Запознайте се с gravel велосипедите на Giant – Revolt!

Gravel велосипедите са един от най-бързо растящите като популярност и продажби сегменти във велоиндустрията и макар че за момента никой не е измислил превод на името им на български, те спадат към разнородната група на хибридните велосипеди и представляват, грубо казано, кръстоска между шосеен и планински велосипед, но с доминиращи гени от шосейния, поне що се отнася до общата визия. Въпреки силуета на рамката и извитото кормило обаче, gravel байковете са повлияни в немалка степен и от планинските – освен по-широките гуми с малки грайфери, при тях може да видим също дискови спирачки и понижаващи колове за седалка. Геометрията също се различава от тази на класическите състезателни шосейни велосипеди и е оптимизирана за повече стабилност и увереност при каране извън асфалтовите пътища. Разбира се, gravel байковете не са планински велосипеди, но позволяват на ездачите си да правят забежки или дори дълги маршрути по черни пътища в сравнително добро състояние. Като се има предвид качеството на много от асфалтовите пътища в България, един такъв велосипед за мнозина би могъл да бъде предпочитан избор дори за тренировки и каране по шосетата.

Giant, в качеството си на водещ световен велопроизводител, със сигурност не наблюдава тази пазарна тенденция отстрани. Техните gravel модели носят името Revolt, могат да бъдат разгледани и закупени в магазини Велозона и в следващите редове ще ги представя накратко за читателите на МТБ-БГ.


Серията Revolt включва продукти от три различни нива. Най-високо са поставени моделите Revolt Advanced Pro, които са с лека и качествена карбонова рамка от най-добрите материали, комбинирана с изключително лека и щадяща карбонова вилка и с компоненти от най-леките и скъпи серии на Shimano или Sram. Интересен детайл в рамката е ухото за задната ос, което чрез обръщане може да промени с 10 мм междуосието и дължината на задния триъгълник. Това от своя страна не само повлиява геометрията, но позволява и монтиране на гуми с по-голям балон. Стандартно велосипедите идват с 38 мм гуми, като при къса задница максималният размер е 43 мм, а при дълга задница 53 мм, което е сравнимо дори с някои крос-кънтри МТБ гуми. Колът за седалка D-Fuse също заслужава внимание – той е карбонов и е оформен така, че да поема голяма част от вибрациите, идващи от неравни терени и влошени пътни условия. Ако предпочитате обаче, можете да ползвате стандартен или понижаващ кол за седалка с диаметър 30.9 мм. Характерни за този модел са и множеството варианти за монтаж на стойки за бидони и други аксесоари, включително багажник и/или дисаги за по-приключенски настроените.

Моделът Revolt Advanced Pro 1 може да бъде доставен по поръчка.


Велосипедите от следващото ниво са групирани под името Revolt Advanced, което указва, че и тяхната рамка е карбонова. Всъщност при тях Giant използва същата рамка, за която вече стана дума – с регулируеми уши за задната главина, с кол за седалка D-Fuse и с отличен баланс между ниско тегло и здравина/коравина. Тук обаче карбоновата вилка е малко по-тежка, а оборудването върви плавно от висок клас при Advanced 0 и Advanced 1 към по-достъпни компоненти от среден клас при Advanced 2 и Advanced 3.


Третото ниво се казва просто Revolt и използва алуминиева рамка, но именно това позволява цената на тези велосипеди да е доста по-достъпна. В същото време получавате геометрията и повечето „екстри“, за които стана дума при карбоновите модели, включително регулируемите уши за задната проходна ос, конусовидната челна тръба, кол за седалка от типа D-Fuse (плюс възможност за замяната му със стандартен или понижаващ) и много възможности за монтаж и прикрепване на аксесоари и екипировка. Можете да ги видите на живо в магазини Велозона или онлайн чрез следните връзки:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>