По този начин Maxxis се опитват да съчетаят в едно ниското съпротивление и поддръжката в завой.

Поради добрия прием от страна на потребителите, Maxxis стъпиха върху основната концепция в шарката на Ardent и създадоха още един модел, наречен Ardent Race. Той вече е изцяло с ХС предназначение и е бърза гума, която все пак няма да ви остави безпомощни в завиването и спирането. Предлага се и в трите цолажа – 26, 27.5 и 29, а основната ѝ широчина е 2.20 инча, макар че има и вариант 2.35. От гледна точка на каучукови смеси имате избор между двукомпонентен протектор или трикомпонентен MaxxSpeed. Повечето разновидности имат и защита на стените EXO.

Както се досещате, една от логичните комбинации за ХС велосипед би могла да бъде Ardent отпред и Ardent Race отзад, но със същия успех може да включите в уравнението и другите ХС модели на Maxxis.


Rekon и Rekon Race

Подобна е концепцията и при модела Rekon, който бе една от първите гуми на Maxxis, създадена специално за т.нар. Plus байкове с диаметър 27.5 или 29 цола и широчина 2.60 или 2.80 инча. Моделът се предлага в тези размери и сега, но заради хубавата шарка, която съчетава средни по височина и скосени отпред централни бутони с малко по-високи и агресивни странични грайфери, производителят добави и версии в по-класически размери като 2.25 и 2.40 инча. При повечето разновидности протекторът е или двукомпонентен, или от цели три каучукови смеси – MaxxTerra или MaxxSpeed. В повечето случаи има и защита на стените EXO, а теглото варира от около 700 грама при най-леките варианти до около 1100 грама при по-внушителните размери.

Моделът Rekon Race е типична крос-кънтри гума – с още по-ниски и сгъстени грайфери, но достатъчно „хапливи“ в страничните линии, за да разчитате на тях при накланяне на байка в завоите. Тук липсват големите Plus балони – размерите са 27.5 или 29 цола с широчина 2.00, 2.25, 2.35 или 2.40 инча. Протекторът е или само от една каучукова смес, или двукомпонентен, а при повечето разновидности в каркаса отстрани е интегриран защитен слой EXO. Теглото също е респектиращо – най-лекият вариант е около 630 грама, а стойности над 900 грама изобщо липсват в таблицата.


Ikon

Статията няма да е пълна, ако не разгледам още един модел – класиката за крос-кънтри Ikon. Видът ѝ говори достатъчно за предвидената употреба – това е бърза гума за сухи и предимно гладки терени, която обаче осигурява и достатъчно сцепление, ако условията станат по-лоши от предвиденото. Ikon е в каталога на Maxxis отдавна, още от времето, когато почти всички маунтин байкове бяха 26-цолови, така че този модел и в момента предлага „спасение“ за хората, които са с такъв размер на колелата. Наред с това я има и в другите два диаметъра – 27.5 и 29, а основната ѝ широчина е 2.20, макар че има варианти и 2.35, че дори и 2.60. Имате голям избор и от каучукови смеси – еднокомпонентна, двукомпонентна или трикомпонентната MaxxSpeed, а теглото е достатъчно ниско, за да ви помага в тренировките и състезанията, при това разчитайки при повечето варианти и на защитата EXO.

Ikon може да се кара и отпред, и отзад, но аз лично бих се възползвал от ниското ѝ тегло и съпротивление най-вече за задното колело, а отпред бих заложил на шарка като Rekon Race или Ardent Race за малко повече сигурност при най-лошите терени.


Освен в Aquamatrix на ул. „Йерусалим“ №15 в София, гумите на Maxxis може да откриете и в почти всеки магазин в страната – както казах, марката е наистина популярна и добре позната и това не е от вчера!

3 Responses to “Кои са най-популярните МТБ гуми на Maxxis и как да изберем между тях?”

  1. А вътрешните им са слаби пробвал съм защото при пет атмосфери се получава дупчица тоест слаб участък също като при Континентална вътрешна и се оказа,че по здрави за мен специално от Мишелин вътрешни няма пробвал съм ги и то на шест атмосфери .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>