Hope представи спирачния лост Tech 4

В началото на март 2022 г. британският производител Hope представи четвъртото поколение на своя спирачен лост Tech. Отварям една скоба, за да припомня, че при Hope спирачните лостчета и спирачните апарати се разглеждат като отделни компоненти, които могат да се съчетават в различни комбинации. В този ред на мисли, новият лост е съвместим и с четирите налични модела спирачни апарати, но в зависимост от нуждите на потребителя и планираното приложение, за спускане комбинацията ще е лост Tech 4 + апарат V4 (четирибутален), за ендуро ще е Tech 4 + апарат Е4 (пак четирибутален), а пък за крос-кънтри ще е Tech 4 + X2 (двубутален).

След тези уточнения, да видим набързо какви са промените в лоста Tech 4 спрямо предишното поколение Tech 3. Най-важното според Hope e увеличаването на спирачната сила с около 30%. Това е постигнато чрез комбинация от по-малък диаметър на буталото вътре в лоста и по-голям механичен лост. Затова и визуално новите лостчета се различават от предишните, макар че запазват външните регулатори за отдалеченост и за контактна точка. Производителят твърди, че нарастването на силата е сравнително линейно, което осигурява добър контрол и модулация.

Други подобрения засягат уплътненията в лоста (новите са с по-малко триене) и лагероването при оста на лоста – в цялост това води до по-леко натискане на лостчето и по-малко умора в ръцете. Скобата за кормилото вече е с панта, което според Hope намалява теглото, макар че няма данни за съществена разлика в това отношение между двете поколения лостчета. Подобрена е и съвместимостта с различните марки и модели команди за скорости, налични на пазара.

Реклама

Промяна има и в четирибуталните апарати V4 и E4. Техните бутала вече са „хибридни“, т.е. са направени от стомана и фенолни смоли, а не само от второто. Според Hope това би трябвало да доведе до по-малко триене и по-малка нужда от поддръжка, без да компрометира термичните им свойства.

Tech 4 се предлага в общо 12 цветови комбинации, а цената за спирачка (лост, апарат и маркуч, но без диск) е между 220 и 280 евро.

https://www.hopetech.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>