VeloBoost и грижата за окачването като мисия

Текст: Любомир Ботушаров и Иво Темелков
Снимки: Любомир Ботушаров

Накратко за VeloBoost:

  • Квалифицирана грижа за всички модели вилки, шокове и дропъри
  • Сертификати от Ohlins, Fox и Andreani
  • Многообразие от сервизни консумативи, предлагани в дилърска програма
  • Дино стендове, телеметрия, вакуумна и азотна система, струг, фреза, преса
  • Дистрибутори на Ohlins, ND Tuned, RacingBros, WSS, r.s.p., PTN
  • Тунинг и индивидуални модификации по окачването
  • Специализирани обучения за механици и клиенти

VeloBoost? Сигурно сте чували за тях, но и да не сте – навярно в близко бъдеще ще чуете. Не случайно именно на VeloBoost беше поверена поддръжката на велосипеда на световната шампионка по спускане Изабела Янкова, преди тя да премине към чуждестранния професионален отбор Gen-S на Specialized. 

Създаден преди едва четири години, VeloBoost бързо се доказа не просто като много добър велосервиз, а като първият в страната специализиран към окачването обект от типа, който в западните държави се нарича suspension center. Със своя интензивен фокус към една от най-важните, сложни и специфични сервизни дейности – работата по окачването и неговите компоненти, VeloBoost задават нови за България стандарти по темата. Дали окачването ще е от популярни марки като Rock Shox, Fox, Manitou, Marzocchi, X-Fusion, Suntour или по-екзотични като Ohlins, Cane Creek, BOS, EXT, DVO, DT Swiss, Lefty и т.н., за този сервиз няма ограничение на марките и моделите амортисьори, които поддържат. Тяхната обсесия по извличането на максимума от амортисьорите, в комбинация със завидно оборудвания им сервиз и солидната им експертиза, създават условия VeloBoost да работят по темата „окачване“ така, както никой друг в радиус от няколкостотин километра. Това е причината през ръцете на VeloBoost да преминават четирицифрен брой амортисьори на сезон.

Специализираното оборудване, което се изисква за подобно трудно начинание, има нужда и от някой, който сериозно да разбира смисъла и възможностите му. Затова нека ви представя накратко двата основни двигателя на VeloBoost – Иво и Марио.

Иво Темелков е дипломиран доктор по физика и инженер-физик, който още докато следва висшето си образование в Германия, вече от много години е „луд“ на тема велосипеди. Въпреки наличието на отлични възможности да се развива в научното поприще в чужбина, Иво решава да „изостави“  професията си, да се завърне в България и да вложи своята страст и компетенция в техническата част от темата „планински велосипеди“. Той е човекът с афинитет към „сложните и заплетени случаи“, предизвикателствата, които изискват специален подход, проектиране на нов инструмент или смела интервенция отвъд стандартните сервизни протоколи. Често чертае, пише формули и вниква в детайли, за чиято важност дори и не подозираме. Идвайки от страна с огромен пазар, където специализираните услуги, свързани с окачването на планинските велосипеди са традиция, Иво има за цел подобно високо ниво да бъде предложено и в България.

Марио Радославов е добре познат на мнозина, с дългогодишен опит като механик в друг популярен магазин, преди да поеме по пътя на свой собствен бизнес в комбина с Иво. Солидният му опит с всякакви велосипеди е оставил твърде малко тайни за Марио по отношение на велоремонтите. Той притежава хирургическа прецизност и голяма бързина на работа – лични черти, които гарантират високо качество на сервизната дейност и висока производителност. Страхотната му организираност позволява процесите да протичат по график, въпреки сериозното количество работа, която се струпва върху плещите на екипа. В неработните дни често може да бъде видян “хвърчащ” по ендуро трасетата, щастлив и опръскан с кал, заобиколен от куп други карачи.

На този етап екипът се състои от 4 човека и срещу ежедневните предизвикателства, редом с Иво и Марио, застават Радо и Мартин. Радо работи в общия сервиз и се грижи за стандартните велоремонти и подготвителните дейности, а Мартин поема от стандартните сервизни задачи за окачване и се грижи за логистиката.

Както вече споменах, VeloBoost задават нови за страната стандарти, но това не идва само от предлаганите от тях екзотични модификации и тунинги, а се отнася дори и за обичайната поддръжка на вилки, задни амортисьори и колове са седалка с регулируема височина. За много хора всичко опира до “смяна на масло”, но тази процедура във VeloBoost е близка до ритуал. Започва с щателен тест и диагностика на амортисьора за установяване на реалното му състояние. Следва пълно разглобяване и обстоен преглед отвътре. Частите се почистват грижливо с химически агенти и/или ултразвук. Следва подмяна на всички уплътнения и износващи се елементи. После се сглобяват с най-висок клас специализирани греси, лубриканти, масла и антифрикционни добавки. За максимално добър резултат, хидравличните “патрони” на шоковете и вилките се bleed-ват (обезвъздушават) със специални машини, а всички пневматични камери се напомпват с чист азот. Процесът завършва с ръчен тест, а при по-специалните случаи пълноценната функционалност на окачването се легитимира с автоматизиран динамометричен стенд. 

