Canyon обнови модела Neuron за 2023 г.

С началото на сезон 2023 стана ясно, че един от най-универсалните модели на германската марка Canyon е обновен и модернизиран. Външно Neuron, който е със 130 мм ход на задното окачване и 140 мм на вилката, напълно запазва линиите и стилистиката, с които се отличават и останалите велосипеди на компанията, особено в сегмента АМ/ендуро, т.е. промените в никакъв случай не са фрапантни и „революционни“, но все пак са достатъчно съществени, за да им обърна внимание в тази кратка статия.

Едно от първите неща, които правят впечатление при карбоновия вариант, е правата седалкова тръба. Тя позволява използването на по-дълги колове за седалка и снижаването на горната тръба с около 2 см при размерите M, L и XL.

Като стана дума за размери, новият Neuron използва 27.5-цолови колела при размери XS и S и 29-цолови при останалите три размера – M, L и XL.

Новата карбонова рамка е и с 200 грама по-лека от предходното поколение, което не е малко, особено като се има предвид, че байкът в никакъв случай не се е смалил.

Реклама

Всъщност по отношение на геометрията може да се каже, че Canyon са пипали внимателно и много балансирано. Макар че хоризонталният обхват (reach) е увеличен, а ъглите на челото и на седалковата тръба са съответно 66 и 76 градуса, тези стойности съвсем преднамерено са „по-консервативни“ в сравнение с някои конкурентни велосипеди, включително и в каталога на германската компания. Това е така, защото при Neuron идеята явно е велосипедът да запази и част от ХС усещането при каране, да наблегне на лекотата и игривостта, а също така да е приятен и удобен за каране и на по-леки наклони и терени. От друга страна, размерите и параметрите в таблицата със сигурност гарантират добро и стабилно поведение при спускане.

Друга група промени са насочени към по-добра защита на рамката и повишаване на издръжливостта, респективно намаляване на нуждата от поддръжка и сервизиране. Предпазните елементи по тръбите на задницата са ревизирани и подобрени, а водачът за веригата е част от стандартната окомплектовка. Протекторът за долната тръба се държи от два болта, което позволява и лесната му подмяна, в случай че пострада твърде много. Ставите на окачването са с подсилени и двойно уплътнени болтове, а главната става е и по-широка (т.е. с по-дълга ос и по-голямо разстояние между лагерите), за да осигури още повече коравина. В унисон с общите тенденции на пазара вход за вътрешното окабеляване се явяват чашките.

Макар да е само със 130 мм ход, Canyon изтъкват, че окачването на Neuron използва тяхната концепция за три фази – в първата приоритет е чувствителността към дребни неравности, при втората се търси стабилност и добра поддръжка, а третата е прогресивна – там окачването се втвърдява, за да посрещне по-силните удари и по-тежките приземявания.

В линията Neuron има общо 5 модела с новата карбонова рамка, един от които е дамски, а цените започват от 2999 евро и достигат до 5999 евро.

Освен тях има и 6 нови велосипеда с алуминиева рамка. При нея промените са още по-слабо забележими, защото е запазена извитата седалкова тръба, но все пак някои от новостите са налице, включително промените в геометрията. Най-достъпната модификация в тази група е Neuron 5 с цена 1899 евро.

https://www.canyon.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>