Ra Bikes и техните стоманени рамки с двойно окачване

Стоманата е материал, който рядко се използва при велосипеди с двойно окачване, и затова производителите, които дръзват да го направят, обикновено са интересни сами по себе си, защото са доста нишови и „бутикови“.

Наскоро покрай една тема във форума имах повод да разгледам велосипедите на британската марка Stanton. А скоро след това пред очите ми попадна и една сравнително нова марка, наречена Ra Bikes (най-вероятно като съкращение от името на човека зад нея – Рафи Ричардсън) – също британска и с две (засега) доста интересни предложения, които определено ме впечатлиха като визия и затова реших да им отделя няколко реда. Имената им са .20 и .12, като първото е АМ велосипед със 140 мм ход на задното окачване, а второто е ендуро байк със 165 мм ход на задницата. Размерът на колелата и в двата случая е 29 цола.

Започвам с модела .20 поради простата причина, че той вече е в продажба. Може да се сдобиете с рамката срещу 2949 британски лири. Тя е оптимизирана за вилка с ход 150-160 мм и е с модерна геометрия, включваща 65° челен ъгъл, 78° ъгъл (ефективен) на седалковата тръба и хоризонтален обхват (reach) от 445 мм при размер S до 505 мм при размер XL. Рамката осигурява вътрешен път за жилата и броните на задния дерайльор и кола за седалката, но маркучът на задната спирачка е прокаран външно. Интересна подробност е, че вътрешността на седалковата тръба е „облечена“ със слой от полиестер – по този начин се избягва реакция между стоманата и алуминия, която би могла да доведе до „залепване“ на кола за седалката към рамката. Друг любопитен факт е, че Ra Bikes използват стомана тип Т45, но без да обясняват защо са се спрели точно на тази сплав. Тя е сравнително рядко срещана във велоиндустрията, макар да не е напълно непозната.

Окачването на .20 е с реална опорна точка и с допълнителни ставни връзки между задницата и шока. Производителят го представя като прогресивно (с лостово съотношение от 3.22 до 2.16) и подходящо както за задни амортисьори с метална пружина, така и за въздушни шокове без допълнителни обемни втулки . Рамката разполага и с обръщаема вложка с 4 позиции, която може да променя този коефициент, но без да засяга геометрията.

Реклама

.12 е по-новият модел и все още не е пуснат в продажба. В много отношения рамката прилича на .20, само че е с по-голям ход на задницата (165 мм) и респективно изисква по-дългоходова вилка (180 мм). Геометрията също е малко по-агресивна – челен ъгъл 64.5, седалков ъгъл 78.5. Окачването е от същия тип и даже с малко по-голяма прогресия (3.13 – 1.99), но без чипа за промяна на коефициента.

В сайта на производителя не е посочено теглото на рамките, но по информация от Pinkbike един от сглобените вече велосипеди на базата на .12 тежи 15.6 кг.

https://www.ra-bikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>