Този експертен подход понякога може да уплаши или обърка незапознат с процедурите клиент, който идва с идеята, че има нужда само от смяна на маслото на вилката, но получава отговор, че в този сервизен център държат да се прави пълно обслужване, като се смени всичко, което е необходимо по протокол или по преценка на механика след отварянето на вилката и/или амортисьора. Причината е проста  – описаният подход  гони дългосрочен резултат и се минимизират рисковете от повреда на окачването (респективно провалено каране) заради изпускащо уплътнение, износен опорен пръстен и т.н. Подобен начин на работа, макар и все още не особено популярен в България, се е наложил категорично в държавите, където планинското колоездене е осезаемо по-развито.

Със своята експертиза и кооперативност, VeloBoost се оказват много ценни не само за крайните клиенти, но и за своите колеги с програма им за B2B ремонти. Тя предлага възможността други сервизи да демонтират амортисьори, вилки и колове за седалка на свои клиенти в своя търговски обект, но впоследствие да ги предават към VeloBoost, след което в кратък срок да ги получават обратно перфектно сервизирани и ремонтирани. Така всеки велосервиз може да предложи най-висок клас услуга за поддръжка и ремонт на окачването на клиента, без партньорският сервиз реално да се ангажира със сложната техническа процедура и да поема рискове. 

Услугите на VeloBoost са лесно достъпни и за клиентите извън София чрез куриери. Клиентът просто демонтира и с удобен куриер изпраща своята вилка, шок и/или понижаващ кол за седалка към адреса на VeloBoost и след 2-4 дена ги получава обратно готови пак по същия куриер. От техните услуги дистанционно се възползват дори клиенти от съседните държави като Сърбия, Македония, Гърция и Румъния.

За идните месеци VeloBoost са планирали стартирането на техен специализиран сайт фокусиран върху любимата им тема. Освен като онлайн магазин, платформата ще се развива и като информационен блог на тема окачване. Сайтът ще има интерактивна онлайн форма за резервация на сервиз, която още повече улеснява клиентите в организирането на сервизна процедура. Планирано е и създаване на общодостъпна система, съхраняваща сервизната история на амортисьорите. Очаква се официалното му стартиране да е през пролетта на 2023 година.

Друг много интересен аспект от дейността на VeloBoost e, че те са първият роден независим сервиз, който организира обучения на тема окачване за колеги от други сервизи. Класовете са индивидуални, включващи теоретична и практическа част, и са персонално адаптирани за конкретния обучаван за деня. Програмата първоначално е била планирана за всеки понеделник на януари и февруари, но поради големия интерес VeloBoost имат намерение да включат и понеделниците на ноември и декември. Иво и Марио, напук на общите разбирания, системно подкрепят желанията на клиентите сами да извършват по-простите процедури по поддръжката на окачването си, като често им предоставят информация, инструменти, консумативи и липсващата доза кураж. Изобщо,VeloBoost са убедени, че за да „дърпаме“ нещата напред и нагоре, трябва да се повишават знанията, уменията и техническата култура както при механиците и велосервизите, така и у потребителите.

Освен стандартното пълно сервизно обслужване на вилки, задни амортисьори и понижаващи колове за седалка, VeloBoost предлагат и много специфични услуги:

– Модификации на окачването като промяна на ход и дължина на вилки/шокове, конверсии на “въздушни” вилки към метална пружина и т.н.

– Сложни ремонти и промени в шаситата – смяна на стержени и стеншъни (също конвертиране към 1 1/8), подмяна и калибровка на втулки на вилки и т.н.

– Корекции на демпферните сили – промени в шимстаковете, изместване на диапазоните на пренастройка и т.н.

– Проектиране и изработка на специални елементи – изчерпани, неоткриваеми или несъществуващи части за окачване и т.н.

– Телеметрични измервания – 7 канален детайлен запис на поведението на байк в реални условия (на трасе), анализ и оптимизация на настройките на окачването.

– Динамометрични тестове – анализ на демпферните сили (рибаунд, компресия, големина на хистерезис, наличие на кавитация и т.н.)  при различни скорости на сгъване.

– Измерване на еластичните сили на шокове и вилки – определяне на реалната “крива на твърдостта” на вилки и шокове, отчитайки всички източници на прелоуд и прогресия.

