Календар на „Крива спица“ за 2023 г.

За да не стане нЕкое недоразумение и човек да си направи грешни планове за море или за друго ваканционно пътуване, „Крива спица“ са едни от първите, които обявяват своя празничен МТБ календар за 2023 г. Това ще рече, че дори някои дни в него да са делнични, това следва да бъде своевременно коригирано със съответната молба за отпуск до шефа, реверанс и мили очи/думи към половинката, а в някои случаи може би дори към тъщата! Каквото и да ви струва участието в любимо за вас събитие, струва си. А тези на „Крива спица“ са любими на много хора!

И така, да започнем със събитието с главни букви – ПВ. За незапознатите, ако наистина има такива, това означава „Перпендикулярна вселена“. Бъхтите се пет дни в Родопите, потите се колкото можете, спите в лагери на открито, суркате се по технични и понякога доста непознати пътеки… с други думи, приключенско изкривяване на макс! Тази година ще е от 1 до 5 юли, тъкмо като за начало на лятото, преди повечето хора да са добили мързелив морски синдром. Действието ще се развива някъде из централната част на Родопите, но къде точно – засега не се знае. Записването ще е през втората половина на февруари – дебнете!

Другото най-популярно и масово събитие на „Крива спица“ е подходящо и за любителите на нумерологията и цифроманията. Всяка година то генерира голям масив от данни за обсъждане – брой участници, брой обиколки, брой калории, брой километри и изкачени метри, разлики в секунди, минути и часове и какво ли още не. По-важното обаче е, че това състезание генерира най-вече страхотни емоции и за участниците, и за публиката. Става дума, разбира се, за 24-часовия маратон по планинско колоездене, който ще е на 9-10 септември.

А пък най-уникалното (за мен лично) състезание по планинско колоездене в България, посветено изцяло на острите и трудни серпентини и майсторското завиване по тях и наречено 101 Sерпентини, ще се проведе на 10-11 юни по познатата пътека над гр. Лъки.

Реклама

Както и миналата година, всички, които иска да пробват перпендикулярно изкривяване в по-кратък формат, но пък по-често, ще могат да се включат в т.нар. Перпендикулярчета. Те ще са 6 броя, като първото ще е през април, а последното чак през октомври. За всяко ще си има отделно записване, а ето на кои дати ще са:

  • „Из тракийските светилища“ | 21-23 април 2023
  • „Родопски изглед“ | 19-21 май 2023
  • „Земите на Орфей“ | 07-09 юли 2023
  • „Първенецът“ | 05-06 август 2023
  • „Карлъка“ | 01-03 септември 2023
  • „Изворите на Арда“ | 20-22 октомври 2023
Снимка: Димитър Щуров

Най-лесният и достъпен вариант да кривите спици извън официалния празничен календар е “Крива спица кани”. Това са приятни еднодневни велосипедни обиколки за начинаещи, които до момента бяха основно в района около Пловдив, но вече са планирани такива и в Софийско. Следващите години очаквайте форматът да стигне и до Бургас, Търговище, Севлиево и още красиви места и паланки. Тези събития ще бъдат обявявани спонтанно и самостоятелно при удобен случай за провеждането им.

Още информация може да получите от извора тук: https://kriva.org/velopraznitsi-prez-2023-g/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>