Само месец до предизвикателството Дунав Ултра 2022

Дунав Ултра обединява рекорден брой общини и колоездачи в каузата да популяризират населените места в близост до северната граница на България.

Българският маршрут „Дунав Ултра“ затвърждава позицията си на най-популярен туристически веломаршрут на Балканите. С впечатляващата си обща дължина от 740 км той следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав, през Добруджа, до Черно море.

В преобладаващата си част маршрутът следва ненатоварени откъм трафик пътища, което е предпоставка за преминаването му с велосипед, т.е. подходящ е както за начинаещи колоездачи, така и за по-екстремни такива, желаещи да тестват физическата и психическата си подготовка.

Всички, преминали целия маршрут, се сдобиват със сертификат, а от тази година сертификати се издават за преминали по маршрута и с мотоциклет, автомобил или кемпер.

С цел популяризиране на идеята и маршрута, на 27 и 28 август в гр. Видин, за девета поредна година ще се проведе промо събитието – Дунав Ултра – тази година под наслов „Реката, Добруджа и морето 2022“.

На 27 август пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, Баба Вида, ще бъде създадена промоционална колоездачна зона с названието „Баба Вида Арена“.

За първа година Министерството на туризма заявява своята официална подкрепа на инициативата, с което помага на основната кауза на Дунав Ултра – да популяризира населените места в близост до северната граница на България. За целта в района на  крепостта ще бъдат изградени шатри, където ще се представят рекламни материали – както на Министерството на туризма, така и от общините – партньори.

Ден по-късно – на 28 август от централния площад на Видин, пл. Бдинци, ще бъде дадено началото на тазгодишното масово преминаване на маршрута с велосипед. Очаква се лично кметът на гр. Видин, Цветан Ценков, да поведе колоната от 150 колоездачи от България и Румъния, които ще стартират заедно, за да изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка – с. Дуранкулак (община Шабла). 740-километровият преход не е състезание и няма класиране – това е индивидуално предизвикателство за всеки, приел да участва в каузата за популяризиране на 110 населени места по поречието на р. Дунав и Добруджа.

Реклама

Най-екстремните участници ще минат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, а основните групи ще изминат маршрута с график между 5 и 10 календарни дни.

Всички най-интересни природни и културни забележителности, през които преминава маршрутът, както и цялата информация за самоорганизирано (т.нар. “селфгайдед”) преминаване на маршрута, могат да бъдат открити в специално създаденото мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).

В последните години масовото преминаване на маршрута се налага като основна атракция за местните жители в края на лятото и своеобразен подвижен фестивал. Информация за активностите във всяко населено място по време на прехода може да следите на официалната страница на събитието.

Събитието се провежда с подкрепата на: Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла. Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени на Фондация „Америка за България“.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>