Magura: МТБ спирачки с 5 години гаранция

След като ви разказахме накратко най-важното за германския производител Magura, сега продължаваме с повече конкретика, като ще разгледаме основните характеристики на спирачките им за планински велосипеди. В каталога на марката ще намерите модели за всяка дисциплина и стил каране – от супер леките MT8 SL и MT8 Pro с двубутални апарати за ХС състезатели и любители (плюс по-достъпните като цена MT4 и MT Sport) до четирибуталните MT7 Pro и MT5 за любителите на спускането, търсещи максимална спирачна сила. Между тези „крайности“ стоят моделите MT Trail SL и MT Trail Sport, които комбинират 4-бутален спирачен апарат отпред и 2-бутален отзад. Общо за всички спирачки на Magura може да се каже, че се славят с много добро съотношение между ниско тегло и голяма спирачна мощ, а отделно от това много хора харесват и модулацията им, т.е. контрола и дозирането на силата при спиране. Както се вижда от заглавието, може да разчитате и на 5-годишна гаранция срещу протичане или други дефекти.

Преди да разгледаме отделните спирачки обаче, не е лошо да обясним набързо какво се крие зад имената на някои материали и технологии като Carbotecture, Carbotecture SL, Carboflow и Carbolay, защото именно те стоят в основата на доброто тегло, което постигат спирачките Magura. Carbotecture и Carbotecture SL са композитни материали – специални полимери, разработени от Magura и произведени в тяхна собствена фабрика в Германия, които компанията използва за направата на спирачните лостове при повечето си спирачки. И не става дума толкова за „ръкохватките“, т.е. за частта, която стискаме с пръсти, а и за корпуса на целия компонент, прикрепен към кормилото – с резервоара за флуида, буталото и т.н.

Материалът Carbotecture е полимер, чиито състав включва къси влакна от въглерод и фибростъкло. Както се досещате, това го прави много по-здрав и надежден от „обикновените пластмаси“. Magura твърдят, че като материал Carbotecture е с 50% по-лек от алуминиевите сплави, но има същите или по-добри якостни характеристики. При Carbotecture SL подходът е същият, само че вместо влакна от фибростъкло са използвани само въглеродни нишки, включително и такива със средна дължина. Това го прави още малко по-лек, а в някои отношения и по-здрав. И в двата случая, благодарение на процеса на изработка, наречен Carboflow, Magura могат да постигнат всякакви форми на елементите, произведени от двата материала, при това с много високи нива на гладкост, прецизност и детайлност. Точно тази комбинация от качества прави възможна употребата им за направа на спирачните лостчета.

Що се отнася до процеса Carbolay, той се използва за изработка на „перата“/„ръкохватките“ на някои спирачни лостчета от въглеродни нишки и е напълно автоматизиран, т.е. избягва се значителното количество ръчен труд, с който обикновено е свързано производството на карбонови компоненти и елементи. Изработените чрез него елементи се характеризират с много здрава и корава структура, както и с много ниско тегло.

След тези начални обяснения, можем да пристъпим и към отделните модели МТБ спирачки, които самият производител разделя в три основни групи – крос-кънтри, Trail и Gravity.


В крос-кънтри линията влизат моделите – MT8 SL, MT8 Pro, MT4 и MT Sport. Общо за всички тях е, че спирачните апарати са с две бутала, което ги прави и по-леки.

Както може да се очаква от съкращението SL (superlight), спирачката MT8 SL е най-леката в каталога на Magura. Тя е създадена за нуждите на състезателите, но и на всеки, който търси максимално добро представяне при минимално тегло. Комплектът от спирачен апарат, спирачен лост и 160 мм диск (STORM SL.2) тежи само 299 грама. Този резултат е постигнат чрез корпус на спирачния лост от материала Carbotecture SL, карбонова ръкохватка, оптимизирана за стискане с един пръст, и монолитен спирачен апарат от алуминиева сплав. По-важното е, че тези елементи осигуряват не само ниско тегло, но и отлично спиране. Чрез допълнително закупени преходници скобата за захват към кормилото може да бъде приспособена за комбиниране с команди тип Shimano I-Spec I+II, Shimano I-Spec EV или SRAM Matchmaker®.

