Aquamatrix представя Magura – водещият германски производител на спирачки за велосипеди

Може да сте разбрали, а може и сега да научите, но от известно време Aquamatrix са дистрибутор на Magura за България и в тази връзка сега и в следващи статии ще представят по-подробно този германски производител и продуктите му, които чрез тях ще присъстват все по-широко на българския пазар.

Какво стои зад името Magura? На първо място, огромен опит и дълга история на изобретения и иновации. През 2023 г. се навършват 130 години от основаването на компанията. Тя е създадена през 1893 г. в германското градче Бад Урах от Густав Магенвирт, който преди това 6 години е работил за Карл Бенц и е натрупал опит и жажда за иновации и развитие на нови технологии. Четири поколения по-късно, неговият правнук Фабиан Аух продължава семейната традиция и е част от мениджмънта на компанията, която обаче е значително по-голяма като обем на продукцията и насоки на дейността.

Заедно с братовчед си Фридрих Крум, Густав създава преди 130 г. работилница за ремонт на технически съоръжения и машини, която обслужва различни местни индустриални бизнеси. Още тогава те започват да се занимават и с велосипеди. Скоро дейността се разраства, а пътищата на братовчедите се разделят. Фридрих Крум запазва работилницата, докато Густав се насочва към разработване и производство на собствени технически съоръжения като хидравлични и въздушни помпи, вентили за високо налягане и др. През 1923 г. Магенвирт създава т.нар. straight pull control lever за спирачките на мотоциклетите – с други думи, добре познатият в наши дни спирачен лост, който тогава е бил нещо съвсем ново. Оттогава датира партньорството между Magura и BMW, което е актуално и в наши дни. Компанията е доставчик на спирачки и за много други производители на мотоциклети, а опитът ѝ в тази сфера по-късно е успешно пренесен и към велосипедите. Това става през 80-те години, когато Magura създава първите в света хидравлични спирачки за велосипеди (1987 г.). По онова време все още няма дискови спирачки, така че системата на германската компания е разработена за капли. Силата на спирачките е толкова внушителна, че те бързо се превръщат в предпочитан продукт за любителите на планинското колоездене и особено на спускането, а още повече допадат на траял колоездачите, сред които тези спирачки са абсолютна класика. Разбира се, с появата на дисковите спирачки по-късно, Magura по съвсем естествен начин ги включва в продуктовата си гама, прилагайки отлично усвоените и усъвършенствани технологии от мотоциклетите. Години наред германската компания се слави с някои от най-мощните, а също и с някои от най-леките спирачки на пазара. Дори и сега, когато конкуренцията е много по-силна, техните продукти са сред водещите по отношение на комбинацията от спирачна сила, ниско тегло, надеждност и постоянство в работата.

През 1957 г. Magura навлиза смело и в областта на полимерите и композитите. Компанията започва да проектира и произвежда с модерни средства и технологии различни елементи и компоненти както за собствени нужди, така и за свои партньори и клиенти. Днес тази дейност има самостоятелно и доста значимо място в структурата на германския холдинг. Пряка връзка между нея и подразделението за велосипедни компоненти са материалите Carbotecture и Carbotecture SL. Това са композити, разработени от Magura и използвани за направата на спирачните им лостове. Компанията твърди, че те са с 50% по-леки от алуминиевите сплави, но със същите или по-добри якостни характеристики. При Carbotecture полимерната структура на материала е подсилена с влакна от фибростъкло, а при Carbotecture SL с въглеродни нишки.

За материалите и технологията Carbotecture е ставало дума и преди, ще си говорим по-подробно и в бъдеще. Тук обаче ще засегнем някои други „общи“ теми – например категориите спирачки за велосипеди, които предлага компанията в момента. Те са три: за маунтин байкове; за градски, туристически и товарни велосипеди; за е-байкове – те са изведени като самостоятелна категория, защото с по-високото си тегло и електрическо подпомагане поставят и по-високи изисквания към спирането.

При планинското колоездене Magura имат спирачки за всяка дисциплина и вид каране – от супер леките MT8 SL и MT8 Pro с двубутални апарати за ХС състезатели и любители (плюс по-достъпните като цена MT4 и MT Sport) до четирибуталните MT7 Pro и MT5 за любителите на спускането, търсещи максимална спирачна сила. Между тези „крайности“ стоят моделите MT Trail SL и MT Trail Sport, които комбинират 4-бутален спирачен апарат отпред и 2-бутален отзад, оптимизирайки по този начин както теглото, така и спирачната сила.

Някои от тези модели присъстват и в линията за градски/туристически/товарни велосипеди, но има и продукти, които са специализирани за такъв тип приложение – например MT C5 (с четирибутални апарати) и MT C4 (двубутални). Тук виждаме и хидравлични спирачки за капла – HS11, HS22 и HS33.

При спирачките за е-байкове, които ще познаете по добавката ESTOP към иначе познатите имена на моделите, Magura използва специални дискове, които разсейват по-добре топлината и се износват по-трудно, а също и накладки, които са по-издръжливи. Няма пречка, разбира се, да се ползват и стандартни спирачки, особено ако няма очаквания за твърде интензивно каране и спиране.

Наред с това разнообразие от модели, Magura предлага и обширна програма за индивидуализиране на спирачките. Тя е резултат от разбирането, че за всеки атлет или потребител изразът „перфектна спирачка“ означава различно нещо, комбинация от различни изисквания и нужди. След като сте избрали модела спирачка, който пасва най-добре на общите ви нужди, можете да помислите за допълнителното му „тунинговане“ чрез избор между няколко различни дизайна на дисковете, различни типове накладки, и дори четири различни ръкохватки на спирачния лост – три от тях са за един пръст, четвъртата е по-дълга и е за хора, които предпочитат да спират с два пръста. За спирачките с лостове от Carbotecture SL се предлагат и стикери, цветни скоби за кормилото и 12 различни цвята за пръстените на спирачния апарат – чрез тези дребни детайли можете да се изявите като същински творец по отношение на байка си!

От този месец можете да откриете MAGURA в дилърската мрежа в страната, както и в Aquamatrix на ул. „Йерусалим“ №15 в София. Те осигуряват и официално сервизно и гаранционно обслужване на продуктите Magura, а всеки клиент може да получи адекватни съвети относно избора на спирачки, индивидуализирането и настройката им.

https://aquamatrix.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>