– Решаване на привидно нерешими проблеми  и каквото друго изникне…

За постигането на това е нужно носителите на всички знания и умения да имат на разположение и съответното специално оборудване. Още с влизането в магазина, лесно ще забележите част от дипломите и сертификатите, които Иво и Марио притежават (FOX, Ohlins, Andreani и др.). В левия ъгъл на достъпното за клиенти помещение е формиран общият сервиз, в който амортисьорите се демонтират и монтират на велосипедите и се извършват общи ремонти като профилактика на спирачки, скорости, колела, подмяна на лагери и всичко останало, различно от работа по самите амортисьори. До общия сервиз стоят два внушителни черни „шкафа“ – стендовете LABA7, които веднага загатват, че тук се случват неща, различни от обичайните. Това, което може и да не видите, е задната стая, която от екипа шеговито наричат “стаята на удоволствията”, защото това е същинският сервизен център за окачването. Там са и повечето специализирани инструменти и уреди, които подсказват (или по-скоро крещят) за какво ниво на специализация става дума. Освен физически инструменти, VeloBoost разполагат и с набор от софтуерни средства като Linkage (анализ на геометрия на меки рамки), Shim Restacktor (симулация на шимстакове), различни собственоръчно програмирани калкулатори и т.н.

Ето един списък на някои от по-интересните неща, които VeloBoost използват в своята дейност:

– Динамометричен стенд LABA7 Heavy Shock Dyno с тегло от 650 кг, специално модифициран за VeloBoost с внушителни параметри – мощност 10 к.с., ход 150 мм, скорост 3 м/с и натиск 20 000 N.

–  Стенд за пружини LABA7 Spring Dyno – ход 300 мм и натиск 10 000 N.

– Автоматична многоканална bleed-машина (за обезвъздушаване на демпфери, която на всичко отгоре е проектирана и изработена от самите тях).

– BYB телеметрия – специализирана система за телеметрични измервания при планински велосипеди и  мотоциклети.

– Азотна инсталация за помпане на “въздушни” камери.

– 20-тонна автоматизирана преса.

– Струг с цифрова индикация.

– Фреза с цифрова индикация.

– Множество измервателни инструменти – шублери, микрометри, вътромери, индикатори, инклинометри, манометри, динамометри и т.н.

– Всевъзможни специализирани ключове, дорници, калибри, вложки, адаптори, включително и разнообразни инструменти, уникално произведени от самите VeloBoost.

Афинитетът на VeloBoost към проектиране и изработка на специални елементи винаги е бил сериозно представен в дейността им. Те имат добър опит със създаването дори на комерсиални физически продукти и са част от българските марки Shushon (произвеждащи спортни мерино чорапи) и Origin (създаващи специфични байк компоненти). Освен това те поддържат активна връзка с инженерите на дистрибутираните от тях марки, а за някои от продуктите на LABA7, VeloBoost директно участват в изследванията и разработката.

Наред с всички машини и инструменти,  VeloBoost поддържат постоянно и сериозна наличност от консумативи и сервизни комплекти – както за всички често срещани на пазара окачвания, така и за не малко от екзотичните и по-редките такива. Макар дотук основният фокус да е върху сервизното обслужване, нека не забравяме, че VeloBoost е и магазин, в който можете да намерите висококачествени продукти с акцент върху окачването. Освен за вътрешносервизно ползване, техните налични стоки са достъпни за закупуване от крайни клиенти и партньорски сервизи.

 VeloBoost са дилър на легендарните шведи Ohlins и са единствен оторизиран сервизен център на марката за България, с достъп до пълната сервизна информация и гама от резервни части. Други марки, с които работят ексклузивно, са Racing Bros (тунинг семеринги и сервизни комплекти), R.S.P. (масла, греси и други лубриканти), ND Tuned (стержени, стеншъни, карбонови стержени, азотни демпфери и други хай-енд ъпгрейди за вилки), WSS (сервизни комплекти и части), инсърти PTN и др. Наред със „своите“ марки, сервизният център и магазинът предлагат продукти и услуги и на други компании и производители – Fox, Rock Shox, Manitou, Marzocchi, Vorsprung, Push, Cane Creek, DVO и др.

Оказва се, че постепенно собственици на амортисьори от други превозни средства (джипове, състезателни коли, мотоциклети, ATV и т.н.) все по-често се обръщат към VeloBoost за поддръжка и измежду нежните MTB амортисьори могат да се видят огромни техни събратя. Това e допълнително мотивирано от стендовете LABA7, които имат възможността да натоварят максимално дори амортисьори на грамадни джипове. Един от верните автомобилни клиенти на VeloBoost е самата рали шампионка Екатерина Стратиева, която редовно им поверява сервиза на окачването на своя състезателен автомобил.

Когато се запътих към VeloBoost, за да ги видя на живо, бях подготвен и знаех, че нивото им е високо, но въпреки това те надминаха очакванията ми и успяха да ме изненадат. С тази статия се опитвам да ви ги покажа такива, какво са – вманиачени и специализирани на тема окачване, с постоянен стремеж за развитие и повишаване на нивото. Със сигурност на много родни карачи им трябва сервизен център, който при нужда може да влиза в детайли и да решава задачи много отвъд стандартното, а до скоро такива места имаше само далеч извън границите на България. Е, вече имате VeloBoost на една ръка разстояние! Ако вашите изисквания са високи и искате да извлечете максимума от своето окачване, VeloBoost са готови да ви посрещнат! 

Можете да ги намерите и във Facebook: https://www.facebook.com/VeloBoost.Bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>