Ендурото става част от Световната купа и още новини от UCI

Малко преди края на 2022 г. Международният колоездачен съюз (UCI) обяви няколко интересни новости, които ще влязат в сила от следващия сезон. Най-голямата новина е, че досегашните Световни ендуро серии, включително и форматът с е-байкове, ще станат част от Световната купа. По-рано, през септември, бе обявено, че и дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ) ще влезе в най-високия клас серии. В резултат на това през 2023 г. Световната купа по планинско колоездене ще обхваща общо 5 дисциплини: спускане (DHI), ендуро (EDR), крос-кънтри олимпик (XCO), крос-кънтри на късо трасе (XCC) и крос-кънтри маратон (XCM).

Освен тези основни промени, бяха обявени още множество по-дребни детайли, които също са важни и интересни:

  • В ХСС състезанията от 2023 г. ще има още две категории – мъже и жени до 23 г.
  • Ендурото се запазва в познатия формат с трансферни и специални етапи, като победителят се определя от сбора на времената в специалните етапи. Наред с това обаче се въвежда и точкова система, според която класирането в отделните специални етапи ще носи определен брой точки. В последния за деня етап редът на стартиране ще се определя с оглед натрупаните в предишните етапи точки, като състезателят с най-много такива ще стартира последен.
  • Всички състезания в Световната купа по ендуро ще са еднодневни. Предвижда се да има и Световно първенство в дисциплината, само че от 2024 г.
  • Значителни промени ще има и в спускането. Там се въвеждат полуфинали – състезателни спускания, които ще се провеждат между квалификацията и финалите. При тази нова система квалификацията ще отсява 60 мъже и 15 жени, които ще карат в полуфинала. След тях напред към финала ще продължават 30 мъже и 10 жени. Целта на тези промени е да се осигури по-голямо отразяване на дисциплината, включително чрез излъчване на пълните спускания на всички 40 участници във финала. Ще бъдат излъчвани и финалите на категориите младежи и девойки.
  • В съответствие с горните промени, в спускането ще има и нова система за присъждане на точки за ранглистата. Квалификацията вече ще носи много по-малък брой точки, докато полуфиналът и финалът ще бъдат доста по-важни. Така например при мъжете победителят в квалификацията ще взима само 50 точки, в полуфинала 200, а във финала 250. За жените тези стойности са съответно 50, 150 и 200.
  • Променят се и правилата за т.нар. защитени състезатели, пак във връзка с въвеждането на полуфинали. Топ 10 от мъжете и топ 5 от жените в ранглистата от предходния сезон ще бъдат защитени през целия следващ, т.е. ще имат гарантирано място в полуфиналите. Топ 5 при мъжете и топ 3 при жените ще имат гарантирано място и във финалите през цялата година. Освен това топ 20 при мъжете и топ 10 при жените в ранглистата за текущия сезон също ще имат гарантирано място в полуфиналите, като тази бройка включва и състезателите със защита, базираща се на предходния сезон. Казано по-просто, това означава, че за полуфиналите ще има 40 „незащитени“ места при мъжете и само 5 при жените.
Реклама

С оглед на обявеното още преди месеци партньорство между UCI и Warner Bros. Discovery (WBD) относно правата за отразяване и телевизионно излъчване остава единствено да разберем кога, как и къде ще можем да гледаме преките предавания от състезанията за Световната купа, дали това ще бъде платена услуга, или ще бъде със свободен достъп в интернет, както досега.

Прес-изявлението с повечето от тези новини може да прочетете в сайта на UCI.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>