Lazer представи технологията KinetiCore

Белгийският производител на каски Lazer не само има повече от 100 години опит зад гърба си, но е получил и признанието на независимите експерти в института Virginia Tech, които се занимават с тестване на тази най-важна част от екипировката и нивото на защита, което тя осигурява. Lazer имат най-много каски, които са получили максималния брой от 5 звезди в тестовете на Virginia Tech, което прави продуктите им едни от най-сигурните на пазара не просто по твърдение на производителя, а и с външно потвърждение на защитните им свойства. Защо започнах статията с тези подробности? Защото новата технология KinetiCore, представена от Lazer, има за цел да отговори на същите високи стандарти за сигурност, но чрез един много по-простичък и изчистен подход, гарантирайки по този начин важни предимства като по-ниско тегло, по-добра проветривост и приложимост за всеки.

Преди всичко, каква е целта? Тя е осигуряване на добра и адекватна защита за мозъка и черепа на колоездача както при преки (директни), така и при усукващи (ротационни) натоварвания. Сигурен съм, че едва ли имате нужда от подробни разяснения за разликата между тях, но за всеки случай накратко: преки удари са тези, при които главата и каската на колоездача срещат земята или друга твърда повърхност перпендикулярно; усукващи удари са тези, в които съприкосновението става под ъгъл.

Откакто има колоездачни каски, те предпазват в по-голяма или по-малка степен при преките удари, абсорбирайки енергията от тях. В последните десетина години обаче се появиха нови технологии, които адресират изрично и усукващите удари. Това е важно, защото при тях мозъкът, най-просто казано, се опитва да се завърти спрямо черепната кутия, което също може да доведе до увреждания и опасност за здравето и живота. Най-известната подобна технология е MIPS, но не е единствената. За повечето каски със защита и от усукващи удари е характерно това, че използват допълнителни елементи, усложнена конструкция и т.н. Да, всички тези неща са част от високите технологии на нашето съвремие, но преди десетилетие Lazer си задават един по-различен въпрос – има ли как тази защита да се осигури по прост и ефективен начин, без добавени елементи и ограничения, произтичащи от използването им?

Така се стига до 30 март 2022 г., когато бе представена технологията KinetiCore. При нея защитата от усукващи удари е напълно интегрирана в тялото на каската, изработено от твърда пяна EPS. Казано най-просто, в каската са заложени зони за контролирано смачкване (Controlled Crumple Zones). В тях материалът на тялото е така оформен, че при усукващ удар да поддаде и да се деформира, като по този начин абсорбира енергията, идваща под ъгъл.

Звучи и изглежда наистина просто, но достигането до точния дизайн, който да осигури тези защитни характеристики (както и поредните 5 звезди от Virginia Tech), е отнело на белгийската компания немалко усилия, включително и задълбочени изследвания за това какви удари, колко често и с каква сила понасят колоездачите при различни инциденти в планината, на пътя или другаде.

Като основно предимство на KinetiCore производителят изтъква пълната интеграция на защитата срещу усукващи удари в самото тяло на каската, т.е. липсата на добавени отвън елементи (например плъзгащи се слоеве или други). Това позволява на инженерите и дизайнерите да постигнат по-ниско тегло, по-добро проветрение, повече комфорт – все неща, които са доста важни за постигане на приятно усещане при каране. Ако щете, дори и ползването на пластмаси е по-малко.

Реклама

В допълнение към това, технологията KinetiCore е приложима към всички видове каски – за планински велосипеди, за шосе, за града или за деца. Това е илюстрирано и чрез първите шест модела каски, в които тя е използвана – те са с различно предназначение и са познати отпреди, но в общия случай са по-леки и/или по-сигурни от предшестващите ги продукти.

Можете да научите повече и за технологията, и за продуктите, в които е внедрена, в сайта на Lazer: https://www.lazersport.com/. Новите каски вече са официално в продажба, очакват се и на българския пазар след около 2 седмици по информация от вносителя BG-Eurotrade.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>