Ergon: колоездач и велосипед заедно като едно цяло

Текст и снимки: Bike Center

Както подсказва името, ергономията е дълбоко заложена във философията на Ergon. Те силно вярват, че продуктите трябва да се адаптират към карачите, а не обратното, както често се случва в нашата индустрия.

Ergon имат ясна цел:

„Искаме осезаемо да подобрим удоволствието от карането за всеки колоездач.“

Дали става въпрос за седалки, ръкохватки или раници, продуктите им са удобни и функционални във всеки аспект!

Добрата новина е, че тази иновативна марка е вече и на българския пазар във веригата от магазини на Bike Center

Колоезденето е от малкото форми на транспорт, в които голяма част от тялото е в директен контакт с велосипеда. Дори минималните промени в контактните точки имат голям ефект върху комфорта и качеството ни на каране. Ето защо Ergon оптимизират тези точки към спецификите на човешкото тяло.

Немските новатори се уповават на следните основни принципи на ергономията:

  • Опора – дизайнът на продукта приема формата на вашето тяло и води до по-добро разпределение на напрежението; елиминират се точки на натиск и свързаните с тях дискомфорти.
  • Комфорт – физиологичната адаптация на продукта към спецификите на тялото го правят изключително удобен.
  • Оптимизация – вашата позиция на ставите, обхватът на движение и цялостната стойка се оптимизират. 
  • Контрол – използването на материали със специфични свойства за различните контактни точки към велосипеда подобряват контакта ви с него и по този начин позволяват повече и по-добър контрол.

Вижте как философията на Ergon се пренася в техните продукти…


Ергономия при седнала позиция 

Седалищната зона

При седнала позиция на колоездене по-голямата част от тежестта на тялото седи на малка площ. Седалищната зона е от най-чувствителните в тялото и при каране най-честите оплаквания са свързани с неудобство и болка именно там. 

За да намерят оптимално решение за всеки колоездач, освен по размери, Ergon разработват продукти, които отговарят на физиологичните разлики между мъжете и жените. Това е така, защото между двата пола има значителни разлики в размера, пропорциите, както и подвижността на таза, което създава различни зони на напрежение и дискомфорт.

Дамски серии/Women Series: благодарение на разположения напред релефен канал и широките крила на седлото (V-образна форма), натискът се пренася ефективно върху областта на седалищната кост.

Мъжки серии/Men Series: релефната повърхност оптималното разпределя напрежението и намалява натиска върху перинеалната област и да прехвърлят натоварванията към седалищните кости. 

Освен специфики във физиологията на пола, Ergon се съобразяват и със нуждите на всеки един стил колоездене. Ето защо гамата от седалки на немския производител е всеобхватна и покрива всички видове каране включително градско, планинско, шосейно, както и електрическо колоездене. 

SM Серии

Есенцията на ергономията в планинските велоседалки: комфорт при седене, свобода на движение при спускане – без дискомфорт и болка.

СЕДАЛКА ERGON SM SPORT GEL WOMEN M/L STEALTH – 159.00 лв.

СЕДАЛКА ERGON SM COMP MEN M/L STEALTH – 169.00 лв.


Ергономия на захвата

Много велосипедисти, както любители, така и професионалисти, изпитват дискомфорт и изтръпване в ръцете по време на продължително каране. Ръката е много сложна и чувствителна част на тялото. Китката е тясно място, през което минават множество нерви, поради което е проблемна зона. 

Защо получавам болка в ръцете?

Ръцете поддържат голяма част от теглото на горната част на тялото върху кормилото. По този начин има постоянен и висок натиск върху малка площ, причинявайки дразнене на нервите. Допълнително, някои колоездачи огъват китките си твърде много и като резултат изпитват прекомерно напрежение и болка. 

Какво мога да направя, за да преборя болката в ръцете?

Натискът на ръцете трябва да бъде разпределен върху по-широка повърхност. Чрез по-голяма контактна площ на захвата силите се разпределят равномерно и щадят нервите.

Допълнително, гриповете на Ergon са разделени на различни функционални зони. Различни текстури се ползват, за да оптимизират функцията на всяка зона.

  • Сцепление в зоната на пръстите.
  • Намалено съпротивление при палеца по време на превключване.
  • Сцепление, омекотяване и комфорт в зоната на дланта. 

Освен ръкохватките, трябва да се обърне внимание и на позицията на сядане, тъй като неправилно регулираният велосипед също има отрицателни ефекти върху тялото. Правилното оразмеряване и прилягане на велосипеда към тялото е задача на нашите експерти в магазинната мрежа на Bike Center.

РЪКОХВАТКИ ERGON GE1 EVO SLIM BLACK – 59.00 лв.

РЪКОХВАТКИ ERGON GA3-L BLACK – 59 лв.


Философията за ергономия при седалките и гриповете на Ergon е пренесена и в техните раници и чанти. Ето два бляскави примера, които съчетават компактно и умно използване на пространството, както и безкрайни възможности за настройка и индивидуализиране спрямо спецификите на тялото ни.

РАНИЦА ERGON BA2 STEALTH/BLUE – 199.00 лв.

ЧАНТИЧКА ЗА КРЪСТ ERGON BA HIP PACK – 149.00 лв.


Цялата гама от продукти на Ergon можете да откриете в физическите магазини на Bike Center, както и онлайн на: https://www.bikecenter.bg/ergon/ .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>