Пампорово байк фест 2022 – репортаж от организаторите

През изминалия уикенд в родопския ни курорт се проведе осмото поредно издание на едно от най-големите събития в планинското колоездене в България и района – зрелищния Пампорово байк фест!

Над 150 участници от всички краища на страната, както и представители на Италия, Франция, Гърция, Румъния и Великобритания, бяха част от състезанията в програмата на събитието, която тази година включваше международно състезание от клас 1 на Международния колоездачен съюз, носещо точки за световната ранглиста, първи кръг от Българските даунхил серии и четвърти кръг от Детските байк серии.

В съботния ден се проведе състезанието за децата на възраст от 10 до 16 години, разделени в 3 възрастови групи.  В категорията на 10-12 годишните най-добро време по близо 2-километровото трасе постигна Мартин Владимиров, който спря часовника на 2:49.70 минути. При 13-14 годишните най-бърз бе Калоян Димитров от клуб „Хоталич – Севлиево“ с време 2:36.31, следван от Виктор Кръстев и Emmanuel Loukeris от Гърция. В категорията на 15-16 годишните най-добро време постигна представителят на бургаския клуб „Shore Invaders“  Росен Ранков, който се спусна по техничното и трудно трасе за 2:36.48 минути. На почетната стълбичка до него се наредиха Lewis Mackay и Борислав Цачев от смолянския клуб „Райдърс Юнайтед“.

Реклама

В неделя се проведе голямото състезание по едно от най-трудните и технични трасета не само в България, но и в региона. То е с дължина близо 2 км и включва включва множество препятствия като стръмни участъци, корени, камъни, скални падове, големи скокове и други естествени и изкуствено оформени елементи.

Най-доброто време от 2:21.33 минути бе постигнато от Александрос Топкароглу от Гърция, първи от българите и втори в категория мъже елит се класира Димитър Мазнейков от „Райдърс Юнайтед“ само на 1.5 секунди от победителя. Трети остана националният шампион на България Стивиан Гатев от клуб „Хоталич“.

При юношите класирането оглави Марко Ламарис от Гърция с време 2:23.32 минути, втори се класира Lewis Mackay, а трети остана Росен Ранков. В категория Мастър  първото стъпало на почетната стълбичка зае гъркът Aristeidis Chatzigeorgiou, а при дамите първа се класира Деница Тошева.

Победителите в отделните категории си разделиха награден фонд от над 5000 лева, както и предметни награди, предоставени от партньорите на събитието: Пампорово АД, хотел Перелик, Ред Бул България, магазини Стената, DoppelHerz, Skuls & Forks и др.

Следващото състезание по планинско колоездене, което предстои в Пампорово, е ендуро предизвикателството „Елевейшън 999“ на 2-5 септември. 


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>