Transition Relay – още един лек е-байк, даже нещо повече!

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Transition Bikes

Поредният интересен е-байк, който се появява на пазара, идва от Канада. Transition наричат новия си модел Relay „е-байк за планински колоездачи“, с което искат да акцентират върху естественото и интуитивно усещане при каране. В същото време твърдят, че при него получавате два байка в един продукт. Това може би не е съвсем точно, защото в зависимост от гледната точка байковете могат да се окажат дори три или четири. И ако всичко това ви звучи объркано, ето набързо подробностите за този интересен нов продукт:

Relay използва комплект електрическо задвижване Fazua Ride60. Това включва електромотор с въртящ момент 60 Nm, постоянна мощност 250 вата, пикова мощност 450 вата и тегло 1.96 кг, както и батерия с капацитет 430 Wh и тегло 2.2 кг. Както се вижда от тези данни, системата на Fazua е по-лека от използваните при е-байкове „с пълна мощност“ и по-слаба от тях, но сравнена с олекотените е-байкове, не е най-леката, но пък не е и най-слабата. По-важни са обаче други две неща. Първо, моторът на Fazua е проектиран с идеята да бъде по-безшумен и с по-малко съпротивление при педалиране, така че е-байкът да се доближава максимално до усещането за стандартен велосипед. Това е особено важно в случаите, когато карате без батерия, защото при Relay тя може да се сваля и то не само с цел зареждане, а най-вече за да превърне байка в „аналогов“ (или както е прието да се наричат в наши дни велосипедите без двигател).

Моторът сe контролира от кормилото с пръстеновидна команда – избутвате/плъзгате основния бутон нагоре, надолу или настрани, за да включите желания режим. Визуалната индикация за нивото на батерията и за избраната „програма“ е чрез интегриран в горната тръба дисплей. Основните режими са три, но малко по-странно именовани и прецизно настроени с оглед постигане на споменатото естествено усещане при каране на велосипеда. Breeze (зелен цвят) е най-слабият, но все пак напълно функционален като подпомагане режим, който е за спокойно и леко придвижване до началото на пътеките. River (син цвят) е настроен да „дублира“ силата, която прилагате върху педалите. Ако карате леко и „мързеливо“, моторът ще отдава по-малка мощност; ако се „изправите на педалите“, тогава и подпомагането от двигателя ще се увеличи драстично. Rocket (розов цвят) осигурява максимална мощност, за сметка на пробега, разбира се. Има и два допълнителни режима, които са с кратко действие – единият е за подпомагане при бутане, а другият е Boost, при който моторът отдава пиковата си мощ, но само за около 10 секунди.

Както и при другите е-байкове, параметрите на електрическото подпомагане могат да бъдат избирани и променяни чрез приложение за смартфон, което се свързва безжично със системата.

Да обобщим – имате е-байк, който с батерията тежи около 19.3 кг, а без нея около 17.1 кг. Може да се кара и по двата начина, а рамката и компонентите са проектирани и подбрани за сериозни натоварвания, без компромиси. Значи дотук имате поне два байка в един…

Към това може да добавим наличието на две основни „версии“ – Relay и Relay PNW. Рамката е една съща, но байковете може да се усещат различно. При Relay ходът е 160 мм, колелата са 29-цолови, вилката и задният амортисьор са с въздушни пружини, общото тегло е по-ниско. При вариантите PNW ходът на окачването е 170 мм, като задният амортисьор е с метална пружина; освен това задното колело е 27.5. При долната точка за захващане на шока има обръщаема вложка, чрез която рамката се „настройва“ за единия или другия размер задно колело, но на практика няма проблем да я карате във всяка възможна комбинация – например с две 29-цолови колела и 170мм ход или пък със 160 мм ход и различен размер на колелата.

Като казах, че рамката е една и съща, трябва да уточня, че има карбонова и алуминиева рамки. По отношение на геометрията са почти еднакви. Както може да се очаква, Relay е модерен велосипед, оптимизиран за каране надолу по трудни терени, сравнително дълъг, с малък челен ъгъл (64 или 63.3 градуса при PNW) и с доста „изправена“ седалкова тръба (ефективен ъгъл между 79.7 и 76.3 градуса в зависимост от варианта и размера на рамката). Като стана дума за размер, този нов е-байк ще се предлага в цели шест.

Очаква се първите велосипеди да са налични през пролетта. Цените също са като за два байка в един, но… на фона на конкуренцията не бих казал, че са по-високи или по-стряскащи. Най-достъпната окомплектовка с алуминиева рамка е $6,799, а най-скъпата карбонова версия е $12,499.

Повече подробности вижте в сайта на производителя: https://www.transitionbikes.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>