Новите главини M-pulse на Stan’s са с магнитни „кученца“

В началото на годината компанията Stan’s NoTubes обяви, че ще оборудва повечето от комплектите си наплетени колела с нови главини, наречени M-pulse, които са базирани върху патентованата технология на Project321 за храпов механизъм с магнитно зацепване на „кученцата“, представена още през 2017 г. Ето накратко най-важното за тези нови главини:

Както стана ясно дотук, съществената новост е при храповия механизъм. Той използва една от класическите конструкции с т.нар. „кученца“ – малки клинове, които при движение по инерция „прескачат“ по назъбената повърхност на контактен пръстен в тялото на главината, а при натиск върху педалите „зацепват“ в зъбците на пръстена, ангажирайки задвижването от педалите и курбелите чрез веригата и задните венци към задното колело. Предполагам, че повечето читатели са наясно с този тип механизми. При класическото му изпълнение „кученцата“ са снабдени с малки пружинки, които постоянно се опитват да ги избутат към назъбения пръстен около тях. При движение без педалиране контактният пръстен се движи в такава посока спрямо клиновете (назад), че те не могат да зацепят и прескачат по зъбците, притискайки пружинките. При педалиране посоката се обръща напред и „кученцата“ се заклинват.

Реклама

При магнитните „кученца“ основният принцип е същият, само че вместо с пружинки, те са снабдени с малки, но силни неодимови магнити. Създаденото от тях магнитно поле се опитва през цялото време да изтегли клиновете към зъбния пръстен. Според Stan’s и Project321 това привличане е по-добро от избутването на пружинките и намалява значително (посочват се около 50%) съпротивлението/триенето, когато велосипедът се движи по инерция. Защо се получава така? Защото при магнитите, когато клинът преодолява върховете на зъбците, магнитното привличане е най-слабо; а пък при стандартните „кученца“ в тези точки пружинките са сгънати най-много и респективно упражняват най-силен натиск върху клиновете.

Дали човек може да усети това намалено триене не мога да кажа, но наред с него са изтъкнати и други предимства – за разлика от металните пружинки, магнитите не се износват или чупят, няма опасност да се разместят и изобщо са по-безпроблемни във времето.

Освен с описаната технология, главините M-pulse могат да се похвалят и с други неща:
– ниско тегло;
– качествена изработка – всички елементи на храповия механизъм, както и осите, са изработени в САЩ (във фабриката на Project321) и сглобени пак в САЩ (в цеховете на Stan’s);
– осите на главините са изработени от алуминиева сплав 7075  и са с диаметър 17 мм;
– лагерите са Endura, с допълнителна изолация и с възможност за регулиране на натягането;
– главините са изработени във всички актуални конфигурации – с барабани Sram XD, Shimano MicroSpline и Shimano HG; с 6-болтов или CenterLock захват на диска; с различни дължини на оста;
– M-pulse са подкрепени и с 5-годишна гаранция от производителя.

За жалост на потребителите обаче засега тези главини не се предлагат като самостоятелен продукт, а само като част от наплетените колела на Stan’s от сериите MK4, CB7 и Podium.

https://www.notubes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>