Предизвикай студа със зимната колекция на Northwave

След необичайно топъл и сух януари, сега вече няма съмнение, че зимата е тук и смята да остане за известно време. Любителите на зимни спортове имат всички основания да почерпят и да преяждат с пудра (но не захар!). А любителите на планинското колоездене може би се чудят дали имат място с велосипедите си в гората в този студен и влажен сезон… Отговорът, разбира се, е положителен, но върви ръка за ръка с подходяща за условията екипировка. В тази статия ще си говорим именно за нея и по-конкретно за някои от продуктите в зимната колекция на Northwave. Италианската марка е позната на планинските колоездачи в България главно със своите обувки, но продуктовото ѝ портфолио включва и всякакво друго облекло – от главата до петите, както се казва.

И все пак ще започнем с обувките… Една от причините е, че именно с марката Northwave в България се предлага една от най-богатите колекции зимни обувки за колоездене. Вносителите от Aquamatrix са се постарали на нашия пазар да има както леки и корави шпайкове за шосе или крос-кънтри, така и по-меки и ежедневно изглеждащи АМ/ендуро обувки за платформени педали и автомати. Характерни за всички тях са удобството, здравината и качествените материали, а опитът на Northwave по отношение на зимните продукти е огромен, защото другото основно направление в производството на компанията е свързано с обувките за сноуборд.

Общото между зимните обувки на Northwave е, че краката са добре защитени от студа и влагата, което се дължи както на дизайна и конструкцията, които „опаковат“ ходилото от всички страни, така и на материали от най-висок клас като мембраната Gore-Tex, изолацията Primaloft, каучукови смеси Vibram и др. При всички модели ще видите интегриран неопренов чорап, който обгръща глезена и се стяга над него, като по този начин не допуска навлизане на вода, кал или сняг отгоре. По този начин получавате защита като при високи и плътно прилепващи обувки, но с тегло като на ниски.

Ако сте ХС любители или състезатели, желаещи да поддържат формата си през зимата и да търсят предизвикателствата на заледените или покрити със сняг пътища и пътеки, разгледайте моделите Magma XC Core и Celsius XC Gore-Tex Carbon. И двата модела използват корава подметка Jaws Carbon Reinforced с индекс на твърдост 8.0, която предава силата, вложена от колоездача, директно към задвижването на велосипеда. Над нея комбинацията от четирислойна стелка Arctic 4Layer (EVA/алуминий/EVA/мъхест плат) и подложката Lasting Board Thermal Shield (EVA/алуминий) изолират перфектно стъпалото от ниските температури.

При Magma XC Core (горе) е използвана изолация Primaloft® Gold, с която краката могат да устоят и на най-големите студове. Този модел е предназначен за студените зимни дни, в които природата е скована в лед. Celsius XC Gore-Tex (долу) са предвидени за малко по-топли дни, в които обаче водата и калта са повече – срещу тях се бори мембраната Pique Gore-Tex®, която позволява на краката и да дишат, а при пръстите е добавена термоизолация, тъй като там краката са най-чувствителни.

Ако карането ви не е толкова спортно, а по-скоро приключенско и туристическо, тогава обувките Kingrock Plus GTX са вашият билет за зимни карания, стига да ползвате педали с автомати. Мембраната Koala Gore-Tex® в комбинация с неопреновия чорап и добре изолираната подметка гарантират, че краката ви ще останат сухи и топли, а солидните грайери от каучукова смес Vibram Wolftrax по периферията осигуряват добро сцепление с терена, когато се наложи да слезете от байка и да ходите пеша. Закопчаването е с комбинация от велкро ремък и системата SLW3 с корда и макара – това позволява притягането на обувката да е плътно, но равномерно.

Подобен продукт, само че за любителите на платформени педали, е моделът Multicross MID GTX. И при него подметката е от каучукова смес на Vibram, само че наречена Fort William. Останалите елементи са като при Kingrock – мембрана Koala Gore-Tex®, неопренов чорап, добре изолирана подметка. Притягането обаче е с добрите стари връзки.

А за всички, които карат през зимата достатъчно рядко, за да не инвестират в специален чифт обувки, но достатъчно често, за да се нуждаят от допълнителна защита за краката си, в Aquamatrix има голям избор от гамаши с различни свойства и характеристики: https://aquamatrix.bg/11436-shoecovers.


Както казах, обувките не изчерпват добрата зимна екипировка, предлагана от Northwave.

Ако помислим за ръцете, които също спадат към често мръзнещите части на тялото, в Aquamatrix ще намерите няколко модела ръкавици за студени дни – от тънките и леки Active Contact и Active Gel, които са подходящи за ранна пролет и късна есен, до сериозните зимни „играчи“: Fast Polar – топлещи ръкавици с Polartec, подходящи за мразовити, но сухи дни, и Fast Arctic, които са с изолация Thinsulate® отвътре и водо-/ветроустойчива мембрана отвън.

Сред хубавите продукти за горната част на тялото може да откроим блузата Trip Knit Jersey, която в зависимост от сезона и условията може да се носи като основен, междинен или горен слой от облеклото. Тя е изключително мека и удобна, изплетена е от синтетична антибактериална прежда с отлични водоотвеждащи и дишащи характеристики.

Подобна е концепцията и при блузите Fahrenheit Jersey LS и Blade 4 Jersey. Те са леки, меки и удобни, а добрите им термоизолиращи свойства помагат да задържите топлината на тялото около него. В зависимост от температурата може да ги ползвате и като горен слой, и като долен или междинен. Джобовете на гърба са полезни за хората, които предпочитат да карат без раница.

В Aquamatrix ще намерите и разнообразен асортимент от якета Northwave. Те също се отличават с използването на високотехнологични материи, качествена изработка и удобна кройка. Някои от тях, като Reload и Extreme 2, са универсални връхни дрехи с широка приложимост през всички сезони, включително и като междинен слой в някои ситуации. Други, например софтшел якето Easy Out, лекото и топлещо яке Extreme Trail, супер компактното и леко яке Extreme Polar или мембраната No Worry Pro са предназначени да служат като външен слой при различни атмосферни условия.

Трудно ще е да изброя всички продукти и характеристиките им, така че най-добре е да разгледате екипировката от зимната колекция на Northwave в сайта на Aquamatrix или на живо в магазина на ул. „Йерусалим“ №15 в София. Можете да откриете или поръчате продуктите и при дилърите на Northwave в цялата страна.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>