Новият Giant Trance X Advanced E+ Elite е най-лекият е-байк с пълна мощност

Или поне така твърди производителят. Е-байковете, поне в България, все още предизвикват доста полемики от всякакъв вид, но едно нещо е безспорно – при тях технологиите сякаш се развиват най-бързо, конкуренцията е огромна и всяко следващо поколение обикновено превъзхожда чувствително предходното. Новият Giant Trance X Advanced E+ Elite чудесно илюстрира това.

За да „разнищим“ твърдението за ниското тегло, нека започнем от понятието „пълна мощност“. При е-байковете за такива се смятат велосипедите, чиито мотор осигурява около 85-90 Nm въртящ момент и номинална мощност около 250 вата. Все пак въртящият момент се счита за по-важен показател. За подобен мотор обикновено е необходима и съответната батерия с достатъчен капацитет, която да осигури определена продължителност на карането (без значение дали ще я мерите в километри или в изкачена денивелация). Комбинацията от тези елементи (силен мотор и голяма батерия) обикновено е с високо тегло – грубо между 6 и 7 кг. Затова олекотените е-байкове, при които цел номер едно е снижаване на теглото, обикновено залагат на комбинация от по-слаб мотор (т.е. подпомагане в по-малка степен) и по-компактна и лека батерия с по-малък капацитет.

Giant Trance X Advanced E+ Elite 0 тежи 18.8 кг използва мотор SyncDrive Pro 2, разработен съвместно с Yamaha, който осигурява 85 Nm въртящ момент, т.е. съвсем коректно може да се каже, че това е е-байк с пълна мощност. Как обаче е постигнато тегло под 19 кг за велосипед с двойно окачване и силен мотор? Тайната е в новата батерия EnergyPak 400, която е разработена в партньорство с Panasonic, изцяло и специално за е-байкове, и тежи 2.3 кг. Специфичното при нея е, че използва нов тип клетки (22700 cell type) с по-голям обем, което позволява постигането на компактен размер и ниско тегло. Все пак трябва да се има предвид и числото в името, което съответства на капацитет 400 Wh – това е малко повече, отколкото при олекотените е-байкове, но е по-малко от повечето модели с пълна мощност. Не бих спекулирал как се отразява това на пробега, но вероятно може да се очаква той да е по-малък, отколкото при повечето конкуренти. В случай, че имате нужда от повече, винаги може да добавите допълнителна батерия с формата на бидон за вода и по този начин да увеличите изминатите километри.

Освен това чрез мобилното приложение можете да настройвате всевъзможни параметри на електрическото задвижване, включително може да намалите въртящия момент, с което да ограничите и разхода на енергия. Giant са създали този режим главно за случаите, когато човек кара с приятели без е-байкове – тогава моторът може да подпомага ездача толкова, че да компенсира по-високото тегло на велосипеда. Интересен е и режимът Smart Assist, който е автоматичен – с помощта на 6 сензора системата следи терена и прилаганата от колоездача сила и регулира параметрите си така, че да пести батерията и да осигурява идеален баланс между човешка тяга и подпомагане от мотора. Режимът на каране може да се избира както чрез бутона за включване и изключване, интегриран в горната тръба, така и чрез команда от кормилото, която е почти неразличима от ръкохватката, макар че може да се ползва и с други ръкохватки, ако не държите на подобно ниво на интеграция.

Рамката и компонентите също са проектирани за постигане на минималното възможно тегло, без да се компрометира здравината, разбира се. Изцяло композитната рамка (преден триъгълник и задница) е комбинирана с интегрирани кормило и лапа, които са един цял компонент с тегло само 255 грама. Още по-интересното е, че това комбо позволява и настройки от страна на потребителя, който може да избере дали дължината на лапата да бъде 40, 45 или 50 мм, а също и извивката назад (7 или 9 градуса).

Картинката не би била завършена, ако не спомена и задното окачване Maestro. В случая то е с ход 140 мм (отпред вилката е със 150), оптимизирано за работа при по-високата маса на е-байка.

29 или 27.5? Всъщност и двете – предното колело е в по-големия размер, задното е с по-малкия.

Реклама

Излишно е да казвам, че показателите на геометрията са в унисон с модерните тенденции, но все пак си струва да отбележа, че по отношение на челния ъгъл Giant не са подходили твърде „агресивно“ – той е 65.8 или 66.5 градуса, в зависимост от избраната позиция на обръщаемата вложка при една от ставите на окачването. По този начин проектантите на байка изглежда са искали да запазят по-разностранния му и универсален характер, без да превръщат спусканията в единствен приоритет. Ъгълът на седалковата тръба е съответно 77.2 или 78 градуса, а хоризонталният обхват е от порядъка на 457/462 мм при размер М и 480/487 мм при размер L. Пълните данни вижте в таблицата долу:

Цената засега не е посочена, но може би така е по-добре. 🙂 За момента, освен представената тук топ-окомплектовка с номер 0, включваща вилка Fox 36 Factory, заден амортисьор Fox Float Factory и безжична електрическа скоростна система Sram X01 AXS, в сайта на компанията има още три нива на оборудване, като най-ниското е с алуминиеви тръби на задния триъгълник, вилка RockShox 35 Gold RL, шок Rock Shox Deluxe Select R и 12-скоростна система Shimano Deore.

https://www.giant-bicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>