Shimano представи технологиите Free Shift и Auto Shift

Не зная дали бъдещето ще принадлежи изцяло на е-байковете, но е факт, че дори и в настоящето повечето големи компании във велосипедния бранш инвестират значителни ресурси в развойна дейност именно за този най-нов сегмент в планинското колоездене, който се превърна във водещ на някои пазари през последните години.

През юли 2022 г. японският гигант Shimano представи две нови технологии, които имат потенциала да променят начина, по който караме и усещаме планинския велосипед. Те са свързани както с новите електрически двигатели EP8 и EP6, така и с електрическата скоростна система DEORE XT Di2, т.е. става дума за цялостна интеграция между компонентите от споменатите серии, за да се постигне в крайна сметка автоматична смяна на скоростите.

Auto Shift представлява именно това! Чрез няколко сензора в моторите EP8 и EP6, които следят каданса, въртящия момент, скоростта и други фактори, процесорът преценява на каква предавка да превключи, а електрическата скоростна система XT Di2 изпълнява „заявката“, без изобщо да е необходима намесата на колоездача. Точно както при автомобилите – започвате да карате и байкът се грижи за останалото! Разбира се, ако предпочитате да запазите контрола върху задвижването си, можете да „преодолеете“ автоматичния режим чрез ръчно превключване от командата, а при желание може изцяло да изключите автоматичния режим.

Реклама

Free Shift пък означава, че можете да превключвате предавки, без да въртите педалите. Това позволява да се приготвите за рязко изкачване в края на спускането например. Командата за това „свободно превключване“ може да бъде зададена както ръчно, така и автоматично.

Както сме свикнали при е-байковете и електрическите скоростни системи, параметрите на работа могат да бъдат допълнително индивидуализирани чрез мобилно приложение. Така например можете да настроите нивата за автоматично превключване или направо да изберете някой от предварително зададените режими.

Повече може да прочетете в сайта на Shimano: https://mtb.shimano.com/stories/explore-new-grounds.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>