Нови и интересни каски от POC: Otocon и Kortal

Шведския производител на защитна екипировка POC винаги е бил в предните редици при нововъведения на тема сигурност и защита. Otocon и Kortal са два нови модела каски, които не са изключение от този стремеж към иновации. Като казвам нови, те се появиха още през 2021-2022 г., т.е. малко съм закъснял с представянето им, но все пак има какво да се каже за тези продукти, дори и година по-късно.

Otocon е каска с подбрадник, насочена приоритетно към любителите на ендуро карането. Това ще рече, че при нея са заложени по-ниско тегло и по-добра вентилация, макар че от гледна точка стандарти за безопасност, продуктът покрива както ASTM F1952 (за спускане), така и NTA8776, което е нов датски стандарт за т.нар. бързи е-байкове, които развиват до 45 км/ч. С други думи, Otocon би трябвало да пази добре дори и при каране по трасетата за спускане в байкпарковете, което пък обяснява и факта, че това не е най-лекия шлем на пазара – 750 грама за размер М. Продуктът се предлага в две разновидности, като по-скъпата се казва Otocon Race MIPS (цена 330 евро) и точно за нея ще говоря в следващите редове.

Както показва името ѝ, каската е снабдена със системата MIPS срещу усукващи удари, а по-конкретно става дума за варианта MIPS Integra, който е разработен съвместно с POC. При него специалният приплъзващ слой е „формован“ директно като част от тялото на каската и се явява най-близкия до главата (най-вътрешен) пласт. Интеграцията е такава, че е трудно човек да го забележи с просто око, а и POC не са заложили на натрапчивия жълт цвят – него ще видите единствено на лепенката, която указва наличието на допълнителна защита MIPS.

Цялостната конструкция на каската е сложна и многокомпонентна. Тялото е изградено от два материала – EPS (външната част), който е по-лек и е стандартният материал, използван вече от десетилетия, и EPP (вътрешната част) – друг тип „твърда“ пяна, която може да поема удари многократно. Облицовката е поликарбонатна, което я прави много издръжлива, а под нея има и „мостове“ от арамидни влакна, които също са напълно интегрирани към тялото на каската и подсилват структурата.

На фона на всичко това обичайни „екстри“ като освобождаваща се при удар козирка, големи отвори за проветрение, удобна система за притягане, свалящи се подложки за подбрадника (два комплекта – тънки и дебели) и др. едва ли има нужда да бъдат споменавани.

Реклама

Има обаче и още „умни“ екстри по отношение на сигурността. Едната се нарича twICEme® NFC Medical ID и представлява чип, в който се въвеждат основни и важни медицински данни, които могат да бъдат сканирани със смартфон от лекарския екип, оказващ първа помощ в случай на инцидент. По този начин медиците бързо ще получат информация, която може да е от животоспасяващо значение. Друг подобен елемент е рефлекторът RECCO, който улеснява локализирането на пострадалия при спасителни операции в изолирани, диви и отдалечени места (същата система се използва и в екипировка за зимни спортове).

По-евтиният вариант Otocon (без MIPS) струва 280 евро и е с около 70-80 грама по-лек. При него обаче няма да намерите и споменатите „умни“ защитни елементи, така че в случая по-скъпата каска напълно оправдава по-високата си цена.

А пък преди да се появи Otocon, първата каска на POC, която включваше изброените технологии (MIPS Integra, twICEme® NFC Medical ID и RECCO) бе моделът Kortal Race MIPS. Това е лека АМ/ендуро каска тип половинка с тяло от EPS, подсилено със споменатите арамидни „мостове“. Цената ѝ е 250 евро и на мнозина би подействала отрезвяващо, но не може да се отрече, че продуктът изглежда страхотно и дори сега, 2 години по-късно, впечатлява със своите характеристики.

Повече може да видите в сайта на POC: https://www.pocsports.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>