Нови и интересни продукти: Canyon Spectral 125

В средата на февруари 2022 г. германският производител с директни продажби Canyon представи нов велосипед с името Spectral 125 и предизвика с него заслужен интерес както от страна на медиите, така и на потребителите.

От една страна, принадлежността на байка към АМ серията Spectral предполага, че той е направен за агресивно каране по технични, стръмни и трудни пътеки. От друга страна, числото 125 в името му указва наличния ход на задното колело и по този показател някой би могъл да го сметне дори за ХС байк. „Объркването“ става още по-голямо, ако вземем предвид факта, че Canyon имат модификации на ХС модела Lux със 120 мм ход, както и цяла серия велосипеди Neuron със 130 мм ход. Какво става и кому е нужен този Spectral?

Реклама

Става това, че в наши дни ходът на окачването отдавна не е главният признак, по който категоризираме велосипедите. Неща като геометрия, кинематика и още много други характеристики имат по-голямо значение. В случая с Canyon, моделите Lux са проектирани за максимална ефективност при изкачвания, дълги карания и спортни тренировки; а пък Neuron са ХС/АМ велосипеди, които осигуряват повече комфорт и добър баланс между изкачванията и спусканията за всеки, който търси максимална универсалност. Що се отнася до Spectral 125, той несъмнено е сходен с Neuron, но е с още по-агресивна геометрия (заимствана директно от по-дългоходовите му събратя) и с окачване, което макар и с малък ход, е оптимизирано за агресивно каране – по-прогресивно, по-пъргаво като усещане. Това е и нишата, в която е прицелен новият модел – хора, търсещи байк с АМ/ендуро геометрия, но с по-леко и пъргаво усещане, който би бил много подходящ за пътеки, които са игриви, скоростни и технични, но без да са прекалено груби като терен. Важно е и това, че вилката е с ход 140 мм.

Spectral 125 е само с 29-цолови колела и се предлага във варианти с алуминиева или карбонова рамка. При карбоновите рамки има и вложка при единия захват на шока, чрез която може да променяте челния и седалковия ъгли с 0.5 градуса и височината на средното движение с 8 мм.

Като начало се предлагат общо пет разновидности на цени от 2499 евро до 5799 евро. Най-леката конфигурация е 13.78 кг, а най-тежката 15.76 – стойности, които също потвърждават принадлежността му към АМ/ендуро сегмента. Можете да ги разгледате в сайта на Canyon: https://www.canyon.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>