Нови и интересни продукти: Antidote Darkmatter

Antidote е полска компания за планински велосипеди, която ги произвежда изцяло в собствената си фабрика в Краков, включително и рамките. А това е второто поколение на техния DH байк, наречен Darkmatter:

Най-важното набързо:

Рамката е карбонова, ръчно изработена и, както е лесно да се види, се отличава с елегантен и не съвсем стандартен дизайн, като на всичкото отгоре това не е просто търсене на екстравагантност, а е подчинено и на функционални и/или структурни съображения. Antidote избягват да покриват рамките си изцяло с боя, защото се гордеят с прецизното и добре изглеждащо наслояване и припокриване на карбоновите платове, така че предпочитат резултатът да се забелязва лесно.

Окачването е интересно в няколко насоки. На първо място, става дума за система с високо разположена реална опорна точка, т.е. от типа High Pivot. В комплект с нея върви и допълнителната ролка за веригата, за да се избегне ритането на педалите. Целта на подобни кинематики е да осигурят линия на движение на задното колело назад и нагоре, чрез която препятствията се преодоляват по-лесно и ефективно. Наред с това задната става на окачването е концентрична с оста на задното колело, а пък около средното движение има още ставни връзки, които задвижват шока. Antidote твърдят, че всичко това води до ефективност при педалиране, добро поведение на окачването при спиране, отзивчивост в началото на хода и засилена прогресивност в края. В подкрепа на тези твърдения в сайта им има цял куп графики с нивата на anti-squat, anti-rise, кривата на лостовото отношение и др.

Интересно е и захващането на задния амортисьор – в предната точка то е стандартно, а в задната е „напречно“, ако изобщо това е правилният израз. На някои от снимките се вижда как задното ухо на шока е ориентирано перпендикулярно на предното. Според производителя това намалява износването на хардуера и втулките, а също така разпределя по-добре натоварването върху предния триъгълник.

Реклама

Darkmatter може да се кара като изцяло 29-цолов байк или като MX/Mullet с 29-цолово предно колело и 27.5 отзад. За втория вариант се подменя една от късите връзки на окачването и освен че геометрията се запазва, ходът на задницата се увеличава от 190 на 200 мм.

За разлика от много други производители, Antidote са посочили теглото на рамката – 2.9 кг за размер М.

Цената на рамката е 4999 евро, а двете готови окомплектовки, които са описани в сайта на производителя, се различават най-вече по вилката и задния амортисьор и са с цени 9999 евро и 10499 евро.

Повече вижте тук: https://antidotebikes.com/product/darkmatter/

Интерес заслужава и ендуро велосипедът Carbonjack, който също разчупва шаблоните и изглежда така:

За него обаче ви оставям да прочетете подробностите на този адрес: https://antidotebikes.com/product/carbonjack/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>