МТБ календар на UCI за Световната купа през 2023 г.

След като през цялата година имаше интересни новини и промени, свързани със Световната купа, включително обявеното наскоро присъединяване на ендурото към този клас състезания, Международният колоездачен съюз (UCI) и Warner Bros. Discovery (WBD) обявиха пълния календар за Световната купа през 2023 г. и той изглежда така:

Веднага прави впечатление „смесването“ на дисциплините при много от домакините, което вероятно е с цел привличане на още повече зрители на място и акцентиране върху многообразието на планинското колоездене. Връх в това отношение ще бъде събитието в региона Haute-Savoie (Франция), което ще събере на едно място всички дисциплини от Световната купа в един невиждан до момента фестивал с продължителност над 10 дни, включително два уикенда, и на територията на три планински курорта. XCO, XCC и DHI състезанията ще бъдат в Ле Же, а XCM и ендуро стартовете ще са в Шател и Морзин.

Прес-изявлението на UCI по този повод може да прочетете на английски ТУК.

Реклама

Вероятно забелязвате огромната празнина в периода 2 юли – 25 август. Тя се дължи отчасти на друго грандиозно събитие – Световното първенство по колоездене за 2023 г. За първи път всички дисциплини, в които се провежда състезание от този най-висок клас (включително BMX, шосе, писта и траял), ще бъдат събрани в рамките на едно многодневно събитие. Домакин ще бъде Шотландия, а датите са от 3 до 13 август – това също е съвсем ново за планинското колоездене, чиито шампионат до момента традиционно се провеждаше в началото на септември. Ето как изглежда разпределението на стартовете по дати и място на провеждане:

Всички тези промени явно са част от концепция за развитие на колоезденето, разработена съвместно от UCI и WBD, които по-рано през годината обявиха, че са сключили дългосрочен (8-годишен) договор за отразяване на колоезденето в каналите на WBD (сред които е и Eurosport) и развитието му в посока още по-голяма масовост и гледаемост.

Едно е сигурно, задава се поредният интересен сезон!

https://www.uci.org/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>