Новият Canyon Strive CFR запазва Shapeshifter-а

През пролетта на 2022 г. германския гигант с директни продажби Canyon представи обновената версия CFR на своя велосипед Strive. Тя е с карбонова рамка и е ориентирана както към запалените ендуро състезатели, така и към любителите на карането по технични и разнообразни пътеки. В бъдеще вероятно ще се появят и други варианти на Strive, но засега обновеният байк се предлага само в двете окомплектовки CFR, които са с цени 4999 евро (наречена Underdog, със задвижване Shimano XT и окачване Fox Performance) и 6299 евро (топ-модела със задвижване Shimano XTR и окачване Fox Factory).

Най-отличителната черта на Strive е механизмът Shapeshifter, който позволява промяна на геометрията и характеристиките на задното окачване с едно натискане на команда от кормилото. При първото поколение на Shapeshifter имаше известни проблеми с надеждността и издръжливостта, но Canyon като че ли успяха да се преборят с тях. А и ползите от тази технология са наистина осезаеми, както вероятно биха потвърдили повечето собственици на Strive. В режим Pedal ходът на задницата е по-малък (140 мм), челният ъгъл се увеличава с 1.5 градуса и цялостно байкът става по-ефективен за педалиране и изкачване. В режим Shred ходът е 160 мм, средното движение е по-ниско, челният ъгъл е по-малък и това позволява да атакувате уверено най-стръмните и трудни терени .

Колко малък е челният ъгъл? 63 градуса. До скоро подобна стойност бе запазена само за DH байковете, но геометрията на останалите типове продължава да се променя към по-агресивно каране и новият Strive е пример за това. Canyon разчитат и на споменатия Shapeshifter, за да може при изкачванията ъгълът да е 64.5 градуса, т.е. да не олеква твърде много предницата. Актуализиран е ъгълът на седалковата тръба – той вече е цели 78 градуса, както и хоризонталният обхват (reach), който също е удължен. Задният триъгълник обаче остава сравнително къс като за 29-ка – 435 мм.

Реклама

Заслужават отбелязване и още няколко детайла по рамката – например универсалното ухо за задния дерайльор (UDH) или специалните легла за чашките в челната тръба, които позволяват да промените reach-а с до 10 мм. Броните и маркучите минават през вътрешни водачи, за да могат да се обслужват лесно и бързо.

Освен в две нива на оборудване, Strive CFR се предлага и в две разцветки, а повече подробности за байка можете да видите в сайта на Canyon: https://www.canyon.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>