Изабела Янкова завърши Световната купа 2022 на трето място при девойките

Днес се проведе последният кръг от Световната купа по спускане за 2022 г. по едно от най-бруталните трасета, които човек може да си представи – във Вал ди Соле. Изабела Янкова успя да се пребори за второто място и със спечелените точки завършва сезона на трета позиция в крайното класиране при девойките. Браво, Изи!

Феновете на спускането, пък и не само те, със сигурност проследиха представянето на Изабела в първия ѝ професионален сезон, в който тя се състезаваше за новосформирания отбор Gen-S на Specialized, в който фокусът е поставен върху млади и перспективни атлети с идеята талантът им да бъде доразвит и подпомогнат. Вероятно помните, че „входящият изпит“ на българката бе с възможно най-впечатляващия резултат – през 2021 г. тя стана световна и европейска шампионка при девойките, а също така спечели и Световната купа в същата категория. За всеки случай добавям и постижението ѝ в iXS European Downhill Cup 2021, където тя също оглави класирането, само че в горната за нея възрастова група – жени елит.

Реклама

След тази висока летва, която Изабела издигна най-вече със собствени и на семейството ѝ усилия, сезон 2022 се оказа доста по-турбулентен за българката. Дали заради по-голямата конкуренция през тази година, дали заради стремежа към още по-добро представяне и повече поети рискове, или просто поради лош късмет, който често има решаващо значение в спускането, след първите няколко състезания изглеждаше, че магията от миналата година не действа по същия начин. Третото ѝ място в първия кръг бе последвано от лошо падане във Форт Уилям, където Изи не завърши спускането си. Последваха още три старта с добри класирания, но извън подиума. С напредването на сезона обаче Изабела явно успя да калибрира карането и увереността си и в последните кръгове отново резервира място на почетната стълбичка – трета в Сноушу, САЩ и втора в Мон-Сен-Ан, Канада. Дойде ред и на Световното първенство, на което българката се яви в най-добрата си форма и даде най-добро време в квалификацията, но само за да преживее разочарованието от страховито падане при финалното спускане, което я остави извън класирането. И въпреки този стрес за тялото и за психиката, Изабела се завърна във Вал ди Соле мотивирана и уверена, финишира с второ време и завърши по този начин сезона на трето място.

Колкото и да е бил труден и противоречив сезон 2022 за Изабела, сигурен съм, че тя ще извлече от него много опит, който ще ѝ е нужен в категория жени елит, където борбата е още по-сериозна. Във всички случаи най-ценното според мен през изминалата година е, че българската състезателка успя да прояви необходимите постоянство и коравина, за да покаже не просто моментен блясък, а едни устойчиви резултати, които не се влияят твърде много от временни злополуки като падания или по-лоши класирания. Изи продължава да показва и доказва, че влагането на много труд и усилия, допълнени от адекватна подкрепа, водят до добри резултати. Пожелавам ѝ те да продължат и през 2023 година!

Снимките в статията са от медийния портал на Monster Energy, които също са сред основните спонсори на Изабела Янкова.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>