Endura навлиза в сегмента на МТБ обувките

Британската марка за облекло и екипировка Endura, чиито продукти натрупаха през годините сериозна популярност и в България, представи в началото на март 2022 г. една изцяло нова група продукти – обувки за планинско колоездене. По този начин в този все по-оспорван пазарен сегмент ще има още една добра възможност за избор.

За начало Endura започва с три модела обувки. MT500 Burner се предлага в разновидности за платформени педали и за автомати, а пък Humvee е само за платформи. Ето накратко подробностите за трите нови продукта:

MT500 Burner Flat

Ако сте запознати с продуктите на Endura, то ще знаете, че MT500 е една от по-скъпите и високотехнологични серии на британската марка. В нея са продукти, насочени изцяло към сериозните планински колоездачи, които търсят висока функционалност и качество, често комбинирани и с ниско тегло. Всичко това важи и за обувките Burner.

Когато говорим за платформени педали, най-голямо значение има сцеплението с подметката. В това отношение Endura разчитат на каучукова смес, наречена StickyFoot™, както и на интересна шарка с триъгълни бутони (във формата на логото на компанията), между които шиповете на педалите да намират място. От друга страна, MT500 Burner Flat със сигурност не са предназначени само за любителите на байкпаркове, защото в предната и задната части на подметката има панели с друга форма на грайферите и от по-твърда и издръжлива каучукова смес – по този начин се осигурява сцепление и при ходене по стръмни терени (т.е. при бутане или носене на байка).

Реклама

Горната част на обувките е от издръжливи синтетични материи, като в областта на пръстите и петата е предвидена съответната защита срещу удари, а вътрешната стена (откъм глезените) е по-висока, за да предпазва кокалчетата. Перфорираните панели осигуряват проветривост, а връзките се фиксират с велкро-ленти, които допълнително държат обувките стегнати.

Вътрешността на подметките включва слой от виброобираща пяна, а стелките (освен че са от рециклирани материали) са ергономични и са част от цялостната концепция Ergonomistry™ (EGM), разработена в партньорство с известния физиотерапевт и ергономист Фил Бърт.

MT500 Burner Flat се предлагат в три разцветки и размери от 38 до 47 номер.


MT500 Burner Clipless

Вариантът за педали с автомати външно се различава единствено по долната страна на подметката, където са панелите с отвори за скобите (парчетата) на педалите. Endura твърдят, че са се постарали да осигурят възможност за широк диапазон за настройка на скобите във всички посоки, така че всеки да може да намери идеалното за неговите крака положение. Материалите, дизайнът и използваните технологии са същите като при модела за платформени педали, но цялостната конструкция на подметката е съобразена с това, че обувките ще се закопчават към педалите. Цената също е малко по-висока, а по отношение на цветовете вместо синя разцветка, има една яркочервена.


Humvee Flat

За разлика от MT500, които целенасочено са с по-спортен и специализиран външен вид, обувките Humvee (подобно и на дрехите от същата серия) имат амбицията да се харесат и да са удобни на максимално широк кръг колоездачи, включително любители на BMX-а или пък просто хора, които смятат да карат и да ходят с тях из града. Този модел най-общо казано ползва стилистиката на кецовете, включително и по отношение на равната подметка, която използва използва споменатата вече шарка с триъгълници и меката каучукова смес StickyFoot™ за цялата си площ. Точно затова обаче би било погрешно Humvee Flat да се разглежда като по-лоша обувка за планинско каране – откъм сцепление с педалите тя не отстъпва на по-скъпия модел МТ500, но ако говорим за ходене, при Humvee то ще е по-удобно в града.

Материалите и конструкцията са сходни, но както казах, дизайнът е много по-ежедневен и градски. Затова липсва и велкро-закопчаването, но за връзките е предвидено по едно ластиче, което да ги държи на място.

Humvee също се предлагат в няколко цвята и в голям набор от размери.

https://www.endurasport.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>