Със сходни характеристики може да се похвали и моделът MT8 Pro. Разликата е, че при него ръкохватката на спирачния лост е алуминиева (корпусът отново е от Carbotecture SL), освен това е снабдена и с върток за регулиране на отдалечеността от кормилото, т.е. тази настройка се извършва без инструменти. Теглото на тази спирачка е само с 30 грама по-високо, но пък цената е с около 200 лв. по-ниска, което я прави изключително добро предложение във високия клас.

Слизайки надолу в ценовата листа, стигаме и до два изключително достъпни продукта – MT4 и MT Sport. Общото между тях е, че корпусът на спирачния лост е от материала Carbotecture, а ръкохватката е за два пръста – това не означава, че ще са ви нужни толкова, за да спирате, а просто, че е с по-издължена форма. Реглажът на отдалечеността тук е с инструмент (ключ Torx). Разликата е в спирачните апарати – при MT4 връзката между апарата и маркуча е подвижна (върти се), докато при MT Sport е фиксирана. И двете спирачки са леки, но MT Sport е с десетина грама „отгоре“.


В линията Trail са включени спирачки, подходящи за АМ/ендуро велосипеди, които търсят баланса между голяма спирачна сила и ниско тегло чрез комбинирането на преден спирачен апарат с четири бутала и заден с две. Моделите тук са два – MT Trail SL и MT Trail Sport.

Както може да се предположи от името, MT Ttrail SL е лек комплект, в който предната спирачка тежи 240 грама, а задната 220 грама (без дисковете, чието тегло варира в зависимост от диаметъра). За целта корпусът на спирачния лост е от Carbotecture SL, а ръкохватката за един пръст е карбонова. Спирачните апарати са от алуминиева сплав и са монолитни. Концепцията с 4-бутален апарат отпред и 2-бутален отзад цели не само по-ниско тегло, но и по-добър баланс между спирачна мощ и модулация. С други думи, предната спирачка, която върши основната работа, разполага и с повече спирачна мощ, особено ако я комбинирате с диск 203 мм. Задната спирачка пък, бидейки малко по-слаба, не блокира толкова лесно гумата и по този начин запазва добър контрол върху задното колело. Обикновено за нея се ползва и по-малък диск – например 180 мм.

Същата идея е заложена и в по-достъпния модел MT Trail Sport. Както се досещате, тук корпусът на спирачния лост е от Carbotecture, а ръкохватката му е алуминиева. Теглото е малко по-високо (с по 10 грама на спирачка), а цената е повече от два пъти по-ниска!


За хората, търсещи максимална спирачна сила, е линията Gravity. Логично е да се очаква, че това са най-вече любителите на спускането и фрийрайда, но и някои ендуро карачи, които не държат да пестят грамове, могат да се възползват от бруталната мощ на 4-буталните апарати и отпред, и отзад. Собствениците на е-байкове също са в целевата група купувачи на моделите MT7 Pro, MT5 Pro и MT5.

За MT7 Pro е достатъчно да кажем, че това е спирачката, с която Лоик Бруни стана световен шампион за пети път. И този продукт използва като материал за корпуса на спирачния лост Carbotecture SL, а ръкохватката за един пръст е от алуминиева сплав с външен регулатор за отдалечеността от кормилото. Спирачният апарат е монолитен, като цялата система е проектирана да осигурява максимална спирачна сила, но и добра модулация. Благодарение на леките материали, умния дизайн и прецизната изработка, теглото все пак е добро за продукт от такъв тип – комплектът от спирачен лост и спирачен апарат тежи 255 грама, към които трябва да добавите и диск с желания от вас размер.

За тези, които търсят голяма спирачна сила, но на максимално изгодна цена (двойно по-ниска), е предназначен моделът MT5. Той също е с 4-бутален монолитен спирачен апарат (но имайте предвид, че има разлики между него и този на МТ7!), само че спирачният лост е от материала Carbotecture, а ръкохватката е с 12 мм по-дълга, т.е. за два пръста.

Интересен е и моделът MT5 PRO, който се продава само като комплект от две спирачки с дискове с доста изгодна цена. Той се различава от стандартните МТ5 по ръкохватката на спирачния лост, която е за един пръст, т.е. с ергономията на по-скъпата МТ7 PRO.


Продуктите на MAGURA може да откриете в дилърската мрежа в страната, както и в Aquamatrix на ул. „Йерусалим“ №15 в София. Те осигуряват и официално сервизно и гаранционно обслужване на марката, а всеки клиент може да получи адекватни съвети относно избора на спирачки, индивидуализирането и настройката им.

https://aquamatrix